Vedci vyvinuli hormonálnu injekciu, ktorá skracuje čas potrebný na vytriezvenie.Unsplash/Christine-jou/
StoryEditor

Koniec s opitosťou. Vedci vyvinuli hormonálnu injekciu, ktorá ti pomôže vytriezvieť až o polovicu rýchlejšie

Michal Čiernik09.03.2023., 13:00h

Existuje veľmi veľa spôsobov a techník, po ktorých údajne oveľa rýchlejšie vytriezvieš ale sa zbavíš opice. Žiadne však nie sú na sto percent účinné. Najnovšie však vedci z Texaskej univerzity prišli s prelomovým riešením tohto problému.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukázalo sa, že fibroblastový rastový faktor 21 (FGF21), produkovaný v pečeni ľudí a zvierat, skracuje čas potrebný na zotavenie sa z účinkov alkoholu. Opité myši, ktorým bola podaná hormonálna injekcia, vytriezveli o 50 percent rýchlejšie.

image

62-ročného opitého cyklistu zadržala polícia. Rekordérovi namerali 5,21 promile

O polovicu skôr

Vedci dali myšiam nárazovú dávku etanolu, ktorá u nich spôsobila stratu vzpriamovacieho reflexu, rovnováhy a koordinácie. O hodinu neskôr im podali injekciu FGF21. Tým sa skrátil čas až o 50 percent, ktorý potrebovali na obnovu motorických funkcií. V porovnaní s myšami v kontrolnej skupine vytriezveli o 1,5 hodiny rýchlejšie.

FGF21 priamo pôsobí na nervový systém a neuróny v mozgu, ktoré regulujú vzrušenie a bdelosť. „Ešte vyšším zvýšením koncentrácií FGF21 injekciou môžeme dramaticky urýchliť zotavenie z intoxikácie. FGF21 to robí tak, že aktivuje veľmi špecifickú časť mozgu, ktorá riadi bdelosť,“ povedal spoluautor štúdie publikovanej v Cell Metabolism, Steven Kliewer.

image

Alkohol môže spôsobiť vážne problémy

Unsplash/thom masat

Nebezpečný alkohol 

Alkohol ovplyvňuje takmer každú časť tela, píše DailyMail. Výdatné pitie môže spôsobiť zápal pankreasu, žalúdka a/alebo pečene. Prekročenie prahu nadmernej konzumácie alkoholu tiež zvyšuje riziko otravy alkoholom.

Nadmerné pitie môže tiež spôsobiť vysoký krvný tlak, dehydratáciu a nebezpečne nízke hladiny sodíka, draslíka a iných minerálov a solí. Nadmerné a časté pitie taktiež podnecuje závislosť od alkoholu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:47