Zvieratá sú využívané vo vede, často pri tom trpia.Evgenyi_eg/Getty Images/istockphoto
StoryEditor

Utrpenie a smrť zvierat, ktoré sme obetovali v mene vedy. Desivé experimenty, ktoré vedci obhajujú pokrokom

Nikola Michalkova17.12.2022., 14:00h

Je naozaj smutné, že v súčasnom storočí si ešte stále vedci vyberajú na testovanie rôznych štúdií práve zvieratá. Kruté a neetické sú len slabé slována pomenovanie toho, čo sa zvieratám skutočne robí pri testoch, ktoré majú pomáhať.

Lajkuj Brainee.sk na

Počúvame to zakaždým, keď sa na povrch dostanú informácie o neetickom testovaní zvierat pre rôzne štúdie. Myslia si totiž, že týmto dobročinným úmyslom môžu ospravedlniť trápenie zvierat, ktoré testovanie zahŕňa. Nie je na čase využiť prostriedky 21. storočia namiesto toho, aby sme sa vracali  k minulým praktikám?

Takéto experimenty mali skončiť

Pravdou je, že existovala nádej, že sa experimenty na zvieratách skončia už v roku 1985, keď aktivisti zachránili mláďa opice z laboratória Kalifornskej univerzity. Malú opicu vtedy vedci zobrali od matky a zašili jej viečka. Tento škandál viedol k odhaleniu ďalších experimentov organizáciou PETA, čo viedlo k historickým zmenám federálneho zákona o dobrých životných podmienkach zvierat, aby sa takýmto hrôzam zabránilo, uvádza sa na portáli PETA. Avšak vyzerá to tak, že to tak nie je. 

Harvard 

Na portáli PETA sa uvádza, že Margaret Livingstone pôsobí na Harvard University a vykonáva experimenty na zvieratách. Celých 40 rokov svojej kariéry strávila trápením zvierat vrátane toho, že odoberala mláďatá opíc od matiek a zašívala im oči, alebo zaistila, aby nikdy nevideli ľudskú či opičiu tvár. Cieľom bolo zistiť, ako veľmi to poškodí ich mozog a vizuálny vývoj. Livingstone to nazýva vedou. Tí, čo máme trochu citu a empatie aj voči zvieratám, možno aj so slzami v očiach v duchu nadávame. Mnoho aktivistov apeluje na to, aby univerzita zatvorila toto laboratórium a prestalo s týmito experimentmi na zvieratách. 

Nie je to, žiaľ, len hororový film, ktorý by si pozeral v kinách alebo doma v televízii. Zistenie tohto výskumu sme tak trochu už tušili mnoho storočí predtým. Ak je človek slepý prvý rok svojho života, je to zlé pre jeho vývoj mozgu. Áno, toto pani Livingstone v súčasnosti nazýva vedou. Mláďatám opíc zašívali oči a nechali ich tak celý rok. 

image

Na výskumy sa využívajú rôzne druhy zvierat, ako sú psy, myši, potkany, mačky, zajace, či opice.

Patrick Landmann/Science Photo Library

Výsledkom tohto úplne zbytočného výskumu je, že mnohé mláďatá sú psychicky a fyzicky poškodené. Pretože keď niekto nič nevidí, asi by to na nikoho nemalo blahodarné účinky. Mláďatá opíc, ktoré sú bez matiek, sú viac vystrašené a agresívne, produkujú viac stresových hormónov, opakovane krúžia v klietkach a správajú sa frustrovane a vystresovane. 

Pýtaš sa aj ty, čo je na tomto výskume nové a načo vlastne bol? Odpoveď je, asi na nič. Môžeme sa len samých seba pýtať, ako pani Margaret v noci spáva s vedomím, že trápi niekoľko zvierat pre výskum, ktorého výsledky už dávno vieme. 

Na čo sa zvieratá v testoch využívajú?

Na rôzne experimenty sa využívajú rôzne zvieratá. Treba si uvedomiť, že zvieratá nie sú len vec. Sú to živé bytosti. Rovnako ako my môžu trpieť psychicky a fyzicky, len to nedávajú najavo tak, ako my. A existujú rôzne štúdie, ktoré na svoje výskumy používajú zvieratá. A my sa môžeme len pýtať, ako to dokážu.

Na testovanie sa používajú aj psy. „Využívajú sa niektoré orgány, ako sú srdce, pľúca či obličky, ktoré mávajú poškodené či dokonca odstránené za účelom zistiť, ako môžu experimentálne látky ovplyvniť funkciu ľudských orgánov,“ uvádza sa na portáli Human Society. 

image

Zvieratá sú využívané vo vede, často pri tom trpia.

Evgenyi_eg/Getty Images/istockphoto

Opice sú odobraté od ich matiek ako dojčatá, aby sa študovaním zistilo, ako môže extrémny stres ovplyvniť ľudské správanie. Myši sú nútene kŕmené dennými dávkami rôznych chemikálií počas dvoch rokov za účelom zistiť, či tieto látky môžu spôsobiť rakovinu u ľudí. Mačky mávali poškodenú miechu a boli nútené behať na bežiacich pásoch, aby vedci zistili, ako môže nervová aktivita ovplyvniť pohyb ľudských končatín. Fretky bývali často zámerne infikované mimoriadne bolestivými, až smrteľnými chorobami, ako napríklad besnota, HIV či tuberkulóza. Pred smrťou im nebola poskytnutá žiadna úľava od bolesti či liečba. Tieto drastické testy slúžia na zisťovanie, ako môže rovnaká choroba postihnúť ľudí. Pri ošípaných išlo o implantáciu rôznych zariadení, ako sú kardiostimulátory či zubné implantáty. Následne sa skúmalo, ako môžu ľudské telá na tieto zariadenia reagovať. 

Čo môže znieť ešte horšie, ak je to vôbec možné, je, že do testov boli zahrnuté aj tehotné zajace, ktoré nasilu kŕmili pesticídmi každý deň niekoľko týždňov, aby sa zistilo, ako ovplyvní matky a deti, ak by boli vystavené pesticídom. „Ovce boli vystavené popáleninám tretieho stupňa a boli nútené vdychovať dym, aby zistili, ako môžu ľudia na podobné skúsenosti reagovať.“ 

Potkany boli umiestnené v malých rúrkach a boli nútené vdychovať cigaretový dym niekoľko hodín. Vedci sa týmto snažili zistiť, ako budú ľudia reagovať na dym z cigariet. Paviánom sa vstrekovalo endometriálne tkanivo za účelom vyvolania príznakov endometriózy s cieľom zistiť, ako táto porucha postihne ľudí. Experimentom sa nevyhli ani kone, ktoré boli infikované fatálnym vírusom, ako je hepatitída a monitorovali sa ich príznaky za účelom zistiť, ako by rovnaký vírus postihol ľudí. 

image

Dve tváre vedy. Harry Harlow ovplyvnil výskum sociálnej izolácie, pre jeho neetické experimenty museli zmeniť zákony

Pre ľudí, ale za hrozné utrpenie

Môže sa zdať, že všetky výskumy sa robili s cieľom pomôcť ľuďom, ale za akú cenu. Je dôležité poznamenať, že v priebehu experimentov zvieratá prežívali bolesť a niektoré skončili smrťou. Tie zvieratá, ktoré náhodou experimenty prežili, zostali žiť život s následkami, či už fyzickými alebo psychickými. Testovanie hypotéz na zvieratách by už dávno nemalo byť súčasťou vedy, ale aj napriek tomu existujú štúdie, ktoré tieto živé bytosti zahŕňajú a nazývajú to vedou. Môžeš byť názoru, ako tieto výskumy pomohli ľudstvu, ale v súčasnej dobe ľudstvo disponuje mnohými prostriedkami, ktoré by mohli byť rovnako užitočné. 

Na to, aby zvieratá úplne zmizli z laboratórií si pravdepodobne musíme ešte počkať, ak sa vôbec niekedy dočkáme. Jediné, čo nám zostáva je zaujímať sa, podpisovať petície a dúfať, že sa niečo zmení.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:03