O týchto zriedkavých a bizarných chorobách si zrejme nepočul.Twitter/deathbyhibachi/
StoryEditor

Kosti prerastajúce telo či pivovar v žalúdku, kvôli ktorému si stále opitý. Tieto choroby by zmiatli aj doktora Housea

Michal Čiernik25.02.2023., 13:30h

O týchto zriedkavých a bizarných chorobách a zdravotných stavoch si zrejme ešte nepočul. Niektoré z nich sú však extrémne vážne až smrteľné.

Lajkuj Brainee.sk na

Existuje niekoľko zriedkavých zdravotných stavov, o ktorých niektorí lekári ani nevedia, že existujú. Keďže sú tieto stavy také nezvyčajné, môže trvať roky, kým sa pacientovi správne diagnostikuje. Pokiaľ ide o liečbu, môže to trvať ešte dlhšie. 

Syndróm Alici v krajine zázrakov

Syndróm Alici v krajine zázrakov dostal svoj názov podľa scény z klasického filmu, kde Alica vypije čarovný elixír, kvôli ktorému sa scvrkne. Presne tak sa totiž cítia ľudia s s týmto vzácnym syndrómom. Zdravotný stav spôsobuje, že sa človek cíti oveľa väčší alebo oveľa menší, než v skutočnosti je. Bolo tiež dokázané, že spôsobuje skreslené vnímanie a dezorientácie.

Postihnutí často „vidia“ objekty v nesprávnom rozmere, tvare alebo uhle. Preto podľa nich všetky predmety či prostredie v ktorom sa nachádzajú, vyzerajú menšie alebo väčšie, než by mali byť. Takisto inak vnímajú vzdialenosti. V súčasnosti na túto chorobu neexistuje žiadny liek. Lekári  sa k tomuto stavu snažia pristupovať ako k migréne.

Progéria

Progéria je smrteľná choroba, ktorá postihuje jedného zo štyroch miliónov ľudí na celom svete. Tento extrémne zriedkavý genetický stav spôsobuje predčasné starnutie detského organizmu. Najstaršia osoba, ktorá bola kedy zaznamenaná s Progériou, zomrela vo veku 26 rokov.

Deti s týmto ochorením často trpia srdcovými problémami a mozgovými príhodami. Bohužiaľ, neexistuje žiadny liek, ale výskumníci aktívne hľadajú liečbu, ktorá by pomohla opraviť poškodené bunky a zmierniť príznaky.

Münchhausenov syndróm

Zistiť, že vaše dieťa má zdravotné problémy, je pre rodičov najhoršia nočná mora. Pre rodiča s Münchhausenovým syndrómom to však je správa, v ktorej sa vyžíva. Túto chorobu „možno vysvetliť ako predstieranie zdravotných problémov u osoby, ktorá je v závislej pozícii voči druhej osobe.“

image

Naozaj skvelá správa pre ženy. Nový módny trend by mohol pomôcť s menštruačnými bolesťami

Osoba s touto zriedkavou psychickou poruchou vyhľadá lekársku pomoc pre zdravé dieťa. Ľudia s touto poruchou často zveličujú choroby alebo si úplne vymýšľajú príznaky.

Syndróm Márie Antoinetty

Marie Antoniette bola poslednou francúzskou kráľovnou pred francúzskou revolúciou. Do histórie sa zapísala pre svoj okázalý životný štýl, módu a veľké biele vlasy. Zriedkavý zdravotný stav, kvôli ktorému vlasy náhle zbeleli, je preto pomenovaný po tejto neslávne známej kráľovnej. Nikto nechce mať šedivé vlasy predčasne. Takže, našťastie, choroba sa dá úspešne liečiť hormonálnou liečbou.

image

Syndróm Márie Antoinetty.

Twitter/fuglycoral/

Auto-brewery syndróm

Alebo tiež známy ako syndróm vlastného pivovaru je asi najzvláštnejšia choroba z tohto zoznamu. Spôsobuje, že si telo človeka samo vyrába alkohol. Pri tomto zdravotnom stave telo premieňa sacharidy na etanol, čo spôsobuje, že je človek permanentne opitý „zvnútra“. Zriedkavý syndróm sa dá liečiť prísnou diétou a špeciálnymi liekmi na úpravu tráviaceho traktu.

image

syndróm vlastného pivovaru spôsobuje, že si telo človeka samo vyrába alkohol.

Pixabay/alexas_fotos/

Syndróm rybieho zápachu

Keď nabudúce ucítite náhly zápach hnijúcich rýb, snažte sa hneď dotyčného nesúdiť. Môže totiž trpieť zriedkavou metabolickou poruchou.

image

Syndróm rybieho zápachu, nastáva, keď telo nedokáže rozložiť určité zlúčeniny obsahujúce dusík. 

Pixabay/sierrasue7/

Trimetylaminúria, tiež známa ako syndróm rybieho zápachu, nastáva, keď telo nedokáže rozložiť určité zlúčeniny obsahujúce dusík. To vedie k tomu, že osoba má nadmerný telesný zápach . Ďalším možným vedľajším účinkom je zápach z úst, nepríjemné potenie a zapáchajúci moč.

Proteov syndróm

Jednou z najbolestivejších zdravotných postihnutí, ktoré môžu lekári človeku diagnostikovať, je Proteov syndróm. Toto zriedkavé lekárske ochorenie spôsobuje u pacienta prerastanie kostí.

image

Lebka človeka trpiaceho Proteovým syndrómom.

Twitter/ Sluts_guts/

U väčšiny ľudí s Proteovým syndrómom majú kosti tendenciu rásť neúmerne v porovnaní so zvyškom tela. Zatiaľ čo závažnosť ochorenia je rôzna, u väčšiny pacientov s Proteovým syndrómom pomáhajú špecifické chirurgické zákroky.

Capgrasov klam

Predstavte si, že žijete vo svete neustáleho strachu, že jedného z vašich blízkych nahradil dvojník. Pre niekoho s Capgrasovým syndrómom je tento strach realitou.

image

Muž sa nakazil prvokom požierajúcim mozog, ktorý spôsobuje smrteľnú chorobu. Môže sa nachádzať aj u nás

Niektorí vedci si myslia, že tento zriedkavý zdravotný stav je spôsobený fyzickými aj kognitívnymi zmenami v mozgu. Nanešťastie, v súčasnosti neexistujú žiadne liečebné postupy, ktoré by účinne odstránil túto zriedkavú psychickú poruchu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:44