Minimálne táto huba by to mala na Tinderi ťažké. Pri výbere pohlavia by musela mať 23 tisíc kategórií.Brainee X Canva/
StoryEditor

Táto huba by to mala na Tindri ťažké. Má totiž až 23 tisíc pohlaví

mor19.01.2023., 15:00h

Vyznajú sa v toľkých variáciách vôbec huby samotné? Znie to síce mätúco, no v skutočnosti je to užitočné - vďaka toľkým pohlaviam sa huby môžu spájať s takmer každým jednotlivcom svojho druhu, s ktorým sa stretnú.

Lajkuj Brainee.sk na

Kráľom gender parketu sa stáva - Schizophyllum commune. Nielenže sa môže s každým vo svojej tesnej blízkosti množiť, ešte je aj pekná a evolučne to vsadila na estetickosť. Jej tvar roztvárajúcej sa hviezdice je prekrásnou ozdobou na kôre stromov. 

image

Netradičná cirkev žaluje miestnu políciu za raziu, pri ktorej z kostola zhabali drogy za 200 tisíc dolárov

So svojou pohlavnou rozmanitosťou táto huba ľahko schová do vrecka hocijaký iný zatiaľ známy druh na tejto planéte. Huba je bielej farby a vytvára vejárovité krídelká, ktoré pripomínajú hviezdu. Ich pohlavnú rozmanitosť im však nemôžeme závidieť, keďže naše rozmnožovanie je až príliš špecifické. Predsa len, sme cicavce a ani Tinder by asi nezvládol vytvoriť až 23 tisíc kategórií pre to, čo hľadáme. 

Huby to majú na háku

Schizophyllum však, našťastie, takéto veci riešiť nemusí. Keď sa chce páriť s iným kamošom, jediné, čo na to potrebuje, je nájsť ho. Ich bunky sa následne prepoja a dôjde k transportu reprodukčných záležitostí, píše sa vo vedeckej práci.

Pre tento akt si vyvinuli špeciálny druh štruktúry, ktorá sa nazýva svorkové spojenie. Tá im umožňuje výmenu bunkových jadier vrátane genetickej informácie v nich obsiahnutých. Takáto reprodukcia je veľmi jednoduchá, rýchla a kompaktná. Prihráva im aj fakt, že počet pohlaví, ktorým disponujú, im umožňuje páriť sa prakticky s kýmkoľvek z ich druhu. 

image

Vo veku 118 rokov zomrela najstaršia žena na svete. Rekord preberá 115-ročná Katalánka, oba tituly tak patrili Európankam

Pohlavie ako skladačka

Pri hubách je to s pohlavím trocha iné ako pri iných živočíšnych ríšach. Tvarová diferenciácia totiž nezáleží od toho, akého pohlavia sú. Koncept pohlavnosti sa nachádza len v ich bunkových jadrách - teda len v ich genetickej informácii. V rámci jadra sa nachádzajú v špeciálnych miestach, zvaných lokusy. 

Tieto lokusy majú dva typy - alfu a betu. Tie predstavujú prvotnú pohlavnú rozdielnosť, vytvára to však len štyri možné kombinácie. Prichádza teda ďalší zvrat. Každý alfa a beta lokus môže mať množstvo ďalších variantov, ktoré sa nazývajú špecifity. Týchto špecifitov existuje viac než tri stovky pre alfa lokus a 64 pre beta lokus. Spojením všetkých faktorov, ktoré pohlavie huby diferencujú, dochádzame k už k variácií (viac než) 23 tisíc jedinečných kombinácií.

image

Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov

Schizophyllum sa pritom môže páriť s akoukoľvek špecifikáciou. Takže ak sa dvaja potencionálni partneri stretnú na kôre stromu, môžu mať pokojne rozdielne alfa aj beta lokusy. Huby si tak hravo poradili s problémom, pri ktorom by mohli byť dve huby na jednom strome, no skrz rozdielne pohlavie, sa nemôžu spáriť. 

Takže najbližšie, keď pôjdeš na rande, mysli na Schizophyllum a jej evolučné preteky. Je fajn priznať si, že to máme o dosť jednoduchšie. Nemusíme sa stretať na vlhkej kôre a ani myslieť na iks ypsilon variácií nášho partnera. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:31