Výskumníci v priebehu reštaurátorských prác na na tisíc rokov starej soche Budhu objavili niečo neuveriteľné.Twitter/cbsmornings/
StoryEditor

Nečakaný objav. Reštaurátori našli v tisícročnej soche Budhu zakonzervovaného mnícha

Michal Čiernik18.01.2023., 11:00h

Výskumníci v priebehu reštaurátorských prác na tisíc rokov starej soche Budhu objavili niečo neuveriteľné. Vo vnútri totiž niekto bol.

Lajkuj Brainee.sk na

Sochu v Holandsku kúpil v roku 1996 súkromný vlastník, ktorý sa rozhodol, že dá opraviť úlomky a praskliny, ktoré kazili zlatom natretý exteriér. Keď však reštaurátori holandského múzea Drents odstránil sochu z jej drevenej plošiny, všimli si dva vankúše zdobené čínskym textom umiestnené pod kolenami sôch. Keď odstránil vankúše, naskytol sa im pohľad na ľudské pozostatky. Po CT vyšetrení sochy zistili, že ľudské orgány boli odstránené a nahradené sériou papierových zvitkov.

Namiesto vnútorností papierové zvitky

Na zvitkoch boli staré čínske znaky podľa ktorých zistili, že telo patrí mníchovi Liuquanovi, budhistickému majstrovi čínskej meditačnej školy. Žil a zomrel takmer pred 1 000 rokmi. Výskumníci si však neboli istí, prečo boli jeho pozostatky umiestnené do sochy.

image

Po CT vyšetrení sochy zistili, že ľudské orgány boli odstránené a nahradené sériou papierových zvitkov.

Twitter/paulosaelias/

Jednou z možných teórií, ktoré tím v Drents Museum skúmal, bolo, že Liuquan sa v podstate mumifikoval v soche v snahe premeniť sa na „žijúceho Budhu“, uvádza Unilad. Aj keď nie je presne jasné, ako sa Liuquan stal múmiou, „v Číne, ako aj v Japonsku, Laose a Kórei existuje tradícia sebamumifikácie,“ povedal vtedajší kurátor holandského múzea Vincent van Vilsteren pre Livescience.

Tento proces zahŕňal postupnú hladovku z orechov, bobúľ, kôry stromov a ihličia, aby sa znížil tuk a vlhkosť v tele, a zabránilo sa tak rýchlejšiemu rozkladu tela. Akonáhle boli títo mnísi blízko smrti, boli pochovaní zaživa len s dýchacou trubicou a zvončekom aby mohli do poslednej chvíle meditovať. Keď mních prestal zvoniť na zvonček, hrobka bola úplne zapečatená a telo v nej bolo ponechané tri roky. Potom, ak bol mních úspešne mumifikovaný, bolo telo prinesené do chrámu a uctievané. „Existujú historické záznamy o niektorých starnúcich mníchoch, ktorí túto prax vykonávali,“ povedal van Vilsteren. „Ale či je to aj prípad tohto mnícha, nie je známe,“ dodal.

Ukradnutá pamiatka

Mních v soche bol objavený ešte v roku 2015. Následne bola múmia spolu so sochou vystavená v holandskom múzeu Drents a neskôr prevezená do Maďarského prírodovedného múzea v Budapešti.

image

Celé desaťročia bez iného pohlavia. Toto je bizarný príbeh muža, ktorý zomrel bez toho, aby videl jedinú ženu

Socha Budhu bola pôvodne uložená v dedine Yangchun pri meste Sanming v provincii Fujian, ale bola ukradnutá 14. decembra 1995. Holandský zberateľ umenia Oscar Van Overeem tvrdil, že sochu kúpil v roku 1996 v Amsterdame, ale podľa súdu neposkytol zodpovedajúci obchodný dôkaz, uvádza Globaltimes.

image

Vedecky potvrdené: Toto je najšťastnejší človek na svete. Prezradil svoje tajomstvo

Sedem rokov trvajúci súdny spor sa vyriešil v júli 2022, kedy ľudový súd v provincií Fujian nariadil holandským obžalovaným, aby vrátili sochu Zhanggong Zushi pôvodnému vlastníkovi a to výborom obcí Yangchun a Dongpu, odkiaľ bola ukradnutá.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:28