Keď vlna cunami narazila na Fukušimu Daiichi, vyradila jej záložné zdroje elektriny, vyvolala roztavenie troch jej reaktorov a do atmosféry poslala veľké množstvo radiácie.Flickr/simply_info/Ap
StoryEditor

Japonsko plánuje vypustiť kontaminovanú vodu zo zničenej jadrovej elektrárne vo Fukušime. Údajne nepredstavuje vážnu hrozbu

Michal Čiernik13.01.2023., 15:00h

Japonské úrady začnú vypúšťať milión ton vody z havarovanej jadrovej elektrárne vo Fukušime, ktorú zničila vlna cunami pred dvanástimi rokmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Kontroverzné vypúšťanie viac ako milióna ton vody z havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima Daiichi sa začne do pár mesiacov, uviedla japonská vláda. Tento krok, vyvolal hnev medzi miestnymi rybárskymi komunitami a susediacimi krajinami v regióne.

Rozhodnutie prichádza viac ako dva roky po tom, čo vláda schválila uvoľnenie vody, ktorá bude upravená tak, aby sa odstránila väčšina rádioaktívnych materiálov. Naďalej však bude obsahovať trícium, prirodzene sa vyskytujúcu rádioaktívnu formu vodíka, ktorú je technicky ťažké oddeliť od vody uvádza The Guardian.

Japonskí predstavitelia trvajú na tom, že „upravená“ voda nebude predstavovať hrozbu pre ľudské zdravie ani morské prostredie. Rybári a environmentálni aktivisti z celého sveta, však tvrdia, že riskujú zničenie života v blízkosti elektrárne.

Tá je zničená už takmer dvanásť rokov po tom, čo oblasť zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 9,0. To následne vyvolalo obrovskú vlnu cunami, ktorá na severovýchodnom pobreží Japonska zabila viac ako 18 000 ľudí. Keď vlna cunami narazila na Fukušimu Daiichi, vyradila jej záložné zdroje elektriny, vyvolala roztavenie troch jej reaktorov a do atmosféry poslala veľké množstvo radiácie pri najvážnejšej jadrovej havárii od Černobyľu pred štvrťstoročím.

Odpadová voda vo Fukušime sa skladuje vo viac ako 1 000 nádržiach. Tie však podľa úradníkov musia byť odstránené, aby bolo možné elektráreň vyradiť z prevádzky. Očakáva sa, že proces bude trvať 30 až 40 rokov.

image

Príbeh Amazonského pralesa: Od zelenej oázy a pľúc Zeme až po mŕtve územie zdevastované ťažbou a požiarmi

Prevádzkovateľ plánu na vypúšťanie odpadovej vody, Tokyo Electric Power (Tepco), uviedol, že jeho technológia úpravy vody, známa ako Alpy, dokáže odstrániť všetky rádioaktívne materiály okrem trícia, ktoré je podľa neho v malých množstvách neškodné. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tiež poukázala na to, že jadrové elektrárne na celom svete používajú podobný proces na zneškodňovanie odpadových vôd obsahujúcich nízke koncentrácie trícia a iných rádionuklidov.

image

Odpadová voda vo Fukušime sa skladuje vo viac ako 1 000 nádržiach.

Flickr/simply_info/

Južná Kórea, Čína a Fórum tichomorských ostrovov vyjadrili veľké obavy z vypúšťania kontaminovanej vody. Generálny tajomník fóra Henry Puna pre deník Guardian uviedol, že Japonsko „by malo odložiť akékoľvek takéto zverejnenie, kým si nebudeme istí dôsledkami tohto návrhu na životné prostredie a ľudské zdravie, najmä ak si uvedomíme, že väčšina našich tichomorských národov sú pobrežné národy a že oceán je naďalej neoddeliteľnou súčasťou ich živobytia“.

image

Ohnivé peklo ľudí spálilo na popol. Explózia LPG terminálu v San Juanicu zničila všetko, čo jej stálo v ceste

Juhokórejská vláda, ktorá ešte nezrušila zákaz morských plodov z Fukušimy, uviedla, že vypustenie vody by predstavovalo „vážnu hrozbu“ pre morský život.

Podľa plánu schváleného japonským kabinetom v piatok budú mať rybári, ktorí sa obávajú, že vypustenie ovplyvní ich živobytie, prístup k novému fondu vo výške 50 miliárd jenov čo je asi 385 miliónov eur, uviedla tlačová agentúra Kyodo.

image

Príbeh Amazonského pralesa: Od zelenej oázy a pľúc Zeme až po mŕtve územie zdevastované ťažbou a požiarmi

„Radi by sme dôkladne vysvetlili tieto opatrenia rybárskym komunitám a iným relevantným stranám a zároveň si vypočuli ich obavy,“ povedal na stretnutí podľa Kyodo hlavný tajomník kabinetu Hirokazu Matsuno. Kvapalina, o ktorej japonskí predstavitelia tvrdia, že je upravená a nie je kontaminovaná, obsahuje vodu používanú na chladenie poškodených reaktorov spolu s dažďovú a podzemnou vodu, ktorá presakuje do oblasti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:46