Počul si už o spontánnom samovznietení? V skutočnosti to nemusí byť až tak spontánne ako hovoria mýty.Unsplash/michel Villard/
StoryEditor

Za posledných 300 rokov až 200 prípadov. Samovznietenie človeka postihne hlavu a trup, ruky a nohy ostanú nedotknuté

Michal Čiernik20.12.2022., 12:00h

Tento vzácny úkaz sa pripisuje nadprirodzeným javom, obezite a črevným plynom. Skutočnosť je však oveľa prostejšia.

Lajkuj Brainee.sk na

V decembri 2010 zhorel v Írsku 76-ročný muž na podlahe svojej obývačky. Takmer o rok neskôr patológ oficiálne potvrdil, že zomrel na zvláštny jav, spontánne samovznietenie. Podobných prípadov sa podľa Insideru stalo za posledných 300 rokov vyše 200. „Pri tomto zvláštnom jave bývajú ruky a nohy obete nedotknuté, zatiaľ čo trup a hlava sú spálené na popol,“ povedal Roger Byard, patológ z University of Adelaide.

Samovznietenie sa zvyklo pripisovať nadprirodzeným javom, obezite či črevným plynom. Prvý zaznamenaný prípad pochádza z konca 14. storočia z Talianska. Vtedy mal rytier zvaný Polonus Vorstius jednu noc piť viac víno a na ďalší deň vzbĺknuť ako fakľa. Neskôr mýtus o horiacich alkoholikoch podporil aj Charles Dickens vo svojom románe Bleak House z roku 1853. V ňom sa alkoholik Krook spontánne vznieti a zhorí.

Byard však týmto teóriám neprikladá veľkú vedeckú váhu. „Áno, ľudské telá horia, ale neexistuje absolútne žiadny dôkaz, že k tomu dochádza ako samovznietenie,“ povedal patológ. Prakticky každý prípad zahŕňal externý zdroj plameňa, dodal Byard. Najčastejšími vinníkmi sú zapálené cigarety, lampy či sviečky.

image

Ohnivé peklo ľudí spálilo na popol. Explózia LPG terminálu v San Juanicu zničila všetko, čo jej stálo v ceste

Prevládajúce vedecké vysvetlenie spontánneho ľudského vznietenia je známe ako efekt knôtu, ktorý predpokladá, že ľudia sa môžu správať ako sviečky. Táto teória naznačuje, že tuk funguje ako zdroj paliva a ľudské telo je po zapálení udržiavané v plameni prostredníctvom vlastného tuku. Deky a oblečenie medzitým pôsobia ako knôt sviečky.

image

Mysteriózna smrť ruského miliardára? Subbotina mal zabiť jed od šamana

„Môžete si predstaviť opitých ľudí zabalených v prikrývkach, ktorí v opitosti sem tam na seba niečo vylejú. Následne zaspia a zapálená cigareta im spadne do alkoholom premočených šiat alebo deky,“ povedal Byard. Prečo je však týchto prípadov tak málo? Dôležitým faktorom, kedy sa ľudský tuk začne topiť je ten, že človek musí byť už mŕtvy. Ďalej sa musí porušiť koža, aby sa dostal tuk do priameho kontaktu s ohňom a oblečením, ktoré funguje ako knôt, uvádza štúdia. A keďže tuk horí veľmi dlho a aj pri nízkych teplotách, nemusí sa rozšíriť do veľkého požiaru.

image

Teplo môže zabíjať. Čo nám spôsobujú tropické horúčavy?

V roku 1998 vedci v Spojenom kráľovstve v rámci televízneho programu BBC replikovali tento jav na mŕtvom prasati. Pred zapálením zabalili jeho trup do deky, pričom končatiny nechali voľné. Výsledný efekt bol veľmi podobný ľudským prípadom samovznietenia. „Ľudia stále veria rôznym mýtom. Skutočná pravda, je však oveľa, oveľa jednoduchšia ako Boží zásah,“dodal Byard.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 22:17