Čo sa stane s tvojím telom, keď prestaneš mať sex?Brainee X Canva/
StoryEditor

Zlý spánok, smútok aj vyššie riziko srdcového zlyhania. Toto všetko sa stane s tvojím telom, keď prestaneš mať sex

kam12.11.2022., 09:00h

Rovnica je jasná - menej sexu rovná sa väčšia nepohoda, horší spánok aj zdravie.

Lajkuj Brainee.sk na

Sex je základná ľudská potreba, o ktorej sa hovorí nedostatočne. Nie je to totiž žiadne tabu, aj keď si to stále mnohí myslia. Pokiaľ práve prechádzaš výzvou No Nut November alebo si len dlhšie nevieš nájsť tú správnu partnerku či partnera, mal by sa mať na pozore.

Ako totiž píše portál Indy100, sex je skvelý prostriedok na zmiernenie stresu. Ak sa teda v poslednej dobe cítiš viac úzkostlivo, možno je najvyšší čas otvoriť si po dlhom čase zoznamovaciu aplikáciu. Pozri sa, čo všetko sa môžeš stať, pokiaľ prestaneš mať sex. 

image

Sex a sila v ríši zvierat. Tieto druhy a ich rozdiely ťa presvedčia, že si sa v škole nič nenaučil

Môžeš sa cítiť nešťastnejší

Sey zvyšuje „hormón šťastia“ serotonín, ktorý pomáha zlepšovať náladu a bojovať proti depresii. Doktor Mark Lawton z Britskej asociácie pre sexuálne zdravie a HIV pre Metro povedal: „Sex určite uvoľňuje endorfíny a hormóny šťastia, ktoré dávajú pocit pohody, ktorý už možno nemáte.”

Ale tlak na sex ako spoločenskú zodpovednosť môže mať aj nepriaznivý vplyv. „Z psychologického hľadiska môže niekto pociťovať zodpovednosť za sex - má pocit, že by ho mal mať. Ak nie, môže to tiež viesť k zlej nálade,” dodáva odborník. 

image

Nedostatok sexu prispieva k nepohode

Brainee X Canva/

Môže dôjsť k strate libida

Čím dlhšie budeš bez sexu, tým viac si zvykneš na to, že ho nemáš. To logicky znamená, že túto medzeru vo svojom živote vyplníš inými vecami. „Niektorí ľudia, ktorí sa zdržia sexu, sa začnú cítiť spomalenejší, s menšou vitalitou a hladom po sexe. Zíde z očí, zíde z mysle, ako opisujú scenár niektorí klienti,” hovorí certifikovaná sexuálna terapeutka Sari Cooper.

Tvoj spánok sa môže zhoršiť

Niektorým ľuďom sa to môže zdať samozrejmé, ale sex zásadne súvisí s kvalitou spánku. Podľa Sleep Foundation „po orgazme telo uvoľňuje hormóny, ako je oxytocín a prolaktín, ktoré môžu navodiť príjemné a relaxačné pocity. Sex tiež znižuje hladinu hormónu kortizolu, ktorý je spojený so stresom.”

image

Jedna z najpopulárnejších pornoherečiek prehovorila o svojej práci: Ak chlap nevydrží, v tomto biznise skončil

Zvyšuje sa riziko srdcového zlyhania

Sex je skvelý spôsob, ako rozbúchať srdce. Síce to plnohodnotne nenahradí každodenné 30-minútové cvičenie, no predsa sa to počíta a cvičenie je priamo spojené so zdravším srdcom.

Štúdia z roku 2015 zistila, že muži, ktorí mali sex dvakrát týždenne alebo viac, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení ako muži, ktorí mali sex raz za mesiac alebo menej. A to je štatistika, ktorú netreba brať na ľahkú váhu.

image

Sex je dôležitý pre zdravie

Brainee X Canva/

Tvoj imunitný systém sa môže znížiť

Samozrejme, sex nezabráni bežnému prechladnutiu. Ale sex z dlhodobého hľadiska reálne pomáha tvoju imunitnému systému. Deje sa to preto, lebo pomáha znižovať hladiny kortizolu, a tým aj tvoje šance na ochorenie.

Štúdia z roku 2004 dokonca zistila, že ľudia, ktorí mali sex často (trikrát týždenne alebo viac), mali vyššie stopy imunoglobulínu v slinách ako tí, ktorí mali sex zriedka (menej ako raz týždenne).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:48