V blízkosti hlbokomorských sopiek v Indickom oceáne bol objavený nový svet podivných a úžasných tvorov.Museumsvictoria/benjamin Healley/
StoryEditor

FOTO Hermafroditná ryba ako z hororu či slepý úhor so želatínovou kožou. Vedci objavili bizarné tvory na dne oceánu

Michal Čiernik26.11.2022., 09:00h

V blízkosti hlbokomorských sopiek v Indickom oceáne bol objavený nový svet podivných, úžasných tvorov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Museums Victoria Research Institute sa minulý týždeň vrátili z 35-dňovej expedície mapujúcej morské dno v odľahlom austrálskom morskom parku Cocos Islands. Počas svojej cesty dlhej 11 000 kilometrov sa stretli zoči-voči slepému úhorovi so želatínovou kožou a hermafroditnej jašterice s dlhými ostrými zubami. „V tomto odľahlom morskom parku sme objavili úžasné množstvo potenciálne nových druhov žijúcich,“ povedal pre Dailymail Dr. Tim O‘Hara, hlavný vedec expedície. 

Na územie v Indickom oceáne medzi Vianočnými a Kokosovými ostrovmi sa tím vedcom vybral s výskumným plavidlom "Investigator". Táto misia mala dokončiť výskumný projekt, ktorý sa začal v roku 2021 a je určený na pomoc pri riadení a ochrane tejto podmorskej oblasti.

Tamojšie podmorské hory sa vytvorili ako obrovské sopky pred 50 až 140 miliónmi rokov. Morské hory s plochým vrcholom teraz obsahujú siete morských jaskýň a kaňonov, kde sa darí ekosystému nezvyčajných morských organizmov. V rámci expedície sa výskumníkom podarilo odobrať vzorky niektorých z týchto hlbokomorských tvorov na štúdium a výstavu, z ktorých niektoré boli získané až päť km pod povrchom.

Zvieratá a rastliny, ktoré nazývajú podmorské hory svojim domovom, museli prejsť veľké vzdialenosti, aby sa tam dostali. Pomáhali im pritom silné prúdy tečúce z východného Tichého oceánu a severozápadného Indického oceánu. Jeden zo špeciálnych exemplárov ktorý našli je druh predtým neznámeho slepého úhora, ktorý je pokrytý voľnou, priehľadnou kožou a rodí živé mláďatá na rozdiel od vajec. Ďalšou objavenou rybou a pomenovanou po inom živočíchovi je jašterica vysokoplutvá, ktorá má funkčné samčie a samičie reprodukčné tkanivo.

image

Nečakaný objav v Tichom oceáne. Našli rádioaktívny materiál, ten potvrdil, že na Zemi začala nová epocha

štyri kilometre pod vodou bol nájdený Slender Snipe Eel, ktorý môže dosiahnuť dĺžku meter a vážiť iba 50 gramov. Tento úhor má zahnuté zuby na roztrhanie kôrovcov. Objavili sa aj palacinkové morské ježovky, ale bohužiaľ nie sú také chutné, ako sa zdá, pretože ich ploché telo je pokryté ostňami zakončenými jedom. 

image

Pohltí všetko živé. Na dňe mora objavili extrémne slané jazerá bez kyslíka, ktoré môžu objasniť vznik Zeme

Tím okrem zbierania vzoriek vytvoril aj podrobné, trojrozmerné mapy podmorských hôr, ktoré ešte nikdy neboli takto vizualizované. „Tieto nové 3D mapy a podvodné videozábery sme preniesli priamo z plavidla k ľuďom z Kokosových (Keeling) ostrovov, ktorí boli veľmi nadšení, keď videli ich prímorskú krajinu v celej jej veľkoleposti,“ povedal Dr. O‘Hara. „Súbor údajov teraz pokrýva značnú oblasť nového morského parku a ukazuje Kokosové (Keeling) ostrovy ako dvojité vrcholy masívneho morského pohoria, ktoré stúpa. takmer 5000 m od okolitého morského dna,“ dodal Nelson Kuna, jeden z dvoch hydrografických prieskumníkov na palube z austrálskej vedeckej agentúry CSIRO.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:55