Vedci priviedli k životu tváre mumifikovaných mužov.Scientific Reports/
StoryEditor

Vedci priviedli k životu tváre mumifikovaných mužov, ktorí žili pred viac ako 2-tisíc rokmi

som27.09.2022., 10:00h

Forenzný umelec vytvoril 3D rekonštrukcie na základe genetických údajov.

Lajkuj Brainee.sk na

DNA extrahovaná zo staroegyptských múmií ponúka fascinujúci pohľad na to, ako mohli vyzerať traja mumifikovaní muži, keď sa pred viac ako 2 000 rokmi pohybovali v Úrodnom polmesiaci (označenie pre oblasť, kde v praveku vzniklo prvé poľnohospodárstvo a neskôr prvé vyspelé kultúry - okrem indickej a čínskej oblasti. Je to súvislé územie zahŕňajúce Mezopotámiu, severnú Arábiu, Levantu, južnú Anatóliu a Egypt, pozn.red.).

Ich telá boli pochované pri rieke Níl na území známom ako Abusír v rokoch 1380 pred n. l. až 425 n. l. Vedci z Inštitútu Maxa Plancka pre vedu o histórii ľudstva v nemeckom Tübingene v roku 2017 sekvenovali DNA týchto múmií - bola to prvá úspešná rekonštrukcia genómu staroegyptskej múmie.

Dvadsaťpäťročné tváre

Tento materiál teraz využili vedci v USA, aby im pomocou metódy DNA fenotypizácie „prinavrátili“ tvár. Táto metóda, ktorá dokáže prostredníctvom genetickej analýzy ukázať črty tváre a ďalšie aspekty fyzického vzhľadu, bola vôbec po prvýkrát využitá na tak starom ľudskom DNA. Za rekonštrukciou stojí firma Parabon NanoLabs so sídlom vo Virgínii, ktorá sa primárne zameriava na analýzu DNA, aby pomohla vyriešiť kriminálne prípady.

Tepelné mapy ich tvárí umožnili vedcom spresniť detaily a poukázať na rozdiely v ich črtách.

image

Tepelné mapy ich tvárí umožnili vedcom spresniť detaily a poukázať na rozdiely v ich črtách.

Parabon Nanolabs/

Rekonštrukcie ukazujú, ako mohli muži vyzerať, keď mali 25 rokov. „V tomto veku je „tvár zrelá“, ale ešte nie je ovplyvnená starnutím,“ priblížila pre portál Live Science Ellen Greytak, riaditeľka Parabonu. 

„Keď je možné odhadnúť vek z pozostatkov, môžeme to vziať do úvahy, ale keďže v tomto prípade neexistujú ďalšie informácie, rozhodli sme sa ich zhotoviť ako 25-ročných,“ ozrejmuje.

Práca so starodávnou ľudskou DNA môže byť podľa vedcov náročná. DNA je často veľmi degradovaná a zvyčajne je zmiešaná s bakteriálnou DNA. Keďže je však drvivá väčšina DNA zdieľaná všetkými ľuďmi, vedci nepotrebujú celý genóm na získanie fyzického zjavu. Potrebujú skôr analyzovať iba určité špecifické časti v genóme, ktoré sa u ľudí líšia. Tieto časti sú známe ako jednonukleotidové polymorfizmy (SNP). „Mnoho z týchto SNP kóduje fyzické rozdiely medzi jednotlivcami,“ dodala Greytak.

image

Maslo z močiara či 4000-ročný syr z egyptskej hrobky. Ak si odvážny, ochutnaj s nami najstaršie objavené jedlá

Muži sa viac podobali moderným ľuďom v Stredomorí a na Blízkom východe

Vedci nakoniec zistili, že muži, ktorí majú svetlohnedú pokožku s tmavými očami a vlasmi, majú genetickú výbavu celkovo bližšiu moderným ľuďom v Stredomorí alebo na Blízkom východe, ako ľuďom v modernom Egypte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:18