Objavy v Egypte. Amr Nabil/Tasr
StoryEditor

Obrovský objav v Egypte. Archeológovia našli legendárneho Imhotepa, stovky sarkofágov a bronzových sôch

TASR31.05.2022., 10:27h

Imhotep bol napríklad aj predlohou hlavného záporáka vo filme Múmia.

Lajkuj Brainee.sk na

Archeológovia objavili neďaleko egyptskej metropoly Káhira stovky egyptských sarkofágov a bronzových sôch znázorňujúcich rôznych bohov. TASR o tom informuje na základe pondelňajšej správy agentúry Reuters.

image

Sarkofágy s múmiami.

Amr Nabil/Tasr

Objav uskutočnili na pohrebisku v Sakkáre, zhruba 30 kilometrov južne od Káhiry. Zahŕňa sochy viacerých božstiev, napríklad Amona, Usira či boha so šakalou hlavou, strážcu pohrebísk Anupa. Ministerstvo cestovného ruchu a starožitností uviedlo, že na lokalite takisto našli aj sochu s chýbajúcou hlavou. Tá znázorňuje Imhotepa, architekta Džoserovej stupňovitej pyramídy pri Sakkáre. Džoser bol panovníkom 3. dynastie (2700–2600 pred n. l.) Starej ríše. 

image

Kráter, ktorý na severe Ruska všetko pohlcuje. Ústa do pekla nevedia zastaviť ani vedci

Imhotep bol okrem iného aj predlohou hlavnej zápornej postavy filmu Múmia z roku 1999. Tam spoločne so svojou láskou Ank-Su-Namum zavraždia faraóna Setiho prvého, aby si mohli užívať svoju romancu. Trest ich však neminie a Imhotepa zavrú zaživa do sarkofágu. Potom ho zasypú pieskom a jeho múmia čaká cele tisícročia pokiaľ nadíde jej čas, uvádza premisa filmu.

Dovedna 250 sarkofágov, 150 bronzových sôch a ďalších predmetov pochádza podľa ministerstva z obdobia okolo roku 500 pred n.l., teda z Neskorej doby – etapy egyptských dejín spadajúcej do rokov 1090–332 pred n.l. Spolu s týmito predmetmi našli bádatelia aj posvätný bicí hudobný nástroj sistrum a sadu bronzových nádob používaných pri rituáloch.

Jeden zo sarkofágov obsahoval zachovaný papyrus popísaný hieroglyfmi. Poslali ho do laboratória v Egyptskom múzeu v Káhire na ďalší výskum.

Sarkofágy budú vystavené v priestoroch Veľkého egyptského múzea, ktoré sa nachádza neďaleko pyramíd pri Gíze a v súčasnosti je ešte vo výstavbe. Otvoriť by ho mali v priebehu tohto roka, približuje Reuters.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 12:40