Kostol Santa Romà de Sau v Španielsku v lete.Manuel Medi/Getty Images/Emilio Morenatti
StoryEditor

Tenšie oblaky a plávajúce mesto. Svet už nikdy nebude ako predtým, takto ho menia klimatické zmeny

pc26.10.2022., 08:00h

Extrémne zmeny počasia či nekonečné suchá. Klimatická kríza si vyberá svoju daň.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo niekto zmení spôsob dopravy, ďalší sa snaží minimalizovať odpad alebo zbiera odpadky v prírode. Sme svedkami klimatickej krízy, no čas plynie extrémne rýchlo. Niektoré veci sa nám menia priamo pred očami. Zhromaždili sme niekoľko záberov, ktoré ťa o tom presvedčia.

Najprv len veža, následne celý kostol 

Kostol Santa Romà de Sau v Španielsku, ktorý bol zaplavený vo vodnej nádrži za vlády španielskeho diktátora, bol pre obyvateľov navždy stratený. V lete tohto roku sa však doslova vynoril z hlbín. 

image

Horúčavy a sucho odhaľujú dávno stratené budovy. Hladina niektorých riek klesá aj o 30 centimetrov denne

Ľudia dovtedy mohli vidieť iba vežu kostola z 11. storočia. Keďže v lete tohto roku nespadla ani kvapka dažďovej vody do konkrétnej nádrže, od jeho druhého potopenia v roku 1962 bol odhalený celý kostol. 

image

Obyvatelia mali možnosť vidieť iba vežu kostola, ktorý bol zatopený.

Emilio Morenatti/
image

Ponorený kostol sa opäť odhalil pre sucho a horúčavy.

Manuel Medir/Getty Images

Ľadovce vo švajčiarskych Alpách sa zmenili na nepoznanie

Zamrznuté švajčiarske Alpy sú nielen pastvou pre oči, ale aj dokonalým miestom na oddych. Ľadovec Rhone je hlavným zdrojom cestovného ruchu. Je ľahko dostupný a taktiež tam nájdeš jaskyňu. 

Podľa informácií portálu Metro však existuje obava, že Švajčiarsko môže do roku 2100 prísť o všetky ľadovce. Švajčiari sa preto v lete rozhodli zabrániť slnečnému žiareniu polyesterovým rúnom. 

Plávajúce mesto na Maldivách 

Len desať minút loďou z Male, hlavného mesta Maldív, vyrastie v tyrkysovej lagúne plávajúce mesto, ktoré bude domovom pre 20-tisíc ľudí. Tento projekt je reakciou na zvyšujúcu sa hladinu morí, pričom celé mestečko by malo byť dokončené do roku 2027, napísal portál CNN.

Odlesňovanie v Amazónii dosiahlo rekord

Podľa údajov, ktoré v júli tohto roku zverejnil brazílsky Národný inštitút pre výskum vesmíru, od januára do júna ubudlo 3988 kilometrov štvorcových lesa v brazílskom Amazonskom pralese, čo je plocha päťkrát väčšia ako New York.

image

Našu planétu si nezaslúžime. Počas rekordných horúčav prišla správa, že odlesňovanie v Amazónii dosiahlo rekord

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 10,6 percenta, a zároveň najvyššia hodnota od polovice roka 2015, keď INPE začal zhromažďovať svoju aktuálnu sadu údajov. V júni vzrástol rozsah odlesnenej plochy o 5,5 percenta na 1120 štvorcových kilometrov, čo bol tiež rekord pre daný mesiac.

image

Odlesňovanie

Unsplash/justus Menke/

Rieka Jang-c‘-ťiang začala vysychať 

Rekordné sucho spôsobilo, že niektoré rieky v Číne, vrátane Jang-c’-ťiang, vyschli. To ovplyvnilo energiu, zastavilo lodnú dopravu a prinútilo veľké spoločnosti pozastaviť prevádzku, uviedol portál The Guardian. Klimatická kríza doslova kričí, že je päť minút po dvanástej.  

Oblaky sú čoraz tenšie 

Najmä počas horúcich dní nikomu nevadí, keď sa slnko skryje za mraky. Tie však s otepľovaním atmosféry pravdepodobne miznú. Vedci podľa portálu Bright Side tvrdia, že „zakrývací“ efekt mrakov sa môže čoskoro zmeniť, a pravdepodobne bude Zem viac zohrievať, ako ochladzovať. 

Tádž Mahal zahalený hmlou  

Stavba pri Ágre v indickom štáte Uttarpradéš je súčasťou svetového dedičstva UNESCO a každý rok láka húfy turistov. Znečistenie však jedného dňa spôsobilo, že biely mramor mauzólea zožltol.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:33