Deväť metrov vysoký smrek je držiteľom Guinessovej knihy rekordov ako „najosamelejší strom“ planéty.Twitter.com/ David Plotz/
StoryEditor

Na neobývanom ostrove rastie najosamelejší strom na svete. Jeho letokruhy majú pomôcť pri klimatickej kríze

Michal Čiernik16.09.2022., 10:00h

Izolovaný smrek na neobývanom ostrove pri Novom Zélande má vedcom pomôcť pri objasnení hromadenia skleníkových plynov v Južnom oceáne.

Lajkuj Brainee.sk na

Deväť metrov vysoký smrek je držiteľom Guinessovej knihy rekordov ako „najosamelejší strom“ planéty. Je to jediný ostrom na ostrove Campbell, 700 kilometrov južne od Nového Zélandu. Jeho najbližší sused rastie 222 kilometrov ďaleko na Aucklandských ostrovoch.Verí sa, že smrek zasadil lord Ranfurly, vtedajší guvernér Nového Zélandu, ešte začiatkom 20. storočia, uvádza The Guardian.

Južný oceán pohlcuje až desať percent všetkých emisií

Pre doktorku Jocelyn Turnbull však môže byť tento unikát cenným nástrojom na pochopenie absorpcie oxidu uhličitého v Južnom oceáne. „Z CO2, ktorý produkujeme spaľovaním fosílnych palív, zostáva v atmosfére len asi polovica. Zvyšok spadne na pevniny a do oceánov,“ povedala Turnbull. „Ukazuje sa, že práve Južný oceán je jeden z najväčších zachytávačov uhlíka. Pohltil asi desať percent všetkých emisií, ktoré sme vyprodukovali za posledných 150 rokov,“ dodala vedkyňa.

Letokruhy najizolovanejšieho strom majú pomôcť pri klimatickej kríze

Najlepšou metódou na meranie koncentrácii CO2 je odoberanie vzoriek z atmosféry. To môže byť doplnené o hlbokomorské vzorky z rádiokarbónového datovania. Tieto metódy majú však obmedzenia. „Nemôžete zbierať vzduch, ktorý tam bol pred 30 rokmi, pretože tam už nie je,“ vysvetlila Turnbull. „Takže sme prišli s týmto nápadom použiť letokruhy. Rastliny,  odoberajú oxid uhličitý zo vzduchu fotosyntézou a využívajú ho na rast svojich štruktúr a uhlík zo vzduchu končí v letokruhoch," vysvetlila Turnbull.

image

Všetci ju používame, brutálne znečisťuje planétu. Čo okrem kozmetiky najviac škodí Zemi?

V normálnom zalesnenom prostredí je to bežná a presná metóda. V prípade Južného oceánu to také jednoduché nie je. Tím vedcov si vybral najjužnejší strom aký mohol a Turnbull pomocou ručnej vŕtačky extrahovala päť milimetrovú vzorku zo stromu. Výsledky však ešte nie sú zverejnené.

image

Ľadovec súdneho dňa zdvihne hladinu morí o vyše pol metra. Blíži sa katastrofa, je trikrát väčší ako Slovensko

Pred smrekom z ostrova Campbell bol strom Ténéré v Nigeri považovaný za najizolovanejší strom na planéte, kým doň ho v roku 1973 nenabúralo auto.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:12