Extrémne teploty zapríčiňujú nárast nenávistných prejavov na internete.Pexels.com/andrea Piacquadiovedc/
StoryEditor

Hnevajú ťa hejteri na sociálnych sieťach? Za ich agresivitu môžeš vyniť klimatické zmeny

Michal Čiernik13.09.2022., 16:00h

Výskumný tím sa zameral na vplyv teploty na nenávistné prejavy na Twitteri. Pri extrémnych horúčavách sa podľa nich počet nenávistných príspevkov zvýšil až o 20 percent oproti priemeru. Na výskum použili štyri miliardy tweetov.

Lajkuj Brainee.sk na

Organizácia Spojených národov definuje nenávistné prejavy ako „akýkoľvek druh komunikácie v reči, písaní alebo správaní sa, ktorý útočí alebo používa pejoratívny alebo diskriminačný jazyk s odkazom na osobu alebo skupinu na základe jej náboženstva, etnickej príslušnosti, národnosti, rasy, farby pleti pôvodu, pohlavia alebo iných faktorov identity.“ Túto definíciu brali do úvahy aj výskumníci z Postupimského inštitútu pre výskum klimatických vplyvov (PIK).

Podľa nich môžu extrémne teploty viesť k nárastu online nenávistných prejavov. „Zistili sme, že absolútny počet aj podiel nenávistných tweetov stúpa mimo klimatickú komfortnú zónu. Ľudia majú tendenciu prejavovať agresívnejšie správanie na internete, keď je vonku buď príliš chladno, alebo príliš teplo,“ uviedla pre the Guardian vedkyňa z PIK a hlavná autorka štúdie Annika Stechemesser.

Analyzovali štyri miliardy tweetov

Výskumníci analyzovali približne štyri miliardy geolokalizovaných tweetov a zistili, že počet mizogýnnych, homofóbnych a rasistických tweetov stúpli až o 22 percent, keď teploty dosiahli viac ako 42 stupňov Celzia, informoval The Guardian. Nenávistné prejavy vzrástli až o dvanásť percent, keď teploty klesli pod hranicu mínus troch stupňov Celzia.

image

Šikana, plač a šialené požiadavky. Bývalí zamestnanci Marvelu prehovorili

Agresívne príspevky sa zvyšovali už od 21 stupňov Celzia

Tím zistil, že najmenej tweetov s nenávistnými prejavmi sa odohralo pri teplotách v rozmedzí od 15 do 18 stupňov Celzia. Keď však bola ortuť nižšie ako dvanásť stupňov, alebo vyššie ako 21 stupňov, počet nenávistných tweetov sa začal zvyšovať. Nenávistné prejavy prenášané online môžu mať na príjemcu negatívny vplyv - ako je úzkosť a depresia.

Vedci uviedli, že poburujúce tweety sa vyskytli vo všetkých klimatických zónach, bez ohľadu na príjem obyvateľov alebo náboženské alebo politické postoje.

image

Dievča zverejnilo status o streľbe na škole v Piešťanoch. Polícia jej zaklopala na dvere, mal to byť len vtip

„Po stáročia sa výskumníci zaoberali otázkou, ako klimatické podmienky ovplyvňujú ľudské správanie a spoločenskú stabilitu,“ povedala pre The Independent výskumníčka PIK a jedna z autoriek štúdie Leonie Wenzová . „Teraz, s pokračujúcou zmenou klímy, je to dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:45