Vedci zistili, že nadmerné používanie sociálnych sietí, môže súvisieť so sexuálnymi problémami vo vzťahu.Pexels.com/ Roman Odintsov/
StoryEditor

Štúdia, ktorá ťa prinúti odložiť mobil z ruky. Sociálne siete ovplyvňujú tvoj výkon tam, kde to rozhodne nechceš

Petr ChalupaMichal Čiernik12.09.2022., 16:00h

Trápi ťa horšia sexuálna výkonnosť? Máš problémy s erekciou či pociťuješ sexuálnu úzkosť? Nová štúdia odhalila, že to môže byť zapríčinené nadmerným používaním sociálnych sietí. Týka sa to aj mužov aj žien.

Lajkuj Brainee.sk na

Štúdia zverejnená v magazíne The Journal of Sexual Medicine sa zameriava na dobre známy problém - závislosť na sociálnych sieťach. V tomto prípade však autor Rui Miguel Costa skúma, ako nadmerné používanie sociálnych sietí ovplyvňuje sexuálny život. Spomínaná závislosť môže viesť ku zhoršovaniu nálady, a to je zase spojené s radom sexuálnych dysfunkcií.

K štúdii boli použité vyjadrenia od vzorky takmer dvetisíc účastníkov, uvádza iDnes.cz. Podmienkou bolo, aby boli aktívni na sociálnych sieťach a mali partnerov a partnerky. Vedci pomocou dotazníkov zisťovali vplyv digitálnych sietí na ich okolie, na ich prácu a och vplyv na koníčky.

Aj muži aj ženy

Predovšetkým ich však zaujímal ich sexuálny život. Výskum dokázal, že čím viac ľudia prepadávajú vplyvu sociálnych sietí, tým viac sa im zhoršuje aj sexuálny život. U žien sa previazanosť prejavovala nižším sexuálnym vzrušením, obtiažnosťou pri dosahovaní orgazmu, nespokojnosťou so sexom, sexuálnou úzkosťou, frustráciou. U mužov potom problémy s erekciou, nižšou sexuálnou túžbou, nespokojnosťou so sexom, všeobecnou nespokojnosťou.

image

Čoraz viac žien nechce mať deti. Byť matkou nie je naša povinnosť, ale slobodná voľba, hovorí Natália Pažická

Pocit izolovanosti

„Akokoľvek je to ironické, používanie sociálnych médií často vedie k pocitu izolovanosti od ostatných, niekedy dokonca aj od partnerov,“ hovorí Costa. „A keď človek cíti emocionálny odstup od svojho partnera, partnerky, je väčšie riziko, že dôjde tiež k absencii sexuálnych funkcií,“ dopĺňa autor práce.

image

Zabudni na stereotypy vo vzťahoch. Podľa nových výskumov ženy podvádzajú častejšie ako muži

Štúdia otvorila dvere pre nové vedecké zistenia

Autori však pripomínajú, že ich práca našla len súvislosť medzi nadmerným užívaním sociálnych sietí a sexuálnymi problémami. Netvrdí, že sociálne siete sú hlavnou príčinou sexuálnych dysfunkcií. Niektorí respondenti mohli tráviť viac času na internete práve z dôvodu, že svoj sexuálny život mali zlý už pred tým. Costa teda nabáda k ďalšiemu výskumu, ktorý by vzťah medzi sociálnymi sieťami a sexuálnymi funkciami dokázal upresniť. „Teraz je treba ďalších experimentálnych štúdií, aby sa otestovalo, či sa redukciou času stráveného na oných sieťach alebo vyhnutím sa negatívnym emóciám, ktoré môžu vyvolať, povedie zlepšiť sexuálne funkcie,“ navrhuje Costa

​Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:09