V Spojených arabských emirátoch vytvorili umelý dážď.Twitter.com/Gulf News/
StoryEditor

Vedci sa zahrávajú s prírodou. Môže umelý dážď skutočne vyriešiť klimatické problémy?

Michal Čiernik12.09.2022., 14:00h

Oklamali prírodu a s pomocou umelo vytvoreného dažďa schladili jedno z najsuchších miest na Zemi. Je to však schodná cesta?

Lajkuj Brainee.sk na

Tento rok svet zasiahli extrémne a nevídané horúčavy. Týždne bez dažďa v niektorých častiach sveta spôsobili katastrofické suchá a požiare, na ktoré dané krajiny neboli pripravené. Ale čo s regiónmi, ktoré majú takéto suché obdobia celoročne?

V rokoch 2020 až 2021 sa množstvo zrážok za rok v Spojených arabských emirátoch podľa Trading Economics znížilo zo 70,46 milimetrov na 51,46 milimetrov. Zatiaľ čo priemerná ročná teplota v Spojených arabských emirátoch vzrástla od roku 2020 do roku 2021 z 28,38 na 29,08 stupňov Celzia. V porovnaní so Slovenskom, kde sme mali za minulý rok priemerný úhrn zrážok okolo 761 milimetrov za rok, je to naozaj enormný rozdiel.

Keď nechce pršať, vyrobíme si dážď sami

S cieľom bojovať proti stúpajúcim teplotám a nedostatku vody sa vedci rozhodli pre rázny krok. Takzvaným siatím mrakov sa ich snažili povzbudiť v produkcii dažďa. Cloud seeding je prax manipulácie počasia, ktorá existuje už 80 rokov. Doteraz používané techniky sa spoliehajú na postrekovanie oblakov chemikáliami, ako je jodid strieborný alebo mrazený oxid uhličitý, aby sa vytvoril cyklus kondenzácie v oblakoch, čo vedie k zrážkam.

Pomocou chemikálií premenili obyčajné oblaky na búrkové mračná

Jodid strieborný funguje ako „lešenie“, ku ktorému sa môžu molekuly vody prichytiť, až kým nebudú také ťažké, že spadnú na povrch Zeme. Týmto spôsobom by sa jednoduché oblaky teoreticky mohli premeniť na skutočné búrky, schopné odolať suchu.

image

Tisíce popadaných listov. Stromy na Slovensku vyzerajú, akoby prišla jeseň, skutočnosť je omnoho temnešia

Dá sa to aj bez chemikálií

Okrem chemikálií používajú Spojené arabské emiráty na výrobu dažďa aj menej škodlivý spôsob, uvádza Unilad. Pomocou flotily dronov púšťali do oblakov elektrické výboje alebo infračervený laserový impulz, ktorý podporil chemické reakcie v mračnách a podporil ich k väčším zrážkam.

image

Horia koľajové trate, roztápajú sa cesty, vykúpili ventilátory. Británia čelí najvyšším teplotným atakom v histórii

Výsledky štúdií sú však nejasné

Tieto procesy však mali zmiešanú spätnú väzbu, pričom niektorí boli proti technológii, pretože ju považovali za „manipuláciu s prírodou“. Vedci ďalej varujú, že manipulácia so zrážkami nie je riešením skutočného problému so zmenou klímy a štúdia, o ktoré sa zástancovia zasievania mrakov opierajú nie sú vôbec presné.

image

Zaplavené dediny, mŕtve telá, ale aj archeologické klenoty. Klesajúce hladiny odhaľujú po celom svete tajomstvá

Napriek tomu, že doterajšie výsledky štúdii účinnosť týchto postupov presne nepreukázali. Programy na ovládanie počasia používa viac ako 50 štátov sveta. Využívajú ich na potláčanie krupobitia poškodzujúceho úrodu, tvorbu dažďa či snehu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 09:04