Vedci dokážu na Marse vyrábať kyslík.Instagram.com/tendenciastecnologicas/
StoryEditor

Kyslík na Marse! Táto malá krabička ho úspešne vyrába z atmosféry červenej planéty

Michal Čiernik02.09.2022., 15:00h

S tým osídľovaním Marsu to myslia skutočne vážne. Ďalší zo sci-fi projektov sa stáva realitou.

Lajkuj Brainee.sk na

Po farmárčení na Marse prišli vedci s ďalším úspešným projektom, ktorý nám pomôže kolonizovať túto nehostinnú planétu. Už dávnejšie sa predpokladalo o existencii vody na Marse. Teraz prišli vedci s riešením druhého najdôležitejšieho problému týkajúceho sa života vo vesmíre, tvorby kyslíka.

Odhalili, že zariadenie nie väčšie ako obedár, ktoré je momentálne na povrchu Marsu, už spoľahlivo generuje kyslík. V novom článku publikovanom v časopise Science Advances výskumníci z MIT vysvetľujú, ako malý experiment, pripevnený na zadnej strane roveru NASA Perseverance, vytvára kyslík z marťanskej atmosféry. 

image

Zariadenie je pripevnené na zadnej strane roveru.

Instagram.com/tendenciastecnologicas/

Zariadenie vyrába kyslík z atmosféry Marsu

Projekt s názvom MOXIE prvýkrát pristál na Marse vo februári 2021 a odvtedy bol vyskúšaný sedemkrát v rôznych poveternostných podmienkach, aby vytvoril kyslík pomocou oxidu uhličitého z atmosféry Marsu. Tento vzduch prechádza cez HEPA filter, aby sa odstránil všetok prach. Zahreje sa na 800 stupňov Celzia a stlačí sa tak, že sa rozpadne len na kyslíkové ióny a CO. Kyslíkové ióny sa potom izolujú, aby vytvorili priedušný a horľavý O2.

image

MOXIE premieňa CO2 z atmosféry Marsu na kyslík.

Instagram.com/astronomical_returns/

Kyslík na cudzích planétach nebudú potrebovať len ľudia. Oveľa väčší žrút sú motory vesmírnych lodí. „Len na vzlietnutie na obežnú dráhu raketa spotrebuje viac ako desať násobok paliva, než koľko spotrebuje posádka štyroch až šiestich kozmonautov pri svojom rok a pol dlhom pobyte na povrchu,“ tvrdí Michael Hecht, spoluautor štúdie.

MOXIE vytvorí šesť gramov kyslíka za hodinu, čo je ekvivalent malého stromu

Doteraz bol MOXIE schopný vytvoriť šesť gramov kyslíka za hodinu v každom zo svojich siedmich cyklov, čo je podľa výskumníkov ekvivalent malého stromu. Stroj síce vytvára malé množstvo výfukových plynov, Hercht však hovorí, že to nie je nič, čo by poškodilo marťanskú atmosféru. „Na Marse už existujú stopy kyslíka a CO z prirodzených príčin, ako je žiarenie, ktoré rozbíja molekuly CO2,“ prezradil Hercht.

image

Farmárčenie na Marse môže byť realitou. Vedci zistili, ktorá rastlina dokáže prežiť na červenej planéte

Systém však ešte nie je dostatočne robustný na to, aby udržal stály život na Marse. Ako sa uvádza v článku, výskumníci budú musieť zväčšiť MOXIE na veľkosť „malej mrazničky“V tomto meradle by MOXIE 2.0 mohol vytvoriť dostatok kyslíka na to, aby udržal 100 členov posádky na Marse, alebo vyzdvihol štvorčlennú posádku z planéty v rakete.

image

NASA spúšťa misiu na Mesiaci. Do roku 2024 tam chce vyslať prvú ženu a muža inej farby pleti

Tento experiment je tiež prvým, ktorý úspešne zbiera a využíva zdroje na akomkoľvek planetárnom tele, čo je proces, ktorý bude dôležitý nielen pre prieskum Marsu, ale aj pre budúce mesačné biotopy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:24