StoryFile vytvára digitálny klon nebožtíka s ktorým sa budeš môcť porozprávať.Pinterest.com/thoughtco.com/
StoryEditor

Vyvinuli rozprávajúci hologram nebožtíka, s ktorým môžeš na pohrebe prehovoriť

Michal Čiernik16.08.2022., 16:00h

Myšlienka konverzovať so smútiacimi na vlastnom pohrebe môže znieť ako zápletka z najnovšej epizódy Black Mirror. Vďaka startupu so sídlom v Los Angeles by sa to však mohlo stať realitou. Vyvinuli totiž pohrebný holografický konverzačný video zážitok.

Lajkuj Brainee.sk na

StoryFile vytvára digitálny klon nebožtíka pomocou 20 synchronizovaných kamier, ktoré ich zaznamenávajú pri odpovediach na sériu otázok. Odborníci potom spracujú záznam, označia klipy a použijú ich v umelej inteligencie (AI), ktorá dokáže poskytnúť odpovede na tieto otázky v prirodzenom jazyku. 

Technológia vytvára ilúziu rozhovoru v reálnom čase

Hotový produkt sa potom nahrá na platformu StoryFile, s ktorou je možné interagovať aj po smrti jednotlivca. Tí, ktorí sa zúčastnia pohrebu, sa môžu porozprávať so svojimi blízkymi, pretože technológia vytvára ilúziu rozhovoru v reálnom čase.

Jedným z prvých používateľov technológie bola Marina Smith, matka generálneho riaditeľa StoryFile Dr Stephena Smitha, ktorá zomrela v júni vo veku 87 rokov. „Mama odpovedala na otázky smútiacich príbuzných po tom, čo sledovali jej kremáciu. Výnimočné bolo, že odpovedala na ich otázky novými detailmi a úprimnosťou.“ Povedal Dr Smith pre The Telegraph. „Ľudia cítia odvahu, keď zaznamenávajú svoje údaje. Smútiaci môžu získať slobodnejšiu a pravdivejšiu verziu svojho strateného milovaného človeka.“ Doplnil Smith.

Spolupracovali aj s hviezdou zo Star Treku

Spoločnosť minulý rok spolupracovala s Williamom Shatnerom zo Star Treku na vytvorení jeho hologramu, ktorý podľa neho pomôže „uchovať jeho pamiatku a odkaz pre budúce generácie“.

StoryFile, ktorý bol uvedený na trh v roku 2017, bol pôvodne určený na uchovanie príbehov ľudí, ktorí prežili holokaust a iných historických osobností, predtým, ako sa začal používať na pohreboch.

image

Spoločnosť minulý rok spolupracovala s Williamom Shatnerom zo Star Treku.

Twitter.com/storyfile/

Jednotlivec, ktorý chce vytvoriť StoryFile, si najskôr vyberie témy, o ktorých si myslí, že sa ich budú chcieť opýtať jeho priatelia a rodina, ako sú vzťahy alebo detské tajomstvá. Potom odpovedia na 75 z 250 000 potenciálnych otázok pomocou dvojminútových video odpovedí, ktoré môžu byť transformované do ich digitálnej podoby. Ak hologram nemá odpoveď, povzbudí dotyčného smútiaceho, aby sa opýtal na niečo iné.

 

 

Bizarný pohrebný trend nájdeme aj u našich susedov

Česká spoločnosť Algordanza vyrába z popola mŕtvych ľudí diamanty pre pozostalých. „Sú to pravé diamanty, ktoré vznikajú z popola či vlasov milovanej osoby,“ upresňuje Jan Šípek zo spoločnosti Algordanza Česko. „Najskôr sa z popola extrahuje uhlík, ktorý je vo forme grafitu vložený do špeciálneho lisu, kde za vysokej teploty a tlaku vzniká unikátny diamant,“ opisuje Šípek proces vzniku významného šperku. Podľa neho nie je táto voľba uchovania pamiatky na milovanú osobu pre každého.

image

Najprv polica na knihy, neskôr rakva. V Amerike vzniká nový DIY trend, ľudia si vyrábajú vlastný posmrtný priestor

„V Česku sa pre túto možnosť každý rok rozhodne zhruba desať klientov,“ dopĺňa Šípek. Ceny začínajú na sume 49 tisíc korún (2000 eur) a odvíjajú sa od veľkosti diamantu či od toho, či je surový alebo brúsený.

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:23