iPhoneUnsplash
StoryEditor

VIDEO Ľudia sa idú zblázniť za novým kúzelníckym trikom. Na iPhone sa drží nasypaný piesok, čo je za tým?

iDnes.czOndřej Martinů06.02.2024., 08:30h

Virálne video ukazuje kúzelnícky trik s iPhonom, na výsledku však nie je vôbec nič prekvapujúce. Na mobil, ktorý má chrbát osadený magnetmi, sa skrátka prichytáva piesok s prímesou minerálov.

Lajkuj Brainee.sk na

Video ženy, ktorá si na pláži sype piesok na iPhone, obletelo sociálne siete. Nájsť sa dá na Facebooku, TikToku, Threads a ďalších sieťach, zakaždým ide o čudovanie nad „kúzelníckym trikom“ spočívajúcim v tom, že čierny piesok s prímesou minerálov, ako je napríklad magnetit, sa prichytáva na chrbát telefónu osadený magnetmi, píše Ondřej Martinů z portálu iDnes.

Môže za to MagSafe

iPhony využívajú systém magnetov MagSafe už od roku 2020 a ide primárne o funkciu prichytenia bezdrôtovej nabíjačky na správne miesto, aby nabíjala optimálne. Zároveň si takto k iPhonom možno prichytiť aj ďalšie príslušenstvo - peňaženku, powerbanku, prípadne si mobil takto prichytiť na držiak do auta. Po magnetickom systéme už pokukujú aj výrobcovia androidov.

Každopádne onen kúzelnícky trik nie je skrátka nič iné ako obyčajná fyzika s magnetmi a ďalšími objektmi s magnetickými vlastnosťami. Piesok síce pekne zvýrazní kruhový tvar systému MagSafe, ale inak na tom nie je nič prekvapujúce.

Bez rizika to nie je

Mimochodom, iPhony síce disponujú stupňom krytia IP68, teda odolnosťou proti prachovým čiastočkám a vode, čo teda zahŕňa aj piesok, a tak by pri jeho sypaní na mobil nemalo hroziť poškodenie vnútorných komponentov, ale úplne bez rizika takéto počínanie nie je.

image

IPhone prežil pád z 5-tisíc metrovej výšky. Vyletel z poškodeného boeingu, bol plne funkčný a bez škrabancov

Jednak môžete drobnými čiastočkami minerálov poškriabať šasi, optiku fotoaparátu či displej telefónu, ale tiež si treba zaniesť a poškodiť USB-C port. A to už by v servise nebola úplne lacná záležitosť.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:02