IPhone prežil pád z 5-tisíc metrovej výšky.X/seansafyre, Stevejang/
StoryEditor

IPhone prežil pád z 5-tisíc metrovej výšky. Vyletel z poškodeného boeingu, bol plne funkčný a bez škrabancov

iDnes.czLukáš Hron10.01.2024., 13:00h

Na nedávny let spoločnosti Alaska Airlines jeho cestujúci len tak nezabudnú. Pár mesiacov starý boeing musel totiž krátko po vzlete núdzovo pristáť kvôli vypadnutému špecifickému panelu pri zadnej časti trupu. Následný podtlak vysal okrem iného aj iPhone jedného z cestujúcich. Po páde z päťkilometrovej výšky bol nájdený plne funkčný.

Lajkuj Brainee.sk na

Zhruba dve hodiny trvajúce let AS1282 do kalifornského Ontaria nabral v piatok 5. januára pár minút po vzlete z portlandského medzinárodného letiska nečakaný zvrat. Len dva mesiace starému Boeingu 737 MAX 9 totiž vypadla jedna zo záslepiek dverí núdzového východu. Spoločnosť Alaska Airlines totiž pri tomto type lietadla nevyužívala jeho maximálnu možnú prepravnú kapacitu, nemusel tak byť opatrený ďalšími núdzovými východmi, s ktorými však špecifikácia tohto boeingu počíta.

image

Od Twitteru až po nepodarené okuliare Google Glass. Toto sú najväčšie technologické úmrtia v roku 2023

Obrovské šťastie bolo, že pri tomto špecifickom paneli umiestnené bežné sedadlá neboli v čase nehody obsadené. Havária sa tak obišla bez vážnych následkov, záchranári len po dosadnutí stroja na pristávaciu dráhu ošetrili pár ľahko zranených cestujúcich, iba stav jedného z nich podľa vyjadrenia leteckej spoločnosti vyžadoval prevoz na ďalšie lekárske ošetrenie.

Vysaté mobily 

Silu podtlaku, ktorému ľudia na palube poškodeného boeingu kvôli prudkému poklesu tlaku v takmer päťkilometrovej výške čelili, demonštrujú napríklad vytrhané časti vyššie spomínaných neobsadených sedadiel. Z lietadla boli okrem iného povysávané aj mobilné telefóny, ktoré niektorí cestujúci v tom čase držali v rukách. Americký národný úrad pre bezpečnosť dopravy (NTSB) následne v rámci vyšetrovania nehody vyzval verejnosť, aby mu v oblasti pomohla s hľadaním trosiek boeingu. Túto výzvu zaregistroval aj herný designer Seanathan Bates.

Pri svojej nedeľnej prechádzke, ktorá ho zaviedla k miestnemu obchodnému centru, mal tak podľa rozhovoru pre lokálnu televíziu KPTV Fox 12 Oregon oči otvorené. Hľadal čokoľvek, čo by mohlo pripomínať akýkoľvek fragment lietadla. Našiel však niečo, čo sám nečakal. Zhruba kilometer a pol od miesta, kde bol neskôr nájdený samotný vytrhnutý panel trupu alebo napríklad hlavová opierka sedadla z poškodeného boeingu, objavil iPhone. Ležal pod kríkom v tesnej blízkosti hlavnej cesty.

Funkčný iPhone​​

Ďalšie prekvapenie ho čakalo po tom, čo ho spod kríka dostal. Zistil totiž, že nemá napriek pádu zo zhruba päťkilometrovej výšky žiadne poškodenie a je plne funkčný. Telefón sa stále nachádzal v letovom režime, mal z polovice nabitú batériu a nebol uzamknutý. Na displeji bol otvorený e-mail potvrdzujúci zaplatenie odbavenej batožiny pre let z Portlandu do Ontária zo 4. januára. Pri následnom kontaktovaní NTSB sa dozvedel, že je to už druhý nájdený telefón z tohto letu.

Z fotografie v príspevku, ktorý Bates zverejnil na svojom účte na sieti X, je zrejmé, že telefón je opatrený ochranným krytom a zrejme aj odolným krycím sklom displeja. Oboje určite prispelo k tomu, že telefón pád z takej výšky prečkal bez šrámu. Zrejme aj dopadol do premočenej pôdy, rýchlosť dopadu mohol čiastočne ovplyvniť aj hustý ker. Dopadnúť len o pár metrov vedľa na asfaltový povrch priľahlej komunikácie, zrejme by po ňom nič nezostalo. Je tiež šťastie, že telefón nespadol napríklad na prechádzajúce auto či nejakého chodca.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:28