AppleReuters/Gonzalo Fuentes
StoryEditor

Apple na nás v roku 2024 vybalí poriadnu nálož nových technológií. Pozri si náš veľký prehľad a priprav sa na novinky

Miroslav Kamody09.01.2024., 08:00h

Spoločnosť Apple chce v roku 2024 priniesť hneď niekoľko zaujímavých technológií, ktorými ukojí hlad fanúšikov po novinkách. Aké to budú?

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Apple je už dlhé roky nositeľom prevratných inovácií. Zároveň však treba dodať, že v poslednom období zmeny nie sú také dych vyrážajúce, ako tomu bolo v minulosti. Podľa portálu 9to5Mac by sa to však v roku 2024 mohlo zmeniť.

Apple sa totiž chystá predstaviť hneď niekoľko nových produktov, aktualizácií a inovatívnych technológií, ktoré rozhodne stoja za pozornosť, a to nielen fanúšikov „jabĺčka”. Máme pre teba veľký prehľad, na čo všetko sa môžeš tešiť.

image

Rok 2023 bol plný technologických noviniek. Prinášame ti ZOZNAM najlepších vychytávok

Vision Pro

Očakáva sa, že rok 2024 pre Apple odštartuje vydaním Vision Pro, novej náhlavnej súpravy, ktorá bola prvýkrát ohlásená na WWDC 2022. Apple hovorí, že Vision Pro bude uvedený na trh „začiatkom roku 2024“ v Spojených štátoch a neskôr v tomto roku v ďalších krajinách po celom svete.

Podľa správ od spoločností ako Bloomberg a Ming-Chi Kuo je Vision Pro momentálne v masovej výrobe pred uvedením do predaja niekedy vo februári. Vision Pro bude začínať na 3 499 dolároch, ale Apple nezverejnil žiadne ďalšie podrobnosti o cenách pre doplnkovú výbavu.

iPad Air

Očakáva sa, že jednou z najväčších zmien v zostave iPadov v roku 2024 bude pridanie nového 12,9-palcového iPadu Air. V súčasnosti Apple predáva len model s uhlopriečkou 10,9 palca. Išlo by o prvý prípad, kedy bude Apple predávať iPad Air v dvoch rôznych veľkostiach obrazovky.

Okrem toho však neočakávaj príliš veľa zmien, pokiaľ ide o dizajn alebo funkcie. Rozdielom by ale mal byť nový procesor - zo súčasného čipu M1 sa presedlá na M2, vďaka čomu sa môžeš tešiť na lepší výkon a efektivitu. Nové modely budú zrejme oznámené a uvedené do predaja v marci. 

iPad Pro

Najzásadnejšou zmenou je, že Pro verzia iPadov dostane OLED displej. Dostupné by mali byť dva rozmery - s 11-palcovou a 13-palcovou obrazovkou. Mierny nárast z 12,9 palcov na 13 palcov by mohol prísť vo forme menších rámov, čo spoločnosti Apple umožní zväčšiť veľkosť obrazovky pri zachovaní rovnakého rozmeru modelu.

image

Česká influencerka predávala iPhony, zákazníci ich ale nikdy nedostali. Teraz zvažujú, že podajú trestné oznámenie

OLED displej by sa teoreticky mohol postarať aj o to, že zariadenia budú tenšie. Vo vnútri budú modely využívať procesory M3 najnovšej generácie. Všetky tieto zmeny sa však podpíšu aj na výslednej sume, ktorá porastie - o koľko presne však nie je známe.

Nová Magic Keyboard a Apple Pencil 3

Bloomberg zistil, že pre nové modely iPad Pro Apple pracuje na novom príslušenstve Magic Keyboard. Tá údajne spôsobí, že iPad Pro bude vyzerať skôr ako notebook a bude obsahovať pevnejší rám s hliníkom. Zároveň treba dodať, že nové modely iPad Air budú zrejme využívať existujúcu klávesnicu.

Medzitým sa hovorí, že Apple pripravuje aj novú verziu Apple Pencil, ktorá sa taktiež dočká vydania spolu s iPad Pro. Nepotvrdené informácie hovoria o zmene hardvéru, ktorý podporuje vymeniteľné magneticky pripojené hroty, ktoré simulujú rôzne nástroje.

image

iPad desiatej generácie

Apple

iPad a iPad mini

V neposlednom rade Apple pracuje na aktualizovaných verziách základného modelu iPadu, ako aj iPadu mini. Tieto zariadenia budú aktualizované o rýchlejšie procesory, pravdepodobne A16, aby sa zlepšil výkon a účinnosť. Žiadne ďalšie zásadné zmeny sa ale neočakávajú. 

WWDC 2024

V júni spoločnosť Apple pravdepodobne usporiada každoročnú konferenciu Worldwide Developers Conference – alebo WWDC. To bude zahŕňať spustenie ďalšieho kola softvérových platforiem:

  • iOS 18
  • iPadOS 18
  • watchOS 11
  • tvOS 18
  • macOS 15
  • visionOS 2

image

Apple predstavil novinky! Pozri sa, aké vylepšenia čakajú tvoj iPhone

iOS 18

Nová verzia systému by mala byť zameraná na funkcie umelej inteligencie. Hovorí sa najmä o týchto inováciách:

  • Vylepšená verzia Siri, ktorá využíva nový systém AI s technológiu veľkých jazykových modelov pre inteligentnejšie reakcie
  • Integrácia AI do aplikácie Správy, ktorá jej umožňuje automaticky odpovedať na otázky a dopĺňať vety
  • Nové funkcie AI v Apple Music na vytváranie vlastných zoznamov skladieb
  • Zavedenie generatívnej AI v aplikáciách iWork, ako sú Keynote a Pages
  • Začlenenie generatívnych nástrojov AI do Xcode, ktoré pomáha vývojárom pri efektívnejšom vývoji aplikácií

Okrem toho Apple ešte v októbri oznámila, že iPhony začnú v roku 2024 podporovať RCS (Rich Communication Services). Ide o modernú alternatívu k tradičným SMS a MMS. Táto aktualizácia má priniesť niekoľko funkcií typických pre iMessage do textových interakcií medzi používateľmi iPhonu a Androidu.

OS 18 bude pravdepodobne vydaný vývojárom na beta testovanie v júni, po ktorom bude nasledovať verejná beta v júli a vydanie pre širšiu verejnosť v septembri.

iPhone 16 a iPhone 16 Pro

Nový rok znamená nový iPhone a tentokrát príde v podobe iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Pri Pro modeloch bude jednou z najväčších zmien, že displeje sú o niečo väčšie. Očakáva sa, že iPhone 16 Pro bude mať 6,3-palcový displej, čo je nárast oproti 6,1-palcovému displeju iPhonu 15 Pro.

iPhone 16 Pro Max bude údajne obsahovať 6,9-palcový displej, čo je nárast oproti 6,7-palcovému displeju iPhonu 15 Pro Max. Každý model iPhone 16 bude údajne obsahovať nové „tlačidlo snímania“ na pravej strane pod tlačidlom napájania. Toto tlačidlo bude určené na snímanie videa s dôrazom na snímanie priestorového videa, ktoré je možné prezerať na Vision Pro.

V súlade s tým bude mať iPhone 16 prepracované rozloženie fotoaparátu, ktoré mu umožní zachytiť priestorové video. V súčasnosti dokážu priestorové video zachytávať iba modely iPhone 15 Pro. iPhone 16 by mal dostať vylepšený 48-megapixelový ultra širokouhlý fotoaparát.

Očakáva sa, že sa bude správať podobne ako 48-megapixlový snímač hlavného fotoaparátu v súčasných modeloch iPhone, kde výpočtová fotografia vzorkuje surových 48-megapixlových informácií, aby vytvorila 12 alebo 24-megapixlový konečný výstupný obrázok. iPhone 16 Pro pridá rovnaký 5x teleobjektív, ktorý je momentálne dostupný na iPhone 15 Pro Max.

Okrem toho budú iPhone 16 a iPhone 16 Plus údajne obsahovať inovovanú verziu tlačidla Action, ktoré je momentálne exkluzívne pre modely iPhone 15 Pro. Nové tlačidlo Action bude údajne obsahovať veci ako snímač sily pre väčšiu flexibilitu.

image

Od samoopraviteľných obrazoviek až po solárne nabíjanie. Takto budú podľa odborníkov vyzerať smartfóny budúcnosti

Apple Watch

Nikto presne nevie, čo očakávať od nových Apple Watch. Zvesti naznačujú, že spoločnosť pracuje na veľkom novom produkte „Apple Watch X“, stále ale nie je jasné, či sa ich dočkáme tento rok. Apple Watch X opísal Bloomberg ako najväčší redizajn Apple Watch od ich uvedenia na trh v roku 2015. Jedným zo špecifických zameraní Apple je urobiť ich tenšie.

Jednou z najväčších zmien bude nový magnetický systém na pripevnenie remienkov. Apple údajne plánuje opustiť súčasný mechanizmus pripevnenia pásika, pretože zaberá veľa vnútorného priestoru. Apple namiesto toho dúfa, že tento priestor využije napríklad na väčšiu batériu. Ak sa hodiniek skutočne dočkáme, predstavené budú zrejme spolu s telefónmi v septembri.

Mac

Apple bude pokračovať s prechodom zariadení na čip M3. Pracuje sa na nových verziách 13-palcových a 15-palcových MacBookov Air a očakáva sa, že nový rad bude vydaný niekedy okolo marca.

image

MacBook Air 15

Apple

Očakáva sa tiež nová verzia Mac Studio a Mac Pro. Najnovšie však agentúra Bloomberg uviedla, že tieto nové stolné počítače Mac sa neočakávajú „najskôr na konca roku 2024, ak nie v roku 2025“. Veľkou neznámou je aj nová verzia Mac mini, o ktorej Apple zatiaľ úplne mlčí.

AirPods 4

Podľa agentúry Bloomberg neboli AirPods 3 v predaji také úspešné, ako Apple dúfal, čo prinútilo spoločnosť prehodnotiť svoj sortiment od roku 2024. Správa podrobne uvádza, že AirPods 2 aj AirPods 3 budú tento rok postupne vyradené z predaja. 

Očakáva sa, že nadchádzajúce modely AirPods 4 predstavia „hybridný dizajn“, ktorý spája prvky z AirPods 3 a AirPods Pro. Na rozdiel od „Pro-čiek” však tieto nové modely nebudú obsahovať vymeniteľné a prispôsobiteľné koncovky do uší. Ďalšou výraznou zmenou je prechod na USB-C konektor.

image

Ako by to vyzeralo, keby si si namiesto nového iPhonu zakaždým kupoval akcie Applu? Výsledný zisk ťa posadí na zadok

Vyšší variant AirPods 4 bude mať funkcie ako potlačenie hluku a vylepšené nabíjacie puzdro s pokročilou integráciou Find My a reproduktormi pre upozornenia pri hľadaní. Nových slúchadiel sa ale dočkáme až v druhej polovici roka.

AirPods Max

Pre fanúšikov AirPods Max je príbeh oveľa menej vzrušujúci. Na trh prídu koncom roka ale jedinou zmenou bude prechod z Lightning na USB-C. Môžu však prísť aj nové farby.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 14:30