Redmi Note 13 ProBrainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

Vyskúšali sme si Redmi Note 13 Pro. Nič lepšie a kvalitnejšie za túto cenu nezoženieš

Miroslav Kamody05.02.2024., 11:00h

Kvalitný výkon, dobré fotoaparáty, plná krabička s fóliou, nabíjačkou a krytom? Redmi Note 13 Pro vo svojej triede s cenovkou 299 eur nemá takmer žiadnu konkurenciu!

Lajkuj Brainee.sk na

Len pred pár dňami predstavila spoločnosť Xiaomi na Slovensku nový rad smartfónov svojej dcérskej firmy Redmi. Konkrétne išlo o päticu modelov Redmi Note 13 (konkrétne Redmi Note 13 Pro+ 5G, Redmi Note 13 Pro 5G, Redmi Note 13 Pro, Redmi Note 13 5G a Redmi Note 13). Mám v redakcii pristál stredný model Redmi Note 13 Pro - čo naň hovoríme? 

Hneď na úvod musím povedať, že som fanúšikom Xiaomi a produktov, ktoré na slovenský trh prináša. Na ruke nosím Smart Band 8, doma používam bezpečnostnú kameru Smart Camera C400 a už nejaký čas mi kryje chrbát Redmi Note 11 Pro+ 5G. Vyhovuje mi skvelý pomer ceny a kvality, a preto som mal od modelovej rady Redmi Note 13 veľké očakávania. 

Displej šetrný k očiam

Xiaomi zostáva verná svojej zásade predávať plnohodnotné zariadenie so všetkým, čo k tomu patrí. Po otvorení krabice od telefónu tak na teba okrem samotného zariadenia s nalepenou fóliou na displeji čaká aj nabíjačka s rýchlym 67 W adaptérom (telefón na 100 percent nabiješ už za 45 minút) a krytom. V minulosti sa zariadenia dodávali s priesvitným, tentokrát je kryt čierny, takže sa nemusíš obávať zožltnutia.

6,67 palcovému FHD+ AMOLED displeju ide len ťažko niečo vytknúť. Ponúka vyššiu 120 Hz obnovovaciu frekvenciu AdaptiveSync a veľkou výhodou sú aj certifikáty TÜV Rheinland Low Blue Light (ochrana pred modrým svetlom), Flicker Free (znižuje blikanie) a Circadian Friendly (čo najmenší vplyv na spánok), vďaka ktorému sa o svoj zrak pri používaní nemusíš báť. Chráni ho Corning Gorilla Glass 5, takže pred pádmi by mal byť dostatočne odolný.

image

Redmi Note 13 Pro

Brainee/Miroslav Kamody

Fotky, ktorými sa budeš chcieť pochváliť

Kompletným redizajnom prešla zadná strana, ktorá oproti predchádzajúcej generácii vyzerá omnoho atraktívnejšie. Ukrýva v sebe 200 MP hlavný fotoaparát s ultravysokým rozlíšením a optickou stabilizáciou obrazu, čo spolu s bezstratovým dvoj a štvornásobným priblížením prináša fotografie, ktoré sa bez problémov vyrovnajú viacerým vlajkovým lodiam konkurencie.

Poteší aj veľký 1/1,4" snímač s vylepšeným spracovaním obrazu a mimoriadne veľká clona až f/1,65. Objektív 7P s technológiou ALD zase znižuje odlesky a tvorbu ghostingu. Chrbát mu kryje 8 MP ultra-širokouhlá kamera, 2MP macro kamera a 16MP predná kamera. Režim PRO dokonca ponúka viacero vychytávok, ktoré sa rozhodne oplatí vyskúšať. Vo výsledku tak získaš kvalitné fotografie aj selfíčka, s ktorými sa budeš mať chuť podeliť na sociálnych sieťach.

Poďme sa pozrieť na veci, ktoré sú oku skryté. Zariadenie poháňa výkonný osemjadrový čipset MediaTek Helio G99-Ultra, ktorý sa spolu s 8 GB RAM a veľkou 5 000mAh batériou starajú nielen o plynulý chod, ale zároveň poskytujú celodennú výdrž tvojho nového zariadenia. Vnútorná pamäť zariadenia je 512 GB, no rozšíriť ju bez problémov môžeš až o 1 TB kartu (telefón má okrem klasického slotu na SIM aj hybridný slot na pamäťovú kartu, prípadne druhú simku).

Výdrž, ktorá nesklame

Po zapnutí ťa privíta systém Android 13 (výrobca garantuje tri aktualizácie) s obľúbenou nadstavbou MIUI 14. Okamžite na mňa vyskočila januárová aktualizácia bezpečnostnej záplaty - tvoje zariadenie bude podporované až štyri roky, takže sa nemusíš ničoho obávať. 

image

Redmi Note 13 Pro

Brainee/Miroslav Kamody

Zariadenie je rýchle, dobre sa drží v ruke (s rozmermi 161.1 x 74.95 x 7.98 milimetrov a váhou 188 gramov) a bez problémov vydržalo viac ako deň aktívneho používania s mixom fotenia, hrania hier, brázdenia sociálnych sietí a sledovania niekoľkých epizód seriálu na Netflixe. 

O solídny zvuk sa stará dvojica reproduktorov s certifikátom Dolby Atmos, a veľmi poteší fakt, že modely Redmi Note 13 sa stále nevzdali 3,5 milimetrového jacku. Novinkou v tejto sérii je umiestnenie senzoru odtlačkov prstov priamo do displeja. Nechýba ani podpora NFC.

image

Redmi Note 13 Pro

Brainee/Miroslav Kamody

Bezkonkurenčná voľba

Zariadeniu je možné vytknúť naozaj len máločo. Mne osobne chýba len podpora 5G, čo sa dá vyriešiť pomerne jednoducho - o triedu vyšším modelom Redmi Note 13 Pro 5G, ktorý ponúka podobnú výbavu, Corning Gorilla Glass Victus a procesor Snapdragon 7s druhej generácie. Pokiaľ pre teba 5G ale nehrá veľkú rolu, pokojne môžeš zostať pri tomto modely.

Telefón je dostupný v troch farebných prevedeniach - Midnight Black, Lavender Purple a Forest Green, pričom práve poslednú spomínanú farbu sme testovali my. Musím sa priznať, že vyzerá veľmi pekne a vďaka výrezu krytu tvoji známi stále uvidia štýlový farebný prechod v okolí fotoaparátov.

image

Redmi Note 13 Pro

Brainee/Miroslav Kamody

Redmi Note 13 Pro s cenovkou 299 eur nemá v podstate žiadnu konkurenciu. V strednej triede ide o jedno z najlepších zariadení, ktoré ponúka to najlepšie a ešte si berie niektoré prvky s vlajkových modelov. Kvalitný výkon, dobré fotoaparáty, plná krabička s fóliou, nabíjačkou a krytom z neho robia jasnú voľbu pre každého, kto nechce na nový model zbytočne vyhadzovať stovky eur navyše.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:02