iPhone 15YouTube/Apple
StoryEditor

FOTO Apple predstavil modely iPhone 15, Watch Series 9 aj Ultra 2. Priprav sa na USB-C, lepšie fotografie aj hernú revolúciu

Miroslav KamodyiDnes.cz12.09.2023., 20:23h

Apple dnes večer predstavil svoje tohtoročné novinky. Tými najočakávanejšími boli tradične nové iPhony. Okrem predpokladanej štvorice telefónov sme sa mali dočkať aj novej generácie hodiniek Watch, špekulovalo sa aj o nových iPadoch. Čo všetko sa naplnilo a ako vyzerajú novinky od tohto technologického giganta?

Lajkuj Brainee.sk na

Tohtoročnú kľúčovú udalosť naplánoval Apple na utorok 12. septembra, uskutoční sa teda takmer o týždeň neskôr ako vlani, keď iPhone 14 či extrémne hodinky Watch Ultra predstavil v stredu 7. septembra. Akcia sa tradične uskutočnila v centrále spoločnosti, v Apple Parku v Cupertine. Hlavnými hviezdami boli iPhony, tentoraz s číselným prívlastkom 15.

Nové farby a Dynamic Island pre všetkých

Dostávame nové jasné farby - budú to modrá, zelená, žltá, ružová, ale aj tradičná čierna. Zmizla tak minuloročná novinka v podobe fialových odtieňov. U základného modelu iPhone 15 je potvrdený prierez Dynamic Island. Ten dostal dostal nové vylepšenia a ďalšie funkcie.

image

Nerozbalený iPhone prvej generácie zmení majiteľa. Môže mať hodnotu až 100-tisíc

Displej iPhonu 15 je OLED panel s jasom až 1 600 nitov v bežnej prevádzke a na slnku dokonca 2-tisíc nitov. Uhlopriečky sú 6,1 palca pri iPhone 15 a 6,7 palca pri iPhone 15 Plus. Oba telefóny majú rám z hliníka, ktorý je ale zaoblenejší, než pri predchádzajúcich modeloch.

Chrbát je z plne prefarbeného tvrdeného skla, zároveň je matný, takže by sa nemal „zapackať”. 75 percent rámu telefónu je z recyklovaného hliníka. Medené fólie vo vnútri telefónov sú dokonca 100 percent recyklované.

 

Vylepšené fotoaparáty

Vylepšenia dostali fotoaparáty. Hlavné má rozlíšenie 48 megapixelov, teda ako minuloročné iPhony 14 Pro.  Fotiť ide aj na plných 48 megapixelov, bežne ale iPhony 15 využívajú skladanie pixelov do 24-megapixelových snímok. Rozlíšenie je teda oproti starším modelom zdvojnásobené.

Využitie stredu čipu a jeho 12 megapixelov umožňuje „bezstratový“ dvojnásobný zoom. Dáta pre neskoršie dotvorenie portrétnych snímok sa uložia pri snímaní automaticky, keď telefón detekuje v scéne osoby. Nie je teda nutné špeciálne zapínať portrétny režim. Čelná Truedepth kamera vie zhotovovať SmartHDR snímky s lepším kontrastom a farbami.

image

iPhone 15

YouTube/Apple

Vnútri iPhonov 15 je podľa očakávania čip A16, ktorý bol minulý rok v Pro verziách. Batéria iPhonu 15 má opäť vydržať celý deň. A iPhone 15 Plus má ponúknuť ešte viac.

image

iPhone 15

YouTube/Apple

Apple u nových iPhonov 15 vylepšil podporu UWB (Ultra Wideband technológiu), takže sa telefón môže pripojiť k zariadeniam, ktoré sú až trikrát ďalej, než doteraz. Funkciu je možné použiť napríklad na hľadanie priateľov v preplnených miestach. Pri telefónnych hovoroch by mala byť vylepšená aj podpora potlačovania okolitého hluku.

image

iPhone 15

YouTube/Apple

Satelitné služby budú po novom dostupné aj v Švajčiarsku a Španielsku. Slovensko ani Česko sa tak ešte stále nedočkalo. Ku každému iPhonu 15 budú satelitné služby dostupné zadarmo po dva roky.

Lightning je mŕtvy, nech žije USB-C

S príchodom novej generácie iPhony prišli o ikonický prvok. USB-C nahrádza Lightning konektor. Rovnaký konektor dostali aj vylepšené slúchadlá AirPods Pro. Tento konektor okrem iného kvôli snahe znížiť elektronický odpad vyžaduje u všetkých novo predávaných zariadení Európska únia, avšak až od konca roku 2024.

Špekulácie naznačovali, že by však nutnosť vzdať sa vlastného konektora mal Apple pojať po svojom a trochu ho skomplikovať. Našťastie sa tak ale nestalo. Naďalej tu zostáva podpora MagSafe a iPhony novo podporujú Qi2. iPhone 15 bude stáť od 799 dolárov, iPhone 15 Plus začína na 899 dolároch. Európske ceny sa dozvieme v najbližších hodinách.

Titánové telo pre iPhone 15 Pro

Nové iPhony 15 Pro majú titánové telo! Titan má priniesť výrazné zníženie hmotnosti špičkových iPhonov. Kov má ale zlepšiť možnosti chladenia telefónu, čo tiež ušetrilo niečo na hmotnosti. Rámčeky telefónu sú tenšie ako pri minuloročných modeloch. Displeje pritom zostávajú na doterajších uhlopriečkach.

image

iPhone 15 Pro

YouTube/Apple

Telefóny budú dostupné v štyroch farbách: čiernej a „bielej“, modrej a tiež čistej „prírodnej“ titánovej. Z titánu je rám telefónu, vnútorná štruktúra zostáva z hliníka. Zmenou prešlo aj ikonické tlačidlo, ktoré nahrádza prepínač hlasitosti. Užívateľ si môže tlačidlo prispôsobiť podľa ľubovôle. Štandardne ale funguje naďalej tak, ako súčasný prepínač. Tlačidlo ale umožní používať potrebné funkcie ako Skratky.

image

iPhone 15 Pro

YouTube/Apple

Revolučný procesor

Displeje modelov Pro majú podporu vysokej obnovovacej frekvencie (bežné modely ju nedostali). Vnútri telefónov funguje čip A17 Pro. Ten má úplne novú grafickú jednotku a je vyrábaný 3nm výrobným procesom. Ide o prvý mobilný čip vyrobený touto metódou. Čip obsahuje 19 miliárd tranzistorov. Samotný procesor je šesťjadrový a má byť najvýkonnejším mobilným čipom súčasnosti. Strojové učenie funguje až dvakrát rýchlejšie ako na A16.

image

iPhone 15 Pro

YouTube/Apple

Aj modely Pro majú USB-C konektor, konkrétne štandardu USB 3.0, ktorý je až 20x rýchlejší ako USB 2.0. Grafická karta čipu A17 Pro je tiež šesťjadrová a má byť až o 20 % výkonnejšia, než u predchodcu.

Prvýkrát je tu podpora hardvérovo akcelerovaného Ray Tracingu. Na telefónoch budú dostupné aj hry, ktoré boli doteraz vyhradené herným konzolám. Budú to napríklad titul Resident Evil Village alebo remake Resident Evil 4.

image

Star Wars, Residen Evil či Jurský svet. S novou virtuálnou realitou od Sony prišiel aj zástup kvalitných hier

Fotoaparáty

iPhone 15 Pro má samozrejme aj vylepšený fotoaparát. Hlavný má opäť ako vlani rozlíšenie 48 megapixelov, ale čip je väčší, než vlani. To zlepšuje kvalitu snímok v horšom svetle. Štandardne telefóny fotia v rozlíšení 24 megapixelov, ako obyčajnejšie iPhony 15.

image

iPhone 15 Pro

YouTube/Apple

Pomocou hlavného foťáka vedia iPhony 15 Pro simulovať rôzne ohniskové vzdialenosť od 24 do 35 mm ekvivalentu kinofilmu. Lidar v telefóne pomáha zlepšiť kvalitu snímok v noci. iPhone 15 Pro má teleobjektív s trojnásobným priblížením. A iPhone 15 Pro Max má päťnásobný optický zoom - fotoaparáty špičkových iPhonov Pro sa tak prvýkrát líšia.

Apple nepoužil periskopickú optiku, namiesto toho je tu komplikovanejšie „stupňovité“ riešenie, ktoré je tak trochu kombináciou periskopu a bežnej optiky. Širokouhlý fotoaparát má zase lepšiu antireflexnú vrstvu optiky a ďalšie vylepšenia.

image

iPhone 15 Pro

YouTube/Apple

iPhone 15 Pro umožní vďaka USB-C prenášať videá a snímky do počítača podstatne rýchlejšie, než doteraz. ProRes videa je možné z telefónu nahrávať rovno na externé úložisko. ProRes pritom môže fungovať v 4K s až 60 snímkami za sekundu. iPhone 15 Pro vie vytvárať priestorové video, teda 3D video. Používa na to hlavný a širokouhlý fotoaparát.

image

iPhone 15 Pro

YouTube/Apple

iPhone 15 Pro bude stáť od 999 dolárov, iPhone 15 Pro Max vyjde na najmenej 1 199 dolárov. Užívateľ za to ale dostane 256 GB pamäte namiesto 128 u menšieho modelu a u predchodcu. V ponuke Applu potom ako lacnejšie možnosti zostávajú staršie iPhone 13 a iPhone 14 a tiež model SE. Európske ceny sa dozvieme v najbližších hodinách.

Apple Watch Series 9

Ešte pred telefónmi sme sa však dočkali aj novej generácie Apple Watch. Jeff Williams, COO spoločnosti Apple pripomenul, že Apple Watch sú najobľúbenejšie hodinky na svete. Series 9 to majú ešte podporiť. 

image

Nové Apple Watch Series 9

YouTube/Apple

Hodinky Series 9 majú nový čip S9, ktorý prináša zvýšenie výkonu a schopností hodiniek. Čip má 5,6 miliárd tranzistorov a je o 30 percent rýchlejší. Watch OS 10 má byť na hodinkách dokonale plynulý. Apple sľubuje výdrž v prevádzke po celý deň, konkrétne 18 hodín, hovorí Deidre Caldbeck, ktorá ich predstavila.

image

Nové Apple Watch Series 9

YouTube/Apple

Okrem toho Siri novo funguje priamo na zariadení a nemusí sa pripájať k iPhonu a cloudu, nový hardvér zlepšuje rozpoznávanie hlasu, Siri dostane nové zdravotné funkcie a Watch OS10 bude mať novú funkciu Name Drop pre ľahké zdieľanie kontaktov medzi užívateľmi hodiniek.

Vylepšená je aj funkcia vyhľadávania iPhonov - na hodinkách je vidieť vzdialenosť od telefónu a to vďaka podpore Ultra Wideband. Hodinky Series 9 budú mať rôzne farebné prevedenia ako doteraz, nová bude ružová verzia.

Apple Watch Ultra 2

Tohtoročné Apple Watch Ultra 2 majú taktiež nový čip S9 SiP, ktorý umožňuje využitie už spomínaného Double Tap gesta. Hodinky podporujú UWB (Ultra Wideband technológiu) a majú nový displej s jasom až 3 000 nitov.

Hodinky aj vďaka jasu displeja dostali nový špeciálny ciferník, ktorý ukazuje naozaj veľmi detailné dáta, ako napríklad nadmorskú výšku. Novinkou je aj špeciálny mód displeja, ktorý sa aktivuje v tme. Watch OS10 umožní zlepšiť pomocou Bluetooth príslušenstva potrebné sledovanie cyklistických výkonov na hodinkách Ultra.

image

Apple Watch Ultra 2

YouTube/Apple

Hodinky Ultra 2 majú výdrž 36 hodín na jedno nabitie, alebo 72 hodín v low-power móde. Puzdro hodiniek používa z 95% recyklovaný titán. Hodinky sú karbónovo neutrálne, rovnako tak aj Apple Watch SE. Najdrahšie Apple Watch Ultra 2 začínajú s cenovkou 799 dolárov. Oficiálne európske ceny sa dozvieme v najbližších hodinách.

Uhlíkovo neutrálni

Cook pripomína, že tento rok by Apple zariadenia mali mať v podstate nulový vplyv z hľadiska CO2. Apple chce byť do roku 2030 kompletne uhlíkovo neutrálnou spoločnosťou a to vo všetkých súvislostiach svojho pôsobenia.

image

Tim Cook

YouTube/Apple

Doteraz Apple znížil svoju uhlíkovú stopu o 78 percent. Aby toho nebolo málo, hodinky Apple Watch Series 9 sú aj vďaka ďalším opatreniam prvým úplne uhlíkovo neutrálnym produktom Applu.

Hovorilo sa, že Apple mal na akcii predstaviť aj nové tablety, prípadne audio zariadenia, ako sú slúchadlá a reproduktory. Tieto zariadenia totiž spoločnosť taktiež predstavuje v septembri. Táto informácia sa však nakoniec ukázala ako nepravdivá. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:59