Nerozbalený iPhone prvej generácie zmení majiteľa.Apple.com/
StoryEditor

Nerozbalený iPhone prvej generácie zmení majiteľa. Môže mať hodnotu až 100-tisíc

Lukáš Hron06.07.2023., 11:00h

Máš doma nerozbalený pôvodný iPhone? Možno ide o zlatý grál. Aspoň teda podľa už uskutočnených dražieb, v ktorých sa ceny originálne zabalených telefónov vyšplhali do závratných výšin.

Lajkuj Brainee.sk na

A ďalšia taká aukcia teraz prebieha. Finálna ponuka by v nej podľa odhadu mohla atakovať 100-tisíc dolárov, čo je približne 92-tisíc eur, píše iDnes.cz.

V ponuke spoločnosti LCG Auctions z Louisiana Baton Rouge sa totiž v piatok 30. júna objavila prvá generácia iPhonu v 4GB variante v originálnom, z výroby stále zapečatenom balení s vyvolávacou cenou vo výške 10 tisíc dolárov. Podľa popisu ide o telefón, ktorý dal dražby niekdajší člen pôvodného inžinierskeho tímu spoločnosti Apple z doby, kedy bol iPhone uvedený na trh. V čase písania článku bolo urobených päť ponúk. Posledná bola z nedele 2. júla, a to vo výške 14 641 dolárov.

Aj keď je to už šestnásť rokov od jeho predstavenia, stále sa medzi ľuďmi nájdu originálne zabalené pôvodné iPhone. A ako sa zdá, nech už bol dôvod na ich nerozbalenie po kúpe akýkoľvek, bol to prezieravý krok. 

O tento konkrétny ponúkaný iPhone sa môžu záujemcovia uchádzať do 16. júla. Aukčný dom očakáva, že konečná ponuka by sa mala pohybovať v rozmedzí 50 až 100-tisíc dolárov. Aj keď sa záujemcovia zatiaľ príliš nehrnú, tak odhad finálnej čiastky by nemusel byť príliš vzdialený realite.

Predávajú sa za 100-násobok pôvodnej ceny 

Tento rok vo februári totiž táto aukčná sieň vydražila iný továreň zapečatený iPhone prvej generácie v 8GB pamäťovom variante za 63 356,40 dolárov. Bol to viac ako 105-násobok jeho pôvodnej predajnej ceny (599 dolárov). Koncom vlaňajšieho septembra sa pritom totožný variant iPhonu v neotvorenom balení vydražil za "iba" 39 339 dolárov.

Limitovaný obal

Ako však podotýka portál AppleInsider, ide „len“ o ďalší nerozbalený iPhone z radu. Tým zberateľsky zaujímavejším je totiž balenie opatrené červenou nálepkou s textom Lucky You (šťastlivec) na prednej strane. Také balenie bolo podľa vtedajšieho zamestnanca obchodu Applu dostupné iba po obmedzenú dobu počas bližšie nešpecifikovaných sviatkov v prípade, že si zákazník vybral darčekové balenie.

image

Európska únia varuje, že je pripravená zakázať iPhony. Apple zrejme chystá krok, ktorým sa môže kompletne vyšachovať

Jedno také, navyše s obrátene nalepenou nálepkou, sa objavilo koncom marca v dražbe aukčného domu Wright. Avšak ním ponúkaný iPhone s 8GB úložiskom bol vydražený "len" za 40 320 dolárov, teda iba o 320 dolárov nad spodnou hranicou aukčným domom odhadovanej čiastky. Kúpil ho známy youtuber MKBHD. Dôvodom, prečo cena nebola vyššia, mala byť poškodená ochranná fólia na krabici.

Prvú generáciu iPhonu uzrel svet 9. januára 2007, kedy toto vtedy úplne nové zariadenie predstavil v San Franciscu vtedajší šéf Applu Steve Jobs. Záujemcovia si však museli ešte pár mesiacov počkať, na predajné pulty totiž táto novinka dorazila až koncom júna, a to navyše obmedzene iba na niektorých trhoch. V ponuke boli dva varianty líšiace sa kapacitou užívateľskej pamäte: 4GB prevedenie vyšlo na 499 dolárov a za dvojnásobnú pamäť sa priplácalo ďalších 100 dolárov.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:29