Nové smajlíkyEmojipedia
StoryEditor

Hus, ružové srdce aj high-five. V novom roku sa môžeš tešiť na poriadnu várku nových emotikonov

mor15.12.2022., 13:00h

Chýba ti v aktuálnom výbere emotikon, vďaka ktorému by si si mohol tľapnúť s kamošmi? Okrem množstva ďalších smajlov pribudlo aj nové gesto „pushing hand“.

Lajkuj Brainee.sk na

Po novom si budeš môcť dať s kolegami a kamarátmi pravdepodobne aj high-five - je totiž v užšom výbere schvaľovania nových emotikonov. Medzi ďalších favoritov patrí tvár, ktorá sa trasie zo strany na stranu, ozdoba do vlasov, hyacint, zázvor, ale aj hus domáca. 

image

Vyskúšali sme si Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G. Lepší telefón za túto cenu nezoženieš, zamiluje si ho úplne každý

Informáciu priniesla populárna stránka, ktorá zbiera údaje ohľadne emotikonov - Emojipedia. Tá zverejnila obrázky pre viac než tucet nových smajlíkov, ktoré boli predložené na schválenie konzorciu Unicode. Áno, niečo tak bežné ako emotikony má tiež svoje vlastné „konkláve”, ktoré komentuje a súdi ich dizajn a existenciu na medzinárodnej úrovni.

Unicode je nezisková organizácia, ktorej úlohou je práve dozor nad globálnymi štandardami pre emotikony. Medzi ďalšími horúcimi kandidátmi na postup sú aj rumba gule, ružové srdiečko či Khanda, teda tradičný symbol sikhskej viery.

Za týmto výberom pravdepodobne stojí aj fakt, že je na spoločnosti čoraz viac tlačené, čo sa týka inkluzívnosti. Výberové konanie z tohto výberu sa konalo v septembri tohto roku.

Vo svojom blogovom príspevku na Emojipedii sa k veci vyjadrila aj Keith Broni, šéfredaktorka tohto webu. „Zatiaľ čo niektoré sa nemusia dostať do finálneho výberu, väčšina predložených na schválenie je historicky potvrdená.“ Článok písala v súvislosti so Svetovým dňom emotikonov, ktorý pripadá na 17. júla. 

image

Toto si ešte nevidel. Slúchadlá, ktoré filtrujú vzduch sú v predaji, môžeš si ich dovoliť aj ty

Ktoré boli vybrané? 

Nová aktualizácia databázy emotikonov (verzia 15.0 pre rok 2023) bude obohatená o hus domácu, trasúcu sa tvár, hyacint a ružové srdce, uvádza sa na webe Emojipedia

Broni zdôraznila, že obrázky zverejnené spoločnosťou sú len ukážky a teda podliehajú rôznym zmenám pred tým, než dôjde ku konečnému schváleniu. Šéfredaktorka sa však zároveň vyjadrila, že zatiaľ všetky emotikony, ktoré sa k Emojipedii dostali (ako napríklad tehotný muž) boli nakoniec zaradenené do finále a dostali sa aj na trh. 

Prečo toľko emojis?

Dôvod, prečo na trh prichádzajú stále nové a ďalšie smajlíky, je nielen vysoký dopyt, ale aj fakt, že napríklad na Twitteri sa za posledné roky ich používanie rekordne zvýšilo, vyplýva z analýz Emojipedie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:54