Google Street ViewGoogle
StoryEditor

Google bude opäť brázdiť slovenské ulice, navštívi všetky kraje. Pozri sa, kde a v ktorých mestách ho už čoskoro uvidíš

Miroslav Kamody05.04.2024., 14:30h

Známe Google auto už čoskoro zavíta do všetkých kútov Slovenska. Nové mapovanie ulíc začalo už tento mesiac.

Lajkuj Brainee.sk na

Technologický gigant Google pravidelne pracuje na zdokonaľovaní svojich máp. Tie sú dostupné zadarmo pre všetkých (na rozdiel od Applu, ktorý svoje mapy síce ponúka bezplatne, no výhradne majiteľom svojich zariadení). Od roku 2007 ponúkajú Google Mapy aj funkciu Street View, ktorá sa postupne rozšírila do celého sveta.

„Auto na zaznamenávanie snímok pre Street View vybavené strešným kamerovým systémom predstavuje naše najpoužívanejšie vybavenie na zaznamenávanie snímok a pomohlo nám nasnímať viac ako 16 miliónov kilometrov na celom svete,” píše Google na svojej stránke

image

Google čelí ostrej kritike. Jeho chatbot fatálne zlyhal pri generovaní obrázkov, spoločnosť túto funkciu úplne pozastavuje

V slovenských uliciach

Vďaka tomu snímaniu sa dokážeš z pohodlia domova prejsť nielen po svojom okolí, ale doslova po celom svete. Google Street View na Slovensko dorazil v roku 2012, spoločnosť však snímky pravidelne aktualizuje, takže jeho špeciálne vozidlo môžeš vidieť na vlastné oči a na nejaký čas sa stať súčasťou projektu - kým sa opäť neaktualizuje.

Portál Fontech upozornil, že Google oznámil plány na nové mapovanie ulíc a ciest z celého sveta. Je medzi nimi aj niekoľko európskych krajín vrátane Slovenska. Tie by sa mali podľa plánov objaviť vo všetkých krajoch a viacerých okresoch.

image

Záber z Google Street View

Google

Konkrétne ide o okresy - Bratislava, Trnava, Skalica, Dunajská Streda, Senica, Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica, Nitra, Šaľa, Nové Zámky, Levice, Komárno, Žilina, Bytča, Čadca, Ružomberok, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Zvolen, Brezno, Prešov, Levoča, Kežmarok, Snina, Spišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica a Michalovce.

Je čo zlepšovať

Podľa webovej stránky má na Slovensku prebiehať snímanie ulíc a ciest od apríla do októbra, konkrétne termíny však zatiaľ uvedené nie sú. Google tiež dodáva, že môžu jeho kamerové autá jazdiť aj po menších mestách a mestečkách, ktoré sú v dojazdovej vzdialenosti od mesta uvedeného v zozname.

image

Manželia sa rozhodli zažalovať Google za to, že ich mapy poslali trasou, kde číhajú gangy. Prepadli ich a takmer zabili

Výzber niektorých lokalít je pomerne zaujímavý, najmä vzhľadom na to, že napríklad nové zábery z Dunajskej Stredy a okolia ešte nemajú ani rok. V prípade takej Bratislavy je to však pochopiteľné - mesto a jeho okolie sa vyvíja raketovým tempom a to, čo bolo pred rokom len obyčajným pozemkom, môže už dnes byť výškovou budovou.

V prípadne nášho hlavného mesta by však Google mohol zapracovať aj na satelitných snímkach. Niektoré lokality totiž nie sú aktuálne celé roky, napríklad namiesto národného futbalového štadióna v mapách stále vidieť len stavebná jama, pričom samotná stavba bola skolaudovaná už pred piatimi rokmi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 16:09