Google MapsGoogle
StoryEditor

Manželia sa rozhodli zažalovať Google za to, že ich mapy poslali trasou, kde číhajú gangy. Prepadli ich a takmer zabili

TASR01.02.2024., 12:00h

Manželov zo Spojených štátov napadli na dovolenke v juhoafrickom Kapskom Meste gangstri po tom, ako ich aplikácia Mapy Google nasmerovala po trase, ktorá je známa lúpežnými prepadnutiami.

Lajkuj Brainee.sk na

Mapy ich tade poslali napriek varovaniam USA a Južnej Afriky, vyplýva zo žaloby manželov voči spoločnosti Google, ktorej detaily zverejnila vo štvrtok agentúra DPA.

K incidentu došlo vlani v októbri, keď manželia Jason a Katherine Zoladzovci cestovali v prenajatom aute z miesta ubytovania na medzinárodné letisko v Kapskom Meste. Na navigáciu použili Mapy Google, ktoré ich nasmerovali cez štvrť Nyanga. Približne o deviatej ráno tam zastavili manželia na červenú, keď ich obkľúčili ozbrojení muži.

image

Namiesto betónových džunglí polia a lesy. Unikátna mapa ukazuje, ako vyzerali slovenské krajské mestá pred 73 rokmi

Boj o život

„Jeden z nich hodil cez bočné okno vodiča dlažobnú kocku, ktorou Jasonovi Zoladzovi rozbil dolnú čeľusť, preťal mu kožu aj svaly až na kosť a on upadol do bezvedomia,” uvádza sa v žalobe, ktorú manželia podali v utorok na súde v Kalifornii.

Útočníci následne vytiahli manželov z auta, niekoľkokrát vystrelili do vzduchu a ukradli im hotovosť, kreditné karty a mobily. Jason skončil v nemocnici, kde musel podstúpiť trojhodinovú operáciu. Manželia teraz vo svojej žalobe tvrdia, že daná štvrť je známa pre násilné útoky na turistov zo strany ozbrojených gangov. Od spoločnosti Google žiadajú odškodné v neznámej výške.

image

Google Maps

HN/Alžbeta Harry Gavendová

„Zločinecké gangy číhajú na turistov v prenajatých autách a prepadávajú ich tak, že do okien áut hádžu tehly alebo skaly a násilne napádajú turistov, ktorým kradnú cennosti,” uvádza sa v žalobe s tým, že útočníci svoje obete zrania, zmrzačia či dokonca zabijú.

Google reaguje

Ich obvinenie potvrdil aj nemenovaný konzulárny úradník USA v Kapskom Meste, ktorý bezprostredne po útoku uviedol, že na tejto trase došlo k útokom na viacerých Američanov. Dodal, že predstavitelia Spojených štátov a Juhoafrickej republiky už pred útokom na Zoladzovcov kontaktovali spoločnosť Google so žiadosťou, aby tadiaľto prestala posielať ľudí na medzinárodné letisko v Kapskom Meste.

image

V lete tam míňame tisíce eur, dovolenkujeme na nich, ale vieme vôbec, ako vyzerajú? Otestujte sa, či poznáte ostrovy len podľa tvaru

Google so žiadosťou súhlasil tri týždne po útoku na Zoladzovcov. Hovorca koncernu José Castaeda v stredu večer uviedol, že spoločnosť žalobu manželov preveruje. „Bezpečnosť vodičov berieme veľmi vážne. Pri výbere trás berieme do úvahy širokú škálu faktorov, napríklad veľkosť cesty, priamosť či odhadovaný čas jazdy. Neustále sa snažíme zlepšovať,” uviedol Castaeda.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:56