Umelá inteligenciaTwitter/Hernan Makse
StoryEditor

Predpoveď AI experta desí svet. Prezradil, že umelá inteligencia môže zničiť svet už o dva roky

Miroslav Kamody25.02.2024., 13:30h

Expert, ktorý sa už v minulosti kontroverzne vyjadroval o umelej inteligencii, varuje, že nemusí trvať dlho a ľudstvo čaká katastrofa nevídaných rozmerov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzostup umelej inteligencie sa postaral o jej rýchle uplatnenie v takmer všetkých odvetviach. A zatiaľ čo na jednej strane mnohým prácu zjednodušuje a automatizuje, vyvoláva aj čoraz väčšie obavy. Ako píše portál Unilad, notoricky pesimistický expert na AI Eliezer Yudkowsky naznačil, že umelá inteligencia môže zničiť ľudstvo už za dva roky.

Máme len malú šancu, že prežijeme

V rozhovore pre The Guardian Yudkowsky povedal: „Ak by ste ma postavili k stene a prinútili ste ma prikladať veciam pravdepodobnosti, mám pocit, že naša súčasná zostávajúca časová os vyzerá skôr na päť rokov ako 50 rokov. Môžu to byť dva roky, môže to byť 10.”

image

Google čelí ostrej kritike. Jeho chatbot fatálne zlyhal pri generovaní obrázkov, spoločnosť túto funkciu úplne pozastavuje

Ako dodal, „problém je v tom, že ľudia si neuvedomujú, že máme len štipku šance, že ľudstvo prežije.” Yudkowsky z Kalifornie je výskumník so známou históriou vystupovania proti vzostupu AI, niekedy dokonca kontroverzne. Mnohí si možno pamätajú minulý rok, keď expert vyzval na bombardovanie dátových centier, aby zastavili vzostup AI.

Vraj nás AI vyhladí

Svoj názor na to síce mierne zmenil a v rozhovore pre Guardian povedal, že dnes by už zvolil opatrnejšie frázovanie, stále stojí za myšlienkou bombardovania dátových centier. Podľa tohto odborníka smerujeme k rizikám spojených s umelou inteligenciou, ktorá sa až príliš podobá na katastrofické sci-fi filmy a seriály.

image

Umelá inteligencia

Reuters/Dado Ruvic

Opäť varoval pred momentom, že umelá inteligencia sa stane sebestačná a rozhodne, že ľudstvo už nie je potrebné, čím nás v podstate vyhladí. Hlavnou obavou mnohých ľudí, pokiaľ ide o vzostup AI, je v súčasnosti ale len potenciálna strata zamestnania, pretože počítače budú schopné vykonávať prácu, ktorú v súčasnosti zastávajú ľudia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:27