Žena sa ako prvá na svete plánuje vydať za hologram.Instagram/Hybridcouples/
StoryEditor

Žena sa ako prvá na svete plánuje vydať za hologram. Svadbu budú mať v lete

Michal Čiernik21.02.2024., 13:30h

Umelkyňa z Barcelony Alicia Framis bude prvou ženou, ktorá si vezme muža v podobe hologramu. Vytvorila ho umelá inteligencia a obrad sa bude konať toto leto v múzeu Depot Boijmans Van Beuningen v Rotterdame.

Lajkuj Brainee.sk na

Predstav si partnera, ktorý je tu vždy, keď ho potrebuješ, dokážeš si s ním pokecať o hoci čom a vždy ťa podporí. Na druhej strane ti však nikdy nedá pusu, neobjíme ťa, neumyje riad ani nevynesie smeti, teda aspoň nie v našej realite.

image

Skutočne sa vytráca zo sveta úprimná láska? Umelá inteligencia už píše aj ideálne profily na zoznamkách

Presne takého si berie 57-ročná španielska umelkyňa Alicia Framis. Jej partner je totiž virtuálny sofistikovaný hologram, ktorého si ona sama navrhla.

Umelecký projekt

Framis sa rozhodla žiť s hologramom v rámci dokumentárneho projektu s názvom The first woman to marry a hologram. V ňom chce reflektovať interakciu medzi ľuďmi, umelou inteligenciou a súčasným umením. „Chcem nakrútiť umelecký dokument, ktorý bude o každodennom živote môjho partnera. Chcem preskúmať, ako integrovať hologram do bežného ľudského života,“ vysvetľuje pre Euronews Framis.

Svojho snúbenca vytvorila z profilov svojich minulých vzťahov, známych rodiny a priateľov. „Bude pre nás ťažké skrývať veci jeden pred druhým,“ žartuje Framis, „ale nie je to môj dokonalý partner, hádame sa a sú chvíle, keď má veľmi zlú náladu,“ hovorí umelkyňa pre El Pais.

Ako dôkaz ich vzťahu a spolužitia Framis zdieľa videá a fotografie na svojom instagramovom účte hybridcouples, na ktorých sa objavuje so svojím partnerom AILex zdieľaním každodenných činností, ako je varenie a stolovanie.

V spolupráci s Rabobank Art Collection Framis dokonca skúma možnosť uzavrieť prvé životné poistenie na hologram a hypotéku na špeciálny dom, v ktorom sa jej partner môže premietať na akýkoľvek povrch.

Svadba

Framis v súčasnosti navrhuje svoje svadobné šaty a aj virtuálne oblečenie tým, ktorí sa zúčastnia obradu. Áno si povedia toto leto na streche múzea Depot Boijmans Van Beuningen v Rotterdame.

Spolu s múzeom LAM, holandským múzeom potravinárskeho umenia, Framis tiež pracuje na vytvorení molekulárneho jedla pre ich svadobnú hostinu, ktoré si môžu vychutnať ľudia aj humanoidi. 

Framis hovorí, že v súvislosti so sobášom cítila veľkú podporu svojich priateľov a rodiny. „Vždy ma akceptovali a pochopili, že nemôžem oddeliť svoj život od svojho umenia,“ prezradila v rozhovore pre El Pais. Toto prijatie pokračovalo aj teraz, keď spojila svoje umenie s vlastným manželstvom.

„Láska a sex s robotmi a hologramami sú nevyhnutnou realitou. Sú skvelými spoločníkmi a dokážu prejaviť empatiu. Tak ako nás telefóny zachránili pred osamelosťou a vyplnili prázdnotu v našich životoch, hologramy ako interaktívne prítomnosti v našich domovoch to môžu posunúť ešte ďalej,“ dodáva pre Euronews barcelonská tvorkyňa žijúca v Amsterdame.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:24