U-ScanWithings
StoryEditor

Inteligentné zariadenie, ktoré bude chcieť každý. Vkladá sa do záchodu, ono odhalí rakovinu aj metabolizmus tukov

Miroslav Kamody04.01.2023., 14:00h

Malá škatuľka v záchode ti môže pomôcť z moču odhaliť nielen kvalitu stravovania, ale aj zavážné ochorenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Withings sa preslávil najmä ako výrobca inteligentných váh a ultraštýlových sledovačov aktivity. Teraz táto francúzska technologická spoločnosť so zameraním na zdravotnícke technológie vstupuje do sveta lekárskej analýzy.

Ako totiž informuje portál Engadget, firma začala vyrábať zariadenie na skenovanie moču ľudí. Pôvodne bolo síce určené na podporu decentralizovaných klinických skúšok, spoločnosť dúfa, že ho v budúcnosti ponúkne ako zariadenie pre domácnosti.

image

Dva roky v uzavretom ekosystéme. Šialený projekt takmer skončil nešťastím, ľudia viedli vojnu o jedlo

Staší vložiť do záchodu

Dostalo názov U-Scan a vzhľadom sa nijako nelíši od vôní či lepiacich tabliet v záchode. Visí na plastovej úchytke na boku záchodovej misy. Ide však o hardvérové zariadenie s priemerom deväť centimetrov, ktoré je určené na zber moču.

V najnižšom bode je vstup na zbieranie tekutiny spolu so senzorom, ktorý zaznamenáva moč. Keď sa tak stane, spustí sa pumpa, ktorá ho natiahne do svojich útrob. Vzorka smeruje do mikrofluidného systému, ktorý spúšťa chemickú reakciu.

Pre lepšiu predstavu, tento mikrofluidný systém je trochu ako lakmusové prúžky, ktoré si už určite videl u lekára pri testovaní moču. Tie v zariadení sú oveľa menšie, no reakcia zmení farbu papiera, ktorý potom načíta skener zaradenia.

image

U-Scan

Withings

Meranie zdravia

Ten by mal byť schopný robiť závery o látkych prítomných v tvojom moči. Pod samotných U-Scanom sa bude nachádzať kazeta, ktorá obsahuje špecifický test, ktorý z tohto zariadenia robí skutočne zaujímavý kúsok.

Spoločnosť pracovala s lekárskymi centrami v Európe, aby preskúmala spôsoby objavenia obličkovej litiázy a rakoviny močového mechúra. Očakáva sa, že systém bude nakoniec použitý na hromadné skríningy markerov rakoviny.

Samotné zariadenie by malo byť schopné sledovať ženský cyklus, okno ovulácie, úroveň hydratácie či živín, metabolizmus tukov či množstvo vitamínu C. Sledovať budeš môcť aj hladiny ketónov, pH moču, vďaka čomu budeš vedieť, či žiješ zdravo.

Zdieľanie priamo do appky

Po spracovaní v zariadení sa výsledky zdieľajú so serverom cez WiFi a Bluetooth a následne sa kazeta resetuje pomocou nového testovacieho modulu. Podľa spoločnosti je U-Scan dostatočne inteligentný na to, aby rozlíšil rôznych užívateľov a vykonal samostatné testy.

image

Interiérová dizajnérka: Fast furniture je dnes rovnako veľký problém ako fast fashion

Systém je podľa Withings v súlade s najvyššími bezpečnostnými štandardmi a rešpektuje GDPR. Bez nabitia a výmeny kazety by mal vydržať až tri mesiace. V Európe by sa mal objaviť v druhom kvartáli a stáť by mal 499,95 eur. Náhradné kazety by potom mali stáť 30 eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:43