Udalosti, ktoré spája záchodBrainee x Canva
StoryEditor

Objavenie fosforu, rozpútanie vojny či smrť kráľov. Všetky udalosti spája jediná vec - stali sa počas úľavy na záchode

Miroslav Kamody29.08.2023., 10:19h

Dostal si niekedy na záchode skvelý nápad? Rozhodne si nebol jediný.

Lajkuj Brainee.sk na

Čas, ktorý stráviš na záchode, je podobne ako v prípade zaslúženej sprchy po náročnom dni, jedným z mála, kedy môžeš vypnúť a uvažovať nad svojimi myšlienkami. Nie je preto ničím prekvapivým, že práve pri týchto činnostiach dostaneme tie najlepšie nápady.

Niektoré sú významnejšie, iné zase vyriešia bežné problémy, s ktorými sa trápime, píše portál History Collection. My sme pre teba vybrali tie najzásadnejšie udalosti, ktoré priamo súvisia s návštevou toalety.

image

Stručná história života najchudobnejších ľudí. Trest smrti, predaj detí za dva doláre či chudobince plné násilia

Objavenie fosforu

Hennig Brand bol nemecký alchymista zo 17. storočia. Tak ako mnohí jeho kolegovia, aj on sa snažil prísť na to, ako zmeniť iné kovy na zlato. V roku 1669 zhromaždil takmer 5700 litrov moču od každého, koho poznal. Moč preváral, aby zistil, čo z neho zostane, keď sa tekutina odparí.

Voda bola nevyhnutná pre život a on chcel vedieť, čo sa s ňou stane, keď prejde človekom. Dokonca veril, že takto nájde kľúč k večnému životu. Miesto toho však objavil biely prášok, ktorý v tme svietil. Bol to fosfor.

image

Fosfor

Brainee x Canva

Vynájdenie modernej výpočtovej techniky

Douglas Engelbart bol inžinier a vynálezca, ktorý bol prvým priekopníkom internetu. Bol vedúcim Výskumného centra rozšíreného ľudského intelektu na Stanfordskom výskumnom ústave. Ako mnohí iní, aj on experimentoval s LSD.

Jedného dňa pod vplyvom vynašiel miniatúrne vodné koleso, ktoré malo pomôcť povzbudiť malé deti, ktoré sa učili na nočník. Počas ďalšieho „tripu” údajne prišiel na to, ako bude vyzerať moderný počítať. Nakoniec vynašiel počítačovú myš.

Rozpútanie vojny

Jeden z najsmolnejších záchodových príbehov. 7. júla 1937 boli Japonsko a Čína na pokraji vojny. Japonská armáda obkľúčila čínske mesto Wanping. Vojak Shimura Kikujiro musel použiť toaletu, a tak sa rozdelil, aby sa utiahol do lesa, aby si uľavil.

Jeho jednotka však odišla a on sa stratil v tme. Keď si japonskí dôstojníci uvedomili, že chýba, začali panikáriť. Poslali vojakov späť do Wanpingu a žiadali, aby ich pustili dovnútra, aby našli svojho nezvestného vojaka.

image

Na svete nás je oficiálne 8 miliárd. Ako preľudnenie ovplyvní Slovensko a ako s tým súvisí kanibalizmus?

Keď ich Číňania odmietli pustiť, Japonci sa pokúsili prelomiť mestské hradby. Táto udalosť vstúpila do dejín ako „Incidencia mosta Marca Pola“ a začala ňou druhá čínsko-japonská vojna.

Zistenie, ktoré vyhralo vojnu

Matematik a fyzik William Lawrence Bragg sa počas prvej svetovej vojny nachádza vo Francúzsku. V roku 1915 bol na záchode, ktorý bol uzavretý pre vonkajší svet s výnimkou potrubia, ktoré išlo až do zeme. Vtedy tisíc stôp od neho vystrelila zbraň.

Energia putovala vzduchom, ale aj potrubím až k Braggovmu zadku. Vtedy mu došlo, že každá zbraň má jedinečnú frekvenciu. Vytvoril zariadenie, ktoré dokázalo detegovať infrazvuk a určiť presnú polohu nepriateľských zbraní. To spojencom pomohlo vyhrať vojnu.

„Kráľ” zomrel na záchode

Elvisa Presleyho si pamätáme ako kráľa rokenrolu. Kvôli drogovej závislosti zomrel iba ako 42-ročný. Sedel na záchode a čítal knihu The Scientific Search For The Face Of Jesus. Jeho príčina smrti zostane záhadou do roku 2027, kedy majú byť odtajnené oficiálne záznamy.

image

Elvis Presley

Wikipedia

Väčšina historikov sa však domnieva, že išlo o srdcovú arytmiu. Niektoré zdroje tvrdia, že Elvis mal mesiace pred smrťou zápchu v dôsledku užívania drog. A napínaním na záchode si spôsobil infarkt.

Prestávka na záchod, ktorá pomohla ukončiť segregáciu

12. februára 1946 sa 26-ročný afroamerický veterán seržant Isaac Woodard vrátil domov z bojov v druhej svetovej vojne. Nastúpil do autobusu, ktorý ho mal odviezť do rodného mesta Winnsboro. Cestou sa spýtal vodiča, či môže zastaviť na záchod.

Vodič sa rozzúril a zavolal na neho políciu. Policajti Isaaca zbili a vypichli mu oči. Ľudia boli zdesení nespravodlivosťou, čo ich inšpirovalo k zapojeniu do hnutia za ukončenie segregácie. To nakoniec pod tlakom prezident Harry S. Truman schválil.

Nechutné vyrovnávanie sa so stresom

Steve Jobs sa do histórie sa zapísal ako jeden z najinovatívnejších generálnych riaditeľov všetkých čias. Málokto vie, že si máčal nohy vo vode v toalete, aby sa zbavil stresu. Nikto nechápal, prečo si v kancelárii nezriadil malú vaňu na namáčenie nôh.

image

Milovníci iPhonov smútia. Apple sa chystá zrušiť výhodu, pre ktorú sme si jeho zariadenia zamilovali

Akokoľvek výstredne a zvláštne to znie, očividne to fungovalo. Apple je dodnes jednou z najväčších spoločností na svete a najväčší prínos má na tom práve Steve Jobs.

Ubodanie kráľa na záchode

Anglický Edmund II. vládol veľmi krátko, len od apríla do novembra 1016. Nikto totiž nečakal, že bude kráľom. Počas vojny s Dánskom však zomrel nielen jeho otec, ale aj obaja starší bratia.

Počas svojej vlády zviedol niekoľko bitiek, čím si získal množstvo nepriateľov. 30. novembra 1016 bol Edmund v Londýne a musel použiť toaletu. Tu však nakoniec aj vydýchol. Pri defekácii bol prebodnutý močom. 

Zlatá kúpeľňa

Doktor NakaMats sa s viac ako 3 572 patentmi zapísal do histórie ako jeden z najplodnejších vynálezcov všetkých čias. Vymyslel disketu, CD, DVD, fax, taxameter, digitálne hodinky či karaoke prístroj.

image

Disketa

Brainee X Canva/

V Japonsku je extrémne slávny, vo zvyšku sveta ľudia poriadne nevedia, o koho ide. Na svojich vynálezoch zarobil toľko peňazí, že si mohol dovoliť pozlátenú kúpeľňu. Vzdal tak hold miestnosti, kde dostal najviac nápadov.

Večná sláva kvôli čisteniu záchodov

Žena menom Bridget Holmes pracovala počas 17. storočia ako domáca slúžka pre anglickú kráľovskú rodinu. Jednou z jej hlavných prác bolo čistenie záchodov. Pracovala pre Karola I., Karola II., Jakuba II., Viliama III. a Máriu II.

Takéto pracovné miesta sú zvyčajne nevďačné, ale Bridget Holmes bola iný prípad. Na znak jej úcty namaľoval John Riley jej portrét. Bridget zomrela v úctyhodnom veku 100 rokov a bolo dovolené pochovať ju vo Westminsterskom opátstve.

image

Stručná história hygienických návykov: Kto sa umýval, bol hriešny. Panovníci vykonávali potrebu aj za skriňami

Smrť gladiátora záchodovou kefou

Byť gladiátorom znamenalo pravidelne bojovať o svoj život. Nie každý však bol s touto úlohou stotožnený. Seneca mladší jedného dňa napísal príbeh o nemeckom gladiátorovi v tréningovej akadémii, ktorý sa ráno vybral na záchod.

Bola to jediná činnosť, pri ktorej nebol strážca. Keď bol sám, chytil drevenú palicu zakončenú špongiou, ktorá bola „oddaná tým najodpornejším účelom”, a napchal si ju do hrdla. „Aký statočný chlapík. Určite si zaslúžil, aby si mohol zvoliť svoj osud.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:26