Miliardár plánuje preskúmať vrak Titanicu necelý rok po implózii Titanu.OCEANGATE EXPEDITIONS/X/vln/
StoryEditor

Nepoučia sa? Ďalší miliardár sa chystá preskúmať vrak Titanicu. Takto vyzerá ponorka, ktorá ho tam zavezie

Viktória Revajová08.06.2024., 12:00h

Necelý rok po tragédii, pri ktorej zahynulo päť ľudí sa k vraku Titanicu chystá ďalší miliardár. Zverejnili 3D model ponorky, ktorá ho má doplaviť na miesto dvojnásobnej tragédie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ubehol necelý rok od tragédie, ktorá obletela celý svet a ďalší miliardár hovorí o plánoch expedície vraku Titanicu. Realitný magnát Larry Connor chce dokázať, že odvetvie prieskumu oceánov je bezpečné.

Na výpravu sa chystá spolu s generálnym riaditeľom spoločnosti Triton Submarines, ktorá organizuje podmorské výlety. Spoločnosť zverejnila 3D model ponorky, ktorá má dvojicu dopraviť na miesto dvojnásobnej tragédie.

image

Necelý rok po tragickej nehode Titanu sú výlety v ponorke stále trendy. Stovky metrov pod hladinou ponúkajú luxusné večere či svadby

Titan ho neodradil, práve naopak

O niekoľko dní ubehne prvé výročie od implózie ponorky Titan od spoločnosti OceanGate, pri ktorej tragicky zahynulo päť ľudí. Zo svojej expedície vraku Titanicu sa nevrátil generálny riaditeľ spoločnosti Stockton Rush, oceánsky prieskumník Paul-Henri Nargeolet, letecký magnát Hamish Harding, pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn 19-ročný Suleman Dawood.

image
Oceangate Expeditions/Reuters

Ani táto tragédia však neodradila realitného magnáta z Ohia Larryho Connora od plánovanej expedície. Práve naopak. Myšlienka zavítať k vraku Titanicu sa v jeho hlave zrodila len pár dní po implózii ponorky, uvádza Forbes. A tak oslovil generálneho riaditeľa spoločnosti Triton Submarines, ktorá má zostrojiť plavidlo, ktoré doplaví dvojicu na miesto dvojnásobnej tragédie.

Ako sám Connor potvrdil pre denník The Wall Street Journal, chce „ukázať ľuďom na celom svete, že hoci je oceán extrémne silný, môže byť úžasný a príjemný. Skutočne vie meniť život, ak na to pôjdete správnym spôsobom“

image

Na dne mora už 400 rokov leží loď so zlatom za vyše 4,5 miliardy eur. Výprava pri pobreží Anglicka tvrdí, že ho dokáže nájsť

Láka ho oceán aj vesmír

Pre realitného magnáta, ktorého majetok dosahuje dve miliardy dolárov pritom nepôjde o prvé dobrodružstvo. 74-ročný miliardár podnikol už viacero nebezpečných výprav. V roku 2022 letel na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, čím a zaradil medzi prvých súkromných astronautov.

Okrem toho má na svojom konte aj tandemový zoskok z rekordnej výšky viac ako 11-tisíc metrov a absolvoval aj ponor v Mariánskej priekope. Podľa Forbes dosiahol hĺbku 35 876 stôp, čo je približne 10 935 metrov. Zdá sa, že ponor k vraku Titanicu bude len jedným z ďalších jeho vzrušujúcich zážitkov.

image

Zakrvavené uniformy či použitá výbava po mŕtvych vojakoch. Vojnové trofeje z rusko-ukrajinskej vojny idú na internete na dračku

Nový model ponorky

Dvojicu má do hlbín Atlantického oceánu dopraviť celkom nový model ponorky z dielne americkej spoločnosti Triton Submarines, ktorá navrhuje a vyrába ponorky na prieskum oceánov.

Ide konkrétne o model Triton 4000/2 Abyssal Explorer, ktorý sa údajne dokáže ponoriť do hĺbky 4-tisíc metrov. Slávny vrak Titanicu sa pritom nachádza v hĺbke približne 3 800 metrov. Výrobcovia odhalili 3D model nového typu plavidla.

image

Takto má vyzerať ponorka, ktorá dvojicu zoberie k vraku Titanicu.

Triton Submarines/

Podobne ako neslávny Titan má byť ovládaná pomocou jednoduchého joysticku. Narozdiel od spoločnosti OceanGate však Triton používa námorné klasifikačné spoločnosti tretích strán. Znamená to, že ich plavidlá spĺňajú bezpečnostné štandardy.

Výstavba ponorky s kapacitou pre dvoch ľudí bude stáť približne 16 miliónov eur. Spoločnosť Triton na svojom webe uvádza, že ponorka je vysoko výkonná a flexibilná a je navrhnutá špeciálne pre profesionálov. Dvojica by mala svoju expedíciu absolvovať v lete 2026.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 15:28