Nájdite si život, odkazuje vynálezca prvého mobilu ľudom, čo na ňom trávia celé dni.Twitter/Wireless History
StoryEditor

Nájdite si život, odkazuje vynálezca prvého mobilu ľudom, ktorí na ňom trávia veľa času

kov01.07.2022., 16:00h

Ruku na srdce, vieš vôbec, koľko času stráviš na svojom telefóne?

Lajkuj Brainee.sk na

Používateľov mobilných telefónov najnovšie nepotešil nikto iný ako človek, ktorý vynašiel vôbec prvé zariadenie takéhoto druhu. Martin Cooper sa tento týždeň objavil na BBC Breakfast, kde sa ho pýtali, čo si myslí o ľuďoch, ktorí používajú svoj telefón viac ako päť hodín denne. „Nájdite si život,“ odpovedal vynálezca.

Nájdite si život

Téma prišla na pretras, keď 93-ročný americký inžinier prezradil, že svoj telefón používa „menej ako päť percent“ svojho času. Moderátorka BBC sa opýtala: „Čo by ste podali niekomu, ako som ja, čo na telefóne trávi viac ako päť hodín denne?“ Zjavne šokovaný Cooper odpovedal: „Naozaj? Skutočne trávite na mobile päť hodín denne? Povedal by som: Jane, nájdite si život.“

image

Nájdite si život, odkazuje vynálezca prvého mobilu ľudom, čo na ňom trávia celé dni.

Twitter/Martin Cooper

Podľa spoločnosti App Annie, ktorá monitoruje koľko času trávime na svojich mobiloch, je to v priemere 4,8 hodín denne. S príchodom inteligentných zariadení, ako sú iPhony a Androidy,sa náš čas strávený na mobile značne zvýšil, pretože pomocou svojho telefónov vieme vykonávať neskutočné množstvo vecí.

image

Nájdite si život, odkazuje vynálezca prvého mobilu ľudom, čo na ňom trávia celé dni.

Unsplash/Robin Worrall

Od čias Coopera sa technológie značne vyvinuli, no na úplnom začiatku mobilných telefónov bol práve on, za čo si určite zaslúži úctu, píše web UNILAD. Udialo sa to v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v spoločnosti Motorola, kedy tento priekopník bezdrôtovej komunikácie vynašiel prvý ručný mobilný telefón.

image

Syn slovenských migrantov zmenil svet. Ivan Getting vymyslel GPS, bez neho dodnes používame papierové mapy

Trvalo mu iba tri mesiace, kým vytvoril funkčný prototyp, ktorý nazval DynaTAC. V rozhovore pre CBS News o vynáleze povedal: „Mohli ste hovoriť 25 minút, potom hovor padol."

Prvý hovor z mobilu v histórii bol trolling

V apríli 1973 predstavil Cooper toto zariadenie istému reportérovi v New Yorku, a zvolil si ten najlepší demonštratívny spôsob – ukázal mu ako sa telefonuje.

„Toho chlapíka sme stretli na Sixth Avenue v New Yorku, pred Hiltonom," hovorí „otec mobilného telefónu“. „A potom som volal, aby som mu to predviedol."

Cooper nezavolal nikomu inému ako Joelovi Engelovi, inžinierovi zo spoločnosti AT&T, ktorá bola najväčším rivalom Motoroly v tom čase. „Ahoj Joel, volám ti na mobil, ale na skutočný mobil, osobný, ručný prenosný mobil,“ spomína na hovor vynálezca. „Z druhého konca linky bolo počuť len ticho," smeje sa Cooper.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:26