Rolls-Royce stavia lietadlo súdneho dňa.X/Knowledge_topia, Newsweek/
StoryEditor

Rolls-Royce stavia lietadlo súdneho dňa. Má prežiť jadrový výbuch a z jeho paluby sa dá riadiť celý štát

Michal Čiernik27.05.2024., 13:00h

Lietadlo, ktoré má prežiť koniec sveta, bude stáť 12 miliárd. Bežný človek sa naň však nedostane.

Lajkuj Brainee.sk na

Letecký a automobilový gigant Rolls-Royce nedávno odhalil, že sa mu podarilo zabezpečiť kontrakt na poskytnutie technológie pre novú generáciu lietadla amerického letectva odolného voči jadrovým výbuchom.

Toto lietadlo bude novou verziou lietadiel E-4B, nazývaných „lietadlá súdneho dňa“, pre svoju schopnosť odolávať elektromagnetickým impulzom a jadrovým výbuchom. Pôjde o súčasť projektu Survivable Airborne Operations Center (SAOC), na ktorom pracuje množstvo leteckých spoločností pod vedením Sierra Nevada Corporation.

image

Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý

Nové lietadlo, podobne ako aj súčasné vládne Boeingy, bude schopné umiestniť mobilné veliteľské centrum, ktoré bez problémov prevezme kontrolu nad zničenými pozemnými zariadeniami. A malo by sa dať tankovať aj vo vzduchu.

Projekt SAOC, ktorého ukončenie sa očakáva v roku 2036, bude zahŕňať prácu v rôznych amerických lokalitách v Ohiu, Colorade a Nevade. Nový projekt ma nahradiť starnúcu flotilu Boeingov, ktoré sú v službe už od roku 1974. „Po celé desaťročia Rolls-Royce poháňa vojenské operácie po celom svete pomocou spoľahlivých špičkových technológií,“ prezradil podľa Euronews generálny riaditeľ Rolls Royce Adam Riddle.

image

Nové lietadlo, podobne ako aj súčasné vládne Boeingy, bude schopné umiestniť mobilné veliteľské centrum, ktoré bez problémov prevezme kontrolu nad zničenými pozemnými zariadeniami.

Wikimedia/Masteruploader/

„Sme hrdí na to, že môžeme spojiť náš osvedčený rodokmeň s kolektívnou odbornosťou SNC a zvyšku tímu SAOC, aby sme zabezpečili, že naši vojenskí vodcovia budú mať platformu na ochranu našej národnej bezpečnosti, keď to bude treba,“ dodal Riddle.

„Spoločnosť SNC je veľmi nadšená zo spolupráce s Rolls-Royce a využíva svoje rozsiahle skúsenosti pri práci na tejto kľúčovej misii vzdušných síl,“ povedal výkonný riaditeľ Sierra Neveda Corporation Jon Piatt.

E-4B

Súčasné lietadlá súdneho dňa, majú kapacitu približne 111 ľudí. Sú určené však len pre kľúčových členov vlády, akými sú americký prezident, spoloční vojenskí náčelníci a minister obrany. Mobilné veliteľské centrum na palube umožňuje lietadlu komunikovať s akoukoľvek americkou vojenskou základňou na svete.

image

Okrem toho má tento vládny Boeing aj konferenčnú miestnosť, veliteľský pracovný priestor, priestor pre operačný tím, brífingovú miestnosť, oddychové miestnosti a komunikačné priestory.

Wikimedia/Us Department Of Defense/

Okrem toho má tento vládny Boeing aj konferenčnú miestnosť, veliteľský pracovný priestor, priestor pre operačný tím, brífingovú miestnosť, oddychové miestnosti a komunikačné priestory.

V súčasnosti sú v prevádzke štyri z týchto lietadiel. Kvôli ich dôležitosti v núdzových situáciách je globálne vždy v pohotovosti aspoň jedno na konkrétnej americkej vojenskej základni.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 09:06