Toto zatiaľ priniesol jeden z najväčších veľtrhov elektroniky na svete.X/samsungtv, Hyundai/
StoryEditor

Od lietajúcich taxíkov, cez roboty až po termosku, čo ti nabije mobil. Toto priniesol jeden z najväčších elektronických veľtrhov

Michal ČiernikiDnes.cz13.01.2024., 10:00h

CES 2024 v Las Vegas je v plnom prúde a my ti prinášame ochutnávku toho najlepšieho, čo zatiaľ technologický giganti predstavili.

Lajkuj Brainee.sk na

Štvordňový Veľtrh CES 2024 (Consumer Electronics Show) v Las Vegas je v polovici, no už teraz nám priniesol obrovské množstvo technologických noviniek. Od nových elektromobilov a lietajúcich taxíkov, cez užitočných robotických pomocníkov v domácnosti až po spotrebnú elektroniku novej generácie. My sme pre teba vybrali zoznam tých najzaujímavejších elektronických vychytávok.

Lietajúci taxík

Spoločnosť Supernal, ktorá sa zaoberá pokročilou leteckou mobilitou v rámci skupiny Hyundai Motor Group, predstavila svoju najnovšiu verziu elektrického lietadla s vertikálnym vzletom a pristátím s názvom S-A2, ktoré je podľa vedenia spoločnosti určené na prepravu cestujúcich do roku 2028.

image

Spoločnosť Supernal, ktorá sa zaoberá pokročilou leteckou mobilitou v rámci skupiny Hyundai Motor Group, predstavila svoju najnovšiu verziu elektrického lietadla s vertikálnym vzletom a pristátím s názvom S-A2.

X/hyundai/

S-A2 je v podstate dokončenejšou verziou toho, čo plánuje uviesť na trh, a potvrdzuje, že aspoň zatiaľ má Hyundai stále v úmysle vstúpiť do ešte neexistujúceho biznisu elektrických leteckých taxíkov.

image

Toto je vôbec prvý bezdrôtový priehľadný OLED televízor na svete. Revolučná novinka ľuďom vyrazila dych

Podľa Jaiwona Shina, prezidenta Hyundai Motor Group a generálneho riaditeľa spoločnosti Supernal, sa spoločnosť Supernal rozrástla na 600-členný tím a využíva aj technické a obchodné kapacity skupiny Hyundai Motor Group a dodávateľov leteckej techniky na celom svete, pretože pracuje na komerčnom spustení. Kým sa tak stane, je potrebné vykonať ešte dosť práce, poznamenal na margo podujatia technický riaditeľ spoločnosti Supernal Ben Diachun.

Sledovanie športu pre nevidiacich

Nevidiaci alebo slabozrakí fanúšikovia sa do teraz museli spoliehať len na komentárov či rozhlasové vysielanie. Spoločnosť  OneCourt však zostrojila haptické miniatúrne ihrisko, ktoré umožní cítiť pozíciu hráčov a lopty takmer v reálnom čase.

image

Spoločnosť  OneCourt však zostrojila haptické miniatúrne ihrisko, ktoré umožní cítiť pozíciu hráčov a lopty takmer v reálnom čase.

X/techcrunch/

Dnes už hlavné ligové športy vysielajú presné polohy hráčov a lopty v reálnom čase spolu s videom a zvukom. Tím OneCourt prevezme tieto informácie a prenesie ich na haptický displej s dotykovým krytom imitujúcim ihrisko pomocou siločiar. Momentálne je ihrisko navrhnuté pre americký futbal, ale technológia sa dá ľahko prispôsobiť iným športom, pretože väčšina z nich používa podobné tvary ihrísk.

Inovácia v čistení zubov

Predstav si vodnú medzi zubnú niť v chrániči zubov, ktorá dokáže automaticky vykonať všetku prácu pri čistení chrupu približne za sedem sekúnd. To je systém Proclaim, 3D vytlačený náustok s až 60 vodnými tryskami, ktoré pod uhlom odstraňujú baktérie, povlak a potraviny medzi zubami a pod líniou ďasien. Prebytočná voda vyteká z prednej časti náustka do umývadla.

Podobne ako iné ústne sprchy má základnú stanicu, ktorá dodáva vodu do tryskového náustka. V prípade väčších rodín sa dá náustok vymeniť, aby všetci mohli používať rovnakú základnú stanicu.

Robot Ballie od Samsungu

Nový a vylepšený Ballie, ktorého Samsung predstavil počas svojej tlačovej konferencie na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas, má veľkosť bowlingovej gule a batériu, ktorá má vydržať dve až tri hodiny. Ballie má priestorový snímač, ktorý mu pomáha orientovať sa v miestnostiach a prekážkach, ako aj 1080p projektor s dvoma objektívmi, ktorý robotovi umožňuje premietať filmy a videohovory a dokonca fungovať ako druhý monitor počítača.

„Pomocou robota  môžeš premietať obrázky a streamovať obsah na steny, pričom dokáže automaticky prispôsobiť obraz na základe vzdialenosti od steny a svetelných podmienok,“ píše Samsung v tlačovej správe. „Dokáže automaticky rozpoznať držanie tela a uhol tváre ľudí a nastaviť optimálny uhol premietania.“

Ballie sa dá ovládať hlasovými príkazmi alebo, čo je zaujímavé, požiadavkami zaslanými prostredníctvom textovej správy (napr. "prehraj film na najbližšej stene"). V druhom prípade Ballie odpovie pomocou chatbota, ktorý potvrdí požiadavky pred vykonaním akcie.

Podobne ako iné domáce roboty vo svojej triede dokáže Ballie automaticky zapínať inteligentné svetlá a vďaka zabudovanému infračervenému vysielaču aj "nechytré" zariadenia, ako sú klimatizácie a staršie televízory. Robot dokáže zmapovať pôdorys a určiť, kde sa v domácnosti môžu nachádzať inteligentné zariadenia.

Termoska čo ti nabije telefón 

Termo fľaše sú celosvetovo populárne, avšak predovšetkým v USA to je vec každodennej potreby. Pre výrobcov je to teda zaujímavá sféra, a ponuka je tak veľmi široká. Na druhej strane však musia vymýšľať inovácie, aby ich produkt zaujal. 

Kalifornská značka Tylt nie je primárne výrobcom termo fliaš alebo hrnčekov. Zaoberá sa predovšetkým drobnou elektronikou a príslušenstvom k smartfónom. Na CES 2024 však prišla z termoskou, ktorá ti dokáže nabiť mobil.

image

Kalifornská značka Tylt nie je primárne výrobcom termo fliaš alebo hrnčekov. Zaoberá sa predovšetkým drobnou elektronikou a príslušenstvom k smartfónom. Na CES 2024 však prišla z termoskou, ktorá ti dokáže nabiť mobil.

Mobil.idnes.cz/

Pôvodná verzia mala integrovanú power banku s kapacitou 5 700 mAh. Novinka je na tom s kapacitou rovnako, ale nabíjačka je podstatne vylepšená. U oboch modelov je vyskrutkovateľná zo spodnej časti, to aby sa fľaša dala umyť. Pri novinke je nabíjačka aj bezdrôtová v štandarde QI. Takže obslúžia iPhony aj telefóny s Androidom, ktoré majú podporu bezdrôtového nabíjania.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:14