Ilustračná fotka.Brainee/Canva/
StoryEditor

Neplnoleté dievča virtuálne znásilnili v metavesmíre. Ide o prvý prípad, ktorý vyšetruje polícia

Michal Čiernik03.01.2024., 15:00h

Polícia vyšetruje prvý prípad znásilnenia v metaverze po „sexuálnom útoku“ na dieťa vo virtuálnej realite.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa portálu DailyMail je obeťou dievča mladšie ako 16 rokov. Ona, respektíve jej avatar (digitálna postava), bol skupinovo znásilnený cudzími účastníkmi vo virtuálnom vesmíre.

Obeť s náhlavnou súpravou neutrpela žiadne zranenia, keďže nedošlo k fyzickému útoku. Policajti však uviedli, že utrpela rovnakú psychickú a emocionálnu traumu ako niekto, kto bol znásilnený v skutočnom svete, pretože zážitok z virtuálnej reality je navrhnutý tak, aby bol úplne pohlcujúci.

image

Tvorca hier pre virtuálnu realitu: Hry sa už neberú len ako hračka pre malé deti. Je to aj veľký biznis

Predpokladá sa, že ide o prvý prípad, keď polícia v Spojenom kráľovstve vyšetruje virtuálny sexuálny trestný čin. Podrobnosti o mimoriadnom prípade z virtuálnej reality však zostali utajené, aby sa ochránilo dieťa, ktorého sa to týka.

Prikrátke zákony

Prelomový prípad však vyvolal otázky, či by polícia mala stíhať virtuálne trestné činy – keďže polícia a prokurátori v súčasnosti zápasia s obrovským množstvom skutočných prípadov znásilnení – a či by sa takýto útok mal stíhať podľa súčasných zákonov. „Toto dieťa zažilo psychickú traumu podobnú tej, ktorú mal niekto fyzicky znásilnený. Existuje emocionálny a psychologický vplyv na obeť, ktorý je dlhodobejší ako akékoľvek fyzické zranenia,“ prezradil pre MailOnline nemenovaný vyšší policajný dôstojník.

image

Ilustračná fotka.

Brainee/Canva/

Vedúci vyšetrovania z Národnej spoločnosti pre prevenciu krutosti voči deťom Ian Critchley varoval, „že metavesmír vytvára bránu pre predátorov na páchanie strašných zločinov na deťoch.“ Okrem spomínaného prípadu totiž bolo hlásených niekoľko ďalších sexuálnych útokov, konkrétne na Horizon Worlds, bezplatnú VR online hru, ktorú prevádzkuje majiteľ Facebooku, Meta.

Polícia verí, že vývoj v oblasti hier otvoril nové možnosti pre počítačovú kriminalitu vrátane virtuálnych lúpeží, podvodov a krádeží identity. Je však nepravdepodobné, že by súčasná legislatíva pokrývala znásilnenie v metaverze, keďže sexuálne napadnutie je v zákone o sexuálnych trestných činoch definované ako fyzické napadnutie so sexuálnym kontextom inej osoby bez jej súhlasu.

image

Odvrátená strana umelej inteligencie: Pedofili vďaka nej vytvárajú detské porno, odhalilo vyšetrovanie

Predsedníčka Asociácie policajných a kriminálnych komisárov Donna Jonesová pre Mail povedala, že ženy a deti si zaslúžia väčšiu ochranu. „Musíme aktualizovať naše zákony, pretože nedržia krok s rizikami poškodenia, ktoré vznikajú v dôsledku umelej inteligencie a páchaných trestných činov na platformách ako je Metaverse,“ dodala na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 03:43