Pred medveďom nikdy neutekaj, snaž sa robiť čo najväčší hluk.Bill Pennell/Unsplash
StoryEditor

Priamo na cintoríne v Ružomberku odchytili medveďa. Šelmu museli usmrtiť

TASR14.06.2023., 19:00h

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR v noci na stredu na cintoríne v Ružomberku odchytil a následne za asistencie veterinára usmrtil jedinca medveďa hnedého. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

Lajkuj Brainee.sk na

„Išlo o štvorročného samca s hmotnosťou 107 kilogramov,“ konkretizovala ružomberská radnica.

Odchyt jedinca medveďa hnedého, ktorý dlhodobo spôsoboval škody na mestskom cintoríne, ako i jeho usmrtenie potvrdila pre TASR i manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková. Telo päťročného medveďa podľa nej odovzdali užívateľovi Poľovného revíru Smrekovica.  

Ochranári zistili v areáli mestského cintorína pohyb najmenej štyroch medveďov. Lákať ich tam má pravdepodobne prímes bravčového alebo hovädzieho loja vo sviečkach. Mesto koncom minulého týždňa informovalo, že medvede na cintoríne a okolí chce zásahový tím nasledujúce dva týždne postupne odchytávať a usmrtiť. „Aj napriek použitiu rôznych foriem averznej terapie vo forme plašenia svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi či pyrotechnikou medvede nereagovali a pri stretnutí s človekom nejavili známky plachosti,“ doplnila Bocková.

Prípadný odchyt týchto jedincov a ich umiestnenie do odchovného zariadenia nie je podľa nej vhodné, nakoľko sú navyknuté na voľný život v prírode a nie je možná ich adaptácia na umelo vytvorené podmienky v zajatí.

Cintorín, ktorý bol doposiaľ prístupný nepretržite, je od 19:00 do 8:00 pre verejnosť uzatvorený. Radnica vyzvala obyvateľov, aby tam až do odvolania nezapaľovali sviece.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:13