Rusi mali v prevádzke zamínovanú ukrajinskú jadrovú elektráreňWikipedia/denamax/
StoryEditor

Inšpektori len krútili hlavami. Rusi mali v prevádzke zamínovanú ukrajinskú jadrovú elektráreň

iDnes.czČTK25.07.2023., 10:30h

Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu v areáli ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú majú v držbe ruskej sily, našli v nedeľu protipechotné míny. V utorok ráno správa elektrárne oznámila, že dva bloky uviedla do režimu odstávky, zistenia inšpektorov však nespomenula.

Lajkuj Brainee.sk na

Míny experti objavili v pásme medzi dvojicou bariér okolo areálu. „Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli je v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE as pokynmi pre jadrovú bezpečnosť a vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne,“ uviedol pre Reuters šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Grossi, podľa ktorého sa míny v areáli našli už pri predchádzajúcich kontrolách. Ich prípadný výbuch by však podľa agentúry nemal mať vplyv na jadrovú bezpečnosť a bezpečnostné systémy.

O odstávkach informovala na sociálnej sieti telegram v utorok ráno ruská okupačná správa. Uviedla, že piaty blok elektrárne je v režime „studenej odstávky“ kvôli plánovanej technickej inšpekcii a štvrtý blok v režime takzvanej horúcej odstávky, aby mohla byť vytvorená para pre vlastné potreby elektrárne, píše Reuters s odvolaním sa na telegramový kanál vedenia elektrárne. Nie je jasné, či odstávky majú súvislosť s nedeľným zistením MAAE.

Protokol porušili aj nesprávnym odstavením

Podľa ukrajinskej jadrovej agentúry Energoatom je už aj spomínané „horúce odstavenie“ v rozpore s bezpečnostnými protokolmi. „Takéto konanie je hrubým porušením požiadaviek licencie na prevádzkovanie tohto jadrového zariadenia,“ uviedol Energoatom. „V súčasnosti by mal byť 4. blok ZNPP prevádzkovaný výlučne v stave studenej odstávky,“ vysvetľuje agentúra.

image

Rusko vyhodilo do vzduchu veľkú ukrajinskú priehradu Nova Kachovka. V ohrození je takmer 20-tisíc ľudí

Ruskí vojaci najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili vlani krátko po začiatku vojny s Ukrajinou. Obe strany konfliktu sa odvtedy obviňujú z ostreľovania objektu. MAAE sa na mieste snaží zaviesť bezpečnostné mechanizmy, ktoré by predišli nehodám.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 06:36