Zamestnanec upratuje pred predajňou s autami, ktorú zničil ruský raketový útok v meste Záporožie.Leo Correa/TASR/AP
StoryEditor

Nový útok zasiahol kritickú infraštruktúru v Ľvove. Rusko potvrdilo, že pokračuje v masívnom útoku na Ukrajinu

TASR11.10.2022., 14:00h

Po utorkových útokoch ostala tretina mesta bez elektriny. Výbuchy zazneli aj v iných oblastiach.

Lajkuj Brainee.sk na

Najnovší ruský útok zasiahol v utorok „kritickú infraštruktúru“ v západoukrajinskom meste Ľvov, informoval tamojší starosta Andrij Sadovyj. Ľvovská oblasť na Ukrajine hraničí s Poľskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj na platforme Telegram spresnil, že „v tejto chvíli sa vie o troch explóziách v dvoch energetických zariadeniach“. Informácie o obetiach podľa neho neboli bezprostredne známe a nebezpečenstvo útokov trvá, cituje ho The Guardian.

Sadovyj neskôr oznámil, že po utorkových útokoch ostala tretina mesta bez elektriny. Výpadky dodávok vody hlásili zo Sychivského a Frankivského rajónu na juhu mesta.

V Ľvove zaznamenali výpadky dodávok elektriny a vody aj po pondelkových ruských úderoch.

Ľvovská oblasť hraničí s Poľskom a je jednou z najvzdialenejších od Ruska aj od štyroch oblastí Ukrajiny, ktoré Moskva čiastočne okupuje a nedávno vyhlásila ich anexiu.

image

Rusko odpálilo rakety za pol miliardy, na Ukrajinu útočí aj dronmi

Ráno bol vyhlásený poplach 

Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že jeho armáda pokračuje v masívnom útoku na vojenské a energetické zariadenia Ukrajiny. 

Ministerstvo spresnilo, že ruská armáda v utorok „pokračovala v masívnych úderoch vysoko presnými, ďalekonosnými zbraňami“, pričom útočila na vojenské veliteľské zariadenia a energetický systém Ukrajiny. Ministerstvo vo vyhlásení dodalo, že „všetky vytýčené ciele boli zasiahnuté“.

Ministerstvo vo svojej najnovšej zvodke spresnilo, že boli zničené dva sklady paliva pre ukrajinskú vojenskú techniku - v mestách Dnipro a Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny, ako aj päť skladov zbraní vrátane objektu patriaceho spojenej skupine ukrajinských jednotiek v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny. 

Podľa britskej stanice BBC ruské ministerstvo obrany súčasne zverejnilo nové zábery odpálenia rakety smerom na ciele na Ukrajine.

V utorok ráno bol na väčšine územia Ukrajiny opäť vyhlásený poplach upozorňujúci obyvateľstvo na možné riziko raketových útokov. 

Ukrajinské médiá medzičasom informovali o výbuchoch v mestách Vinnycia, Nikopol, Rivne, Ľvov, Kryvyj Rih, Mykolajiv, Očakov, Záporožie, Odesa i Žytomyr, ako aj vo viacerých oblastiach. 

image

Záplava rakiet zničila nádej na návrat do normálneho života. Ľudia z Kyjeva opisujú novú vlnu ruských útokov

Na mnohých miestach boli v dôsledku ruských útokov prerušené dodávky elektriny a problém je aj s mobilným spojením. Zásah totiž dostali viaceré objekty tzv. kritickej infraštruktúry.

Ukrajinské médiá súčasne informovali, že systémy ukrajinskej protilietadlovej obrany sú aktivované a v rôznych regiónoch zneškodnili ruské rakety i drony. Podľa ukrajinských úradov Rusko ostreľuje územie Ukrajiny aj z Kaspického mora.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:32