Takto podľa umelej inteligencie vyzerajú dokonalý muž a žena.Twitter/theprojecttv/
StoryEditor

Umelej inteligencie sa pýtali, ako by vyzerali dokonalí ľudia. Čerpala z fotiek na Instagrame, týchto ľudí by si však ťažko hľadal

Michal Čiernik18.05.2023., 09:00h

"Ideálny“ typ mužského a ženského tela je svalnatý, štíhly a s olivovou pleťou.

Lajkuj Brainee.sk na

The Bulimia Project, skupina zameraná na povedomie o poruchách príjmu potravy požiadala AI, aby vytvorila „dokonalé“ mužské a ženské telá. Umelá inteligencia čerpala z miliárd fotiek na sociálnych sieťach.

Výskumníci z organizácie zistili, že najžiadanejšie ženy mali blond vlasy, olivovú pleť, hnedé oči a štíhlu postavu, zatiaľ čo „dokonalý“ muž mal tmavé oči, vytesané lícne kosti a výrazné svaly, píše DailyMail.

Využili tri generátory obrázkov 

Projekt testoval generátory obrázkov umelej inteligencie vrátane Dall-E 2, Stable Diffusion a Midjourney, aby odhalil, ako vyzerá predstava programov o „dokonalej“ postave u žien a mužov. 

Takmer 40 percent obrázkov zobrazuje „dokonalé“ ženy ako blondínky, 30 percent malo hnedé oči a viac ako polovica olivovú pleť. Približne 70 percent „dokonalých“ mužov malo hnedé vlasy a 23 percent malo hnedé oči. Podobne ako u žien, veľká väčšina mužov mala olivovú pleť a takmer polovica mala bradu.

Vo väčšine prípadov mali plné pery, pleť bez vrások a pórov a perfektne sklonené nosy. Všetky črty, ktoré sú veľmi žiadané a často napodobňované pomocou plastických operácií. „Vo veku instagramových filtrov nikto nemôže primerane dosiahnuť fyzické štandardy stanovené sociálnymi médiami. Je duševne aj fyzicky zdravšie udržiavať očakávania týkajúce sa vzhľadu tela priamo v realite,“ uvádza správa z výskumu Bulimia Project.

Chceli preskúmať predsudky a nebezpečenstvá AI

James Campigotto, dátový novinár na Floride, ktorý pomáhal pri práci na štúdii Bulimia Project,  povedal pre Fox News, že jej cieľom bolo preskúmať predsudky a nebezpečenstvá AI a silu sociálnych médií, čo sa stáva čoraz väčším problémom, najmä medzi mladí ľudia.

image

GALÉRIA Takto si SpongeBoba ešte nevidel! Umelá inteligencia postavy pretvorila na hercov zo starého sitkomu

„Nerealistické štandardy krásy spoločnosti môžu byť škodlivé pre duševné a fyzické zdravie,“ dodávajú v správe na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 21:09