Fotografia zaujala odbornú porotu a bola najúspešnejšou vo svojej kategórii.Boris/Boris Eldagsen
StoryEditor

Umelá inteligencia vyhrala prestížnu fotografickú súťaž. Nikto z poroty nespoznal, že nejde o skutočný záber

ahaiDnes.cz17.04.2023., 09:00h

Tohtoročné vyhlásenie víťazov prestížnej súťaže Sony World Photography Awards sprevádzala kontroverzia. Nemecký fotograf Boris Eldagsen totiž v kategórii Kreatívne fotografie bodoval s obrázkom vytvoreným umelou inteligenciou.

Lajkuj Brainee.sk na

Ocenenia sa neskôr vzdal s tým, že chcel otvoriť diskusiu o tom, čo možno v čase prudkého rozvoja obrazových generátorov považovať za fotografiu, informuje denník iDnes.cz.

„Vďaka, že ste vybrali môj obrázok. Je to historický moment, pretože je to prvýkrát, čo obraz vygenerovaný umelou inteligenciou vyhral prestížnu medzinárodnú fotografickú cenu,“ uviedol v piatok na svojom webe berlínsky umelec, ktorý sa fotografiou zaoberá tridsať rokov a v poslednej dobe intenzívne skúma možnosti aplikácií ako je Midjourney.

image

Už sa nám to vymyká spod kontroly? Chat-GPT predstieral, že je slepý a oklamal pracovníka

Súťaže nie sú pripravené

Obraz nazvaný Electrician evokuje čiernobiele fotografie z prvej polovice dvadsiateho storočia. Podľa Eldagsena však v žiadnom prípade nemožno hovoriť o fotografii a preto oznámil, že ocenenie neprijme.

„Drzo som sa prihlásil, len aby som zistil, či sú fotografické súťaže pripravené na obrázky generované umelou inteligenciou. Nie sú,“ uviedol Eldagsen s tým, že je potrebné začať debatu o tom, čo možno ešte považovať za fotku.

Jeho snímka bola podľa portálu Photolari neskôr zo zoznamu víťazov odstránená, v tlačovej správe kreatívnej kategórie úplne chýba. Eldalgsen je presvedčený, že organizátori by svoj postup ešte mali vysvetliť. Vedeniu súťaže sa bráni, že jeho snímka bola zaradená do kreatívnej kategórie, ktorá umožňuje väčšiu tvorivú slobodu.

image

Ľudia sa začínajú zahrávať s históriou. Pomocou umelej inteligencie vytvorili falošné udalosti

Organizácia sa bráni

„Fotografia nás zaujíma aj ako forma umenia, a preto máme v súťaži Sony World Photography Awards kreatívne kategórie, kde majú tvorcovia možnosť predviesť svoje experimenty a preskúmať dynamiku média,“ cituje portál Fotopolis Scotta Graya, riaditeľa World Photography Organisation, ktorá súťaž organizuje.

Sony World Photography Awards sa udeľuje od roku 2008 a na rozdiel od slávnejšej súťaže World Press Photo sú zamerané na všetky fotografické žánre. Súťaž je rozdelená na profesionálnu a otvorenú časť, kde sa udeľuje ocenenie v desiatich kategóriách ako Architektúra, Portrét, Krajina alebo Kreatívne fotografie. Tento rok sa do súťaže prihlásilo asi 200-tisíc fotografov z celého sveta.

image

Do boja proti dezinformáciám nasadili umelú inteligenciu. Systém vytvorili Slováci

V rovnakej kategórii ako Eldalgsen pred štyrmi rokmi zvíťazil český reklamný fotograf Martin Stranka. Na jeho úspech neskôr vrhlo tieň obvinenia z plagiátorstva a opisovania motívov od známych predchodcov. Komerčne úspešný autor, ktorého výstava v pražskom Mánese sa dočkala mimoriadnej pozornosti, obvinenie odmietol.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 20:17