Podvodníci sa prostredníctvom falošných QR kódov môžu dostať k osobným údajom.Markus Winkler, Mohammad Rahmani/Unsplash
StoryEditor

V reštauráciách aj na parkovacích automatoch. Podvodníci sa zamerali na QR kódy, môžu sa dostať k tvojim údajom

Nikola Michalkova04.05.2023., 14:00h

FBI upozorňuje ľudí, aby si dávali pozor na podvodné QR kódy. V reštaurácii si vypýtaj klasické menu, neplať na stránkach, na ktoré ťa nasmerovali tieto kódy.

Lajkuj Brainee.sk na

Súčasná doba sa modernizuje a do popredia prišli aj QR kódy. Tie ale nevyužívajú len ľudia či spoločnosti na uľahčenie si práce, po novom ich začali využívať aj podvodníci.

Množstvo reštaurácií už pomaly začína využívať nové technologické vymoženosti, a tak sa môže stať, že po príchode do reštaurácie na stoloch neuvidíš klasické menu, ktoré môžeš uchopiť do rúk a prelistovať si ho. Na stole môžeš vidieť QR kód, ktorý si musíš naskenovať do mobilu a prečítať si ponuku cez tvoj mobil.

Samozrejme, môže ti to prísť ako výhoda a aj šetrenie papierom, ale FBI najnovšie vydalo varovanie, že práve prostredníctvom QR kódu sa ti do mobilu môžu dostať hackeri. A asi by si svoje dáta mal radšej u seba v bezpečí, no nie?

image

Toto vidí hacker, keď sa dostane do tvojho počítača. Pozri si desivé video, po ktorom si na internete budeš dávať väčší pozor

Ako to funguje?

Je to pomerne jednoduché a nemusíš na to ani prísť hneď. Podvodníci totiž umiestnia na stoloch v stravovacích zariadeniach, maloobchodných predajniach či dokonca aj na parkovacích automatoch falošné QR kódy. Keď si ho naskenuješ, nepresmeruje ťa to na stránku, ktorú by si očakával – čiže neuvidíš žiadne menu alebo možnosti zaplatiť parkovné. Namiesto toho sa ti do zariadenia začne inštalovať škodlivý softvér, ktorý dokáže ukradnúť tvoju polohu a osobné údaje, píše sa na portáli Daily Mail.

Na čo si dávať pozor?

Samozrejme, mnohí z nás by asi netrávili čas skúmaním QR kódov a hľadaním detailov, ktoré by naznačovali, že ide o podvod. FBI ale vyzýva, aby si spotrebitelia dávali pozor na preklepy alebo chybné písmená, ktoré sa nachádzajú v URL adresách po naskenovaní kódu. Ale aby si mal ešte väčšiu istotu, požiadaj radšej reštauráciu o klasické papierové menu. Samozrejme, môžeš si myslieť, že na Slovensku sa to nemusí nevyhnutne diať, ale istota je istota. 

FBI už prvýkrát o podvodných kódoch informovala v januári minulého roka, ale čoraz častejšie pribúdajú hlásenia ľudí, ktorí boli oklamaní týmito falošnými QR kódmi. 

image

V reštauráciách môžeme už nájsť namiesto klasického menu QR kód.

Albert Hu/Unsplash

Aj na parkovacích automatoch

V tomto prípade sú QR kódy umiestnené na zadnej strane parkovacích automatov. Tie ľudí následne vedú k domnienke, že takto platia za parkovanie. „Zločinci vedia, že každý človek na parkovisku klikne na tento QR kód alebo si ho odfotí a môžu vytvoriť webovú stránku, ktorá vyzerá veľmi podobne ako legálna webová stránka pracoviska, ale nie je to tak,“ povedal Kerskie. 

Podvodníci tieto falošné kódy následne využijú na podvody prostredníctvom emailov či správ na sociálnych sieťach. „Podvodníci vás môžu osloviť aj prostredníctvom internetového trhoviska a tvrdiť, že sa snažia kúpiť tovar, ktorý predávate a požiadať vás, aby ste naskenovali QR kód,“ tvrdí správa účtovnej a poradenskej spoločnosti v New Yorku, Marcum. 

Ak sa chcete vyhnúť riziku, že sa stanete obeťou takéhoto podvodu, neplaťte na stránke, na ktorú sa dostanete len cez QR kód. „Ak chcete vykonať platbu, manuálne zadajte uznávanú a dôveryhodnú webovú stránku,“ radí spoločnosť. 

image

FBI varuje ľudí, aby si nenabíjali mobily na letiskách a hoteloch. Je to najjednoduchší spôsob, ako ťa okradnú hackeri

Keď sa ale predsa len stane, že na kód kliknete, poskytnete tak podvodníkovi prístup k svojmu zariadeniu. Preto opatrnosti nikdy nie je dosť. „Môže získať prístup k vašim kontaktom, stiahnuť škodlivý softvér alebo vás poslať na falošný platobný portál. Keď sa tam dostanete, môžeme mu neúmyselne poskytnúť prístup k vašim bankovým účtom. A ak vykonáte platbu prostredníctvom zlého QR kódu, je ťažké, ak nie nemožné, získať tieto prostriedky späť,“ uzatvára. 

Podvody aj na Slovensku

Momentálne môžeme sledovať rôznych podvodníkov, ako sa snažia oklamať ľudí aj u nás na Slovensku. Príkladom sú rôznr portály, ktoré slúžia na predaj vecí. Podvodníci napíšu, ako majú o niečo záujem a ponúknu ti možnosť, že ti pošlú kuriéra. S tým ti pošlú aj link. Ak sa ti niečo podobné objaví v správach, rovno to pošli polícii alebo zablokuj. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:03