Dávaj si pozor na to, kde si nabíjaš svoj mobilUnsplash/Steve Johnson
StoryEditor

FBI varuje ľudí, aby si nenabíjali mobily na letiskách a hoteloch. Je to najjednoduchší spôsob, ako ťa okradnú hackeri

iDnes.czOndřej Martinů18.04.2023., 09:00h

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vydal odporúčanie, aby si ľudia nenabíjali mobily z verejných USB nabíjacích portov. Vystavujú tým osobné údaje v zariadení bezpečnostným rizikám.

Lajkuj Brainee.sk na

Na verejné nabíjačky z USB portov si už zrejme niekedy narazil. Sú dostupné napríklad na letiskách, v hoteloch, nákupných centrách, hromadnej doprave a ďalších miestach. Hoci môže byť lákavé si na chvíľu, ktorú na danom mieste stráviš, doplniť energiu mobilu, vystavuješ sa tým vysokému riziku ohrozenia osobných údajov, píše Ondřej Martinů z portálu iDnes.

image

Chráň svoje dáta pred hackermi. Prinášame jednoduché triky, ako na to

Varovanie priamo od FBI

O riziku informoval americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) na svojom twitterovom profile. „Vyhnite sa používaniu bezplatných nabíjačiek na letiskách, v hoteloch alebo nákupných centrách. Hackeri prišli na spôsob, ako využiť verejné USB porty na inštaláciu malwaru a monitorovacieho softvéru do vašich zariadení. Noste so sebou vlastnú nabíjačku a kábel a používajte radšej elektrickú zásuvku,“ stojí v odporúčaní úradu:

Vhodnou alternatívou tiež môžu byť powerbanky, vďaka ktorým sa ani nemusíte zdržiavať na mieste s nabíjacou zásuvkou. Len takú vec nesmiete zabúdať doma a nabíjať ju, aby ste mali dostatok energie „v teréne“.

Americké úrady už v minulosti niekoľkokrát varovali ohľadom tzv. „juice jackingu“, čiže práve malwarovým útokom prostredníctvom verejných USB nabíjačiek, rovnako tak ako pripájanie sa k verejným wi-fi sieťam, kde vám tiež môže hroziť riziko odcudzenia dát. Toto varovanie od FBI je však prvýkrát, keď úrady odporučili sa verejnému nabíjaniu z USB úplne vyhnúť.

image

Chatbot od Microsoftu „stratil“ trpezlivosť. Môžem odhaliť tvoje osobné informácie, vyhrážal sa študentovi

Hacker to nemôže mať ľahšie

Najjednoduchším spôsobom pre hackera, ako sa dostať do tvojho zariadenia, je ak používaš verejnú nabíjačku vrátane kábla. Do neho totiž môžu ľudia schovať škodlivý kód. Aktuálne varovanie však rozširuje riziko aj na prípady, keď iba využívaš verejný USB port pomocou vlastného kábla – škodlivý kód tvoje zariadenie dokáže v tomto prípade napadnúť priamo z USB portu.

Na druhú stranu, ako v tweete stojí, báť sa nemusíš verejných elektrických zásuviek, ku ktorým pripojíš vlastnú nabíjačku. V takom prípade by tvojmu zariadeniu nič hroziť nemalo.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:00