Toto vidí hacker, keď sa dostane do tvojho počítačaUnsplash/Clint Patterson
StoryEditor

Toto vidí hacker, keď sa dostane do tvojho počítača. Pozri si desivé video, po ktorom si na internete budeš dávať väčší pozor

Miroslav Kamody25.04.2023., 10:00h

Vidí všetko, urobí čokoľvek. Keď uvidíš, čo všetko dokáže hacker robiť so vzdialeným prístupom na tvojom počítači, budeš hneď googliť lepšie zabezpečenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Bezpečnosť na internete by mala byť základom pre každého z nás. Možno si myslíš, že neexistuje žiadny dôvod na to, aby sa niekto nabúral práve do tvojho počítača, no vydieranie pre akékoľvek údaje je ešte aj dnes mimoriadne obľúbené.

A čo vlastne taký hacker vidí, keď sa mu podarí získať prístup k tvojmu počítaču? Portál LadBible upozornil na video jedného z používateľov TikToku, ktorý ukázal, čo sa vlastne deje.

image

30 rokov bol hacker, teraz odhaľuje skutočnú tvár dark webu. Využívajú ho štáty, môže ohroziť aj elektrárne

Matthew Linkert z Kanady zverejnil na svojom účte klip (pôvodný síce odstránil, no pridal nové) vysvetľujúci, akú veľkú slobodu môžu mať hackeri, ak sa dostanú do tvojho zariadenia. Použil na to už zaniknutý program s názvom Orcus, ktorý umožňuje nabúranie do počítača a následne v ňom robiť v podstate čokoľvek, čo chce. 

Vidí všetko, urobí čokoľvek

A áno, dokonca ide aj o prístup k tvojmu fotoaparátu. Matt poukazuje na to, že je video je len na vzdelávacie účely a hovorí: „Tento špecifický program sa nazýva „Orcus“, je to RAT, čo znamená „Nástroj vzdialenej správy“ a používa sa na prístup k vášmu počítaču, zobrazenie všetkých vašich súborov, webovej kamery, klikaní klávesnice, všetko.”

Na videu môžeš vidieť, že program získal prístup k pracovnej ploche a k dispozícii máš aj kopu možností, ktoré môže hacker urobiť. Okrem toho môže využiť aj keylogger, takže čokoľvek napíše a urobí, sa zobrazí aj človeku, ktorý sa stal obeťou.

Môže spustiť webkameru, prejsť všetky súbory a ukradnúť všetky heslá, zvyčajne skrz prehliadač Google Chrome. To všetko bez toho, aby si si čokoľvek uvedomil. Dokonca môže do tvojho počítača posielať rôzne zvuky.

Veľké problémy

V neskoršom videu Matt vysvetlil, že reálne nemáš šancu získať program Orcus a rozhodne by si sa o to nemal pokúšať. Podľa správ sa totiž ešte v roku 2019 začalo trestné vyšetrovanie Johna Revesza a Vincenta Lea Griebela, ktorí za ním stoja.

V tom čase Kanadská rádiotelevízna a telekomunikačná komisia (CRTC) dospela k záveru, že Orcus nie je typickým nástrojom správy, ako to Griebel a Revesz tvrdili, ale namiesto toho je trójskym koňom so vzdialeným prístupom (RAT).

Dávaj si na internete pozor

V súvislosti s hackerskými útokmi sa však diali aj mnoho bizarnejšie veci. Za najväčšiu z nich môžeme považovať útok, kedy sa hackerovi podarilo na ďaľku získať prístup k elektronickému pásu cudnosti a ponechal ho uzamknuté.

Aj tento prípad je pripomienkou, že aj tvoje zariadenie môže byť zraniteľné a ty ani nemusíš vedieť o tom, odkiaľ na teba hackerský útok vlastne môže prísť. Vyvaruj sa nepríjemným situáciám a používaj aspoň základnú technologickú ochranu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 01:19