Gigant sociálnych sietí tak má urovnať viaceré hromadné žaloby, ktoré boli podané v dôsledku škandálu Cambridge Analytica.Brainee X Canva/
StoryEditor

Bol si posledné roky v USA? Je možné, že máš nárok na odškodné od Facebooku. Ten má žiadateľom vyplatiť 725 miliónov

mor19.04.2023., 15:00h

Facebook zarobil v minulom roku viac ako 110 miliárd dolárov predajom reklám zameraných na svojich používateľov na základe údajov, ktoré od nich zhromaždil. Teraz majú používatelia Facebooku možnosť získať niečo späť.

Lajkuj Brainee.sk na

Federálny sudca v USA predbežne schválil dohodu medzi materskou spoločnosťou Facebooku Meta a právnikmi pre používateľov Facebooku. Gigant sociálnych sietí tak má urovnať viaceré hromadné žaloby, ktoré boli podané v dôsledku škandálu Cambridge Analytica ešte v roku 2018, píše denník The Seattle Times

image

Meta po takmer desiatich rokoch mení plány. Čoskoro prinesie zmenu pre každého, kto používa Messenger a Facebook

Spoločnosť Meta však popiera obvinenia, že zdieľala údaje svojich používateľov s tretími stranami bez ich povolenia. Aj napriek tomu súhlasila so zaplatením 725 miliónov dolárov do fondu na urovnanie sporov.

Konečné schválenie vyrovnania sa očakáva až o niekoľko mesiacov. No predbežné rozhodnutie už otvorilo dvere pre používateľov Facebooku v USA, aby mohli podávať svoje sťažnosti. To, koľko zinkasuješ, bude závisieť od troch faktorov: aké veľké sú poplatky a výdavky na právne zastupovanie, koľko z odhadovaných 240 miliónov používateľov Facebooku v USA podá sťažnosti a koľko rokov si strávili na Facebooku.

Navrhované vyrovnanie by poskytlo 25 percent fondu právnikom žalobcov na právne poplatky plus nešpecifikovanú sumu na právne náklady. Na konci tak zostane približne cez 544 miliónov dolárov, ktoré sa budú prerozdeľovať medzi tých, ktorí podajú žiadosti.

Link na online formulár nájdeš po zakliknutí na tento odkaz

image

Je v kríze aj Meta? Zuckerberg plánuje po Muskovom vzore hromadné prepúšťanie

Facebook bol v priebehu rokov mnohokrát obvinený zo zhromažďovania osobných údajov a ich následného používania spôsobmi, o ktorých používatelia nevedeli alebo s ktorými nesúhlasili. Množstvo súdnych sporov, na ktoré sa vzťahovalo urovnanie, tvrdilo, že sociálna sieť zdieľala alebo inak sprístupňovala osobné údaje bez povolenia tretím stranám, vrátane vývojárov aplikácií, obchodných partnerov, inzerentov a sprostredkovateľov údajov, a následne nedokázala monitorovať, čo sa s nimi urobilo.

Najznámejšou z týchto tretích strán bola aplikácia s osobnostným kvízom, ktorá zbierala informácie od približne 270 tisícov ľudí, ktorí si aplikáciu stiahli. Vývojár aplikácie predal údaje Cambridge Analytica, politickej konzultačnej firme, ktorá využila tieto poznatky na to, aby sa pokúsila zmobilizovať voličov v záujme svojich klientov.

Po odhalení škandálu Federálna obchodná komisia udelila Facebooku pokutu 5 miliárd dolárov za porušenie nariadenia z roku 2012 na ochranu súkromia používateľov. Tieto peniaze však išli do ministerstva financií USA, nie miliónom používateľov, ktorých súkromie bolo narušené.

image

Zuckerberg všade lieta súkromným lietadlom. Za dva mesiace vyprodukoval toľko emisií, ako Slovák za 44 rokov

Ako na to

Naopak, skupinová žaloba má za cieľ odškodniť používateľov Facebooku. V oznámení o navrhovanom vysporiadaní sú uvedené kroky, ktoré musíš podniknúť, ak si chceš nárokovať na časť z vysporiadania alebo čakať na niečo iné.

Žiadať o odškodné môže každý, kto bol v Spojených štátoch a mal účet na sociálnej sieti v období od 24. mája 2007 do 22. decembra 2022. V prípade, že túto podmienku spĺňaš, stačí ti len vyplniť online formulár.

Informácie, ktoré musíš vo formulári vypísať sú tvoje používateľské meno na Facebooku alebo telefónne číslo či mailová adresa priradená k tvojmu účtu, následne aj tvoje kontaktné údaje a výber platby (napr. MasterCard, PayPal, Venmo, Zelle, šek). Ak už nie si používateľom Facebooku, budeš musieť uviesť mesiac a rok, kedy si sa pripojil a mesiac a rok, kedy si si účet zrušil. V prípade, že vo formulári zadáš nepravdivé tvrdenie a informácie, môžu ti vyrúbiť pokutu. Online žiadosti je potrebné odoslať do 25. augusta 2023. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:17