Mark ZuckerbergHandout./Reuters
StoryEditor

Zuckerberg všade lieta súkromným lietadlom. Za dva mesiace vyprodukoval toľko emisií, ako Slovák za 44 rokov

Miroslav Kamody31.10.2022., 09:00h

Multimilionári sú vo veľkom kritizovaný za nadmerné a často zbytočné využívanie súkromných lietadiel. Tentokrát priliala olej do ohňa hlava spoločnosti Meta.

Lajkuj Brainee.sk na

Mark Zuckerberg za sebou nemá príliš dobré obdobie. Facebook aj celá jeho materská spoločnosť Meta je kritizovaná z každej strany pre nedostatok ochrany či pretláčanie metaverza, o ktoré má záujem len málokto. Výsledkom toho je, že trhová hodnota firmy sa znížila o 82 miliárd dolárov. Aby toho však nebolo málo, 38-ročného Zuckerberga kritizujú aj za niečo iné.

Ako totiž informuje portál Business Insider, súkromné lietadlo generálneho riaditeľa spoločnosti Meta vykonalo 28 letov za menej ako dva mesiace, ukazujú údaje o letoch. Jedna analýza ukazuje, že tieto lety vyprodukovali približne 253 metrických ton emisií oxidu uhličitého. Pre porovnanie, podľa Svetovej banky vyprodukuje priemerný Slovák 5,7 metrických ton oxidu uhličitého ročne.

image

Taylor Swift je najhoršia spomedzi celebrít. Jej lietadlo vyprodukovalo 1200-krát viac emisií ako bežný človek za rok

Trojminútový let

Informácie o emisiách počas 28 letoch medzi 20. augustom a 15. októbrom boli zostavené pomocou softvéru na sledovanie letov ADS-B Exchange. Tie následne zdieľal Jack Sweeney, ktorý sa dlhodobo venuje sledovanou pohybu súkromných lietadiel miliardárov. Ten sa stal známy hlavne kvôli sledovaniu lietadla Elona Muska.

Zuckerbergovo lietadlo Gulfstream G650, ktoré sa predáva za približne 65 miliónov dolárov, spálilo za necelé dva mesiace pri svojich cestách po Spojených štátoch palivo za viac ako 150-tisíc dolárov. Niektoré boli naprieč celou krajinou, iné boli až bizarne krátke. Ukážkou toho je napríklad tri minúty trvajúci let z 15. októbra medzi dvoma pristávacími dráhami v Arizone.

„Zdá sa mi zaujímavé, že nás sleduje na Facebooku, takže je zábavné, že ho toto dieťa sleduje späť,” povedal Sweeney pre Bloomberg po spustení twitterového účtu ZuccJet. Práve on v minulosti odmietol 5-tisíc dolárov od Elona Muska výmenou za skončenie sledovania jeho letov.

Vraj je to nutné

Spoločnosť Meta už v minulosti uviedla, že bezpečnostný program miliardára vyžaduje, aby na cestovanie používal súkromné lietadlá. Podľa Financial Times spoločnosť len v roku 2021 minula na Zuckerbergove lety 1,6 milióna dolárov. Minulý rok Facebook zintenzívnil úsilie v boji proti dezinformáciám o zmene klímy prostredníctvom svojho informačného centra pre vedu o klíme.

image

Virtuálny svet Marka Zuckerberga zíva prázdnotou. Užívatelia odchádzajú už po prvom mesiaci

„Klimatické zmeny sú jedným z najnaliehavejších problémov, ktoré dnes ovplyvňujú náš svet, a spoločnosť Meta je odhodlaná pomôcť pri riešení tejto globálnej výzvy,“ uviedla spoločnosť. Zuckerberg tvrdil, že práve jeho metaverzum je spôsob zníženia emisií. Okrem toho jeho Chan Zuckerberg Initiative investovala 44 miliónov dolárov do klimatických technológií.

Boháči terčom kritiky

Ako pripomína Insider, sledovanie pohybu súkromných lietadiel bohatých a slávnych sa na sociálnych sieťach stalo akýmsi fenoménom a prinieslo zásadné zmeny v tom, ako multimilionári fungujú.

image

Manipulácia ľudí či popieranie klimatickej zmeny. Uniknuté dokumenty ukazujú, že Facebook zlyháva úplne vo všetkom

Bernard Arnault, druhý najbohatší človek na svete, minulý týždeň povedal, že predal svoje súkromné lietadlo. Dôvodom bolo práve to, že ľudia začali online sledovať jeho lety. Napríklad aj hudobníčka Taylor Swift si tiež vyslúžila kritiku pre jej časté používanie súkromného lietadla. Takýchto celebrít je však omnoho viac.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 04:04