Meta Platforms, materská spoločnosť Facebooku, plánuje tento týždeň oznámiť hromadné prepúšťanie.Dado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Je v kríze aj Meta? Zuckerberg plánuje po Muskovom vzore hromadné prepúšťanie

iDnes.czČTK07.11.2022., 10:00h

Americká firma Meta Platforms, materská spoločnosť Facebooku, plánuje tento týždeň oznámiť hromadné prepúšťanie tisícov zamestnancov.

Lajkuj Brainee.sk na

Meta mala ku koncu septembra 87 000 zamestnancov. Vedenie firmy už začiatkom minulého týždňa pracovníkov vyzvalo, aby zrušili služobné cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, píše iDnes.cz. Podľa správy z The Wall Street Journal spoločnosť Meta plánuje veľké znižovanie počtu pracovných miest, ktoré by mohli ovplyvniť „tisícky“ pracovníkov. Zdroje oboznámené so situáciou  povedali, že prepúšťanie by sa mohlo začať už v stredu.

V júni produktový riaditeľ spoločnosti Meta Chris Cox varoval zamestnancov pred „vážnymi časmi“ a poznamenal, že zamestnanci musia „fungovať bezchybne v prostredí pomalšieho rastu“. Generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg neskôr v septembri zaviedol zmrazenie náboru a varoval, že spoločnosť by mohla v blízkej budúcnosti znížiť počet zamestnancov.

image

Bohatí ďalej chudobnejú. Najviac si to odniesol Musk, Bezos a Zuckerberg

Meta odmietla komentovať situáciu, The Verge však poukázal na Zuckerbergovo nedávne vyhlásenie o zisku spoločnosti. „V roku 2023 zameriame naše investície na malý počet oblastí rastu s vysokou prioritou,“ povedal Zuckerberg. „Celkovo očakávame, že rok 2023 skončíme buď ako organizácia približne rovnakej veľkosti, alebo dokonca o niečo menšia ako dnes,“ dodal.

image

Virtuálny svet Marka Zuckerberga zíva prázdnotou. Užívatelia odchádzajú už po prvom mesiaci

Hoci Zuckerberg hovorí, že Facebook má viac aktívnych používateľov ako kedykoľvek predtým, investori sa stále obávajú drahej stávky v podobe metaversu. Oddelenie virtuálnej reality spoločnosti Meta totiž stratilo za posledný štvrťrok 3,7 miliardy dolárov. Celkový zisk Mety klesol v treťom štvrťroku medziročne o viac ako polovicu na 4,4 miliardy dolárov, tržby sa znížili o štyri percentá na 27,7 miliardy dolárov.

image

Zuckerberg všade lieta súkromným lietadlom. Za dva mesiace vyprodukoval toľko emisií, ako Slovák za 44 rokov

Meta rovnako ako mnohé ďalšie technologické firmy zažila počas dvoch rokov pandémie covidu-19 prudký rast. V rokoch 2020 a 2021 najala celkom 27 000 nových pracovníkov a ďalších viac ako 15 000 ľudí zamestnala tento rok, píše The Wall Street Journal. Dnes však podnikanie firmy ohrozuje množstvo problémov, medzi ktoré patrí silná konkurencia firiem TikTok či Amazon na trhu s reklamou. Plánované prepúšťanie zamestnancov firmy Meta by bolo veľké, ale zďaleka nedosiahne mieru výpovedí v spoločnosti Twitter.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:49