Ľudia sa čoraz častejšie identifikujú ako symbiosexuáliBrainee x Canva
StoryEditor

Čoraz viac ľudí sa identifikuje ako symbiosexuáli. Je možné, že k nim patríš aj ty, len o tom ešte nevieš

Miroslav Kamody06.09.2024., 08:00h

Keďže ľudská história je plná milostných trojuholníkov, zdá sa logické, že na scéne sa objavili symbiosexuáli. Tým však nejde o jedného človeka z páru, ale rovno o oboch - bez toho, aby sa pôvodný vzťah nejako narušil.

Lajkuj Brainee.sk na

Čoraz viac ľudí sa otvorene začalo identifikovať ako symbiosexuáli, informuje portál Joe. Čo to však znamená a prečo je možné, že k nim patríš aj ty, aj keď si sa s týmto označením ešte nestretol?

Keďže milostné trojuholníky sú v príbehoch v celej našej histórii prítomné, nie je žiadnym prekvapením, že táto emócia bola podľa vedcov z University of Seattle spojená s novou sexualitou, ktorá bola nazvaná symbiosexualizmus.

Trojica, no nie len tak hocijaká

Štúdia vykonaná výskumníkmi zistila, že „symbiosexuálnych“ ľudí priťahuje energia medzi etablovanými pármi, a nie medzi nimi a jednou ďalšou osobou. The Archives of Sexual Behavior definovali sexualitu ako „príťažlivosť energie, multidimenzionality a sily zdieľanej medzi ľuďmi vo vzťahoch“.

image

Keď vo Vatikáne vládla anarchia. Lucrezia bola dcérou pápeža, oficiálne ho zastupovala a sústavne striedala milencov

Táto štúdia mala 373 účastníkov a analyzovala ich na základe aspektov ich sexuálnej a rodovej identity, pričom odhalila, že mnohí z účastníkov mali romantickú a sexuálnu príťažlivosť k „synergii“ tretej osoby, ktorá sa pridávala do vzťahu. Sally Johnston, vedľajšia profesorka antropológie a sociológie, ktorá štúdiu viedla, vyjadrila svoje myšlienky o výsledkoch.

„Musíme prehodnotiť povahu ľudskej príťažlivosti a túžby ako iba osobných skúseností.“ Vysvetlila, že došlo k „nedostatku uznania a overenia tejto príťažlivosti“. Expert dodal, že výsledky „posúvajú hranice pojmov túžby a sexuálnej orientácie v štúdiách sexuality a spochybňujú pretrvávajúcu neviditeľnosť, neplatnosť, stigmatizáciu a diskrimináciu takýchto príťažlivostí“.

Žijete ich energiou

V rozhovore pre PsyPost doktorka Johnsonová vysvetlila, že sa „chcela dozvedieť viac o tejto nedostatočne prebádanej príťažlivosti“ po tom, čo prezradila, že sa najprv zaujímala o ďalšie štúdium v tejto oblasti po tom, čo počula ľudí otvorene hovoriť o svojich pocitoch voči etablovaným párom.

Po vykonaní štúdie boli účastníci, ktorí sa identifikovali ako sybmbiosexuáli, opytovaní, aby lepšie porozumeli pocitom ľudí. Jedna účastníčka, prezývaná „Hayden“, povedala, že jej príťažlivosť k párom je založená na „ich súdržnosti“. „Žijete ich energiou, ich vzájomnou príťažlivosťou... medzi párom je súhra.“

Medzitým iný účastník povedal: „Tiež by som chcel byť uprostred tohto vzťahu zasiahnutý. Tiež by som chcel byť súčasťou tohto vzťahu... Naozaj si myslím, že mojou ideálnou dynamikou by som bol ja a pár.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. september 2024 09:07