Kshama povedala, že s myšlienkou sologamie prišla len tri mesiace pred svadbou.Twitter/daily Devotional/
StoryEditor

Vydala sa sama za seba. Indická žena je prvým príkladom sologamie v Indii

Alexandra Ševčíková15.08.2022., 08:00h

Inšpirovala ju šou na Netflixe. Minulý mesiac Kshama Bindu vstúpila do zväzku sama so sebou.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyzerá ako bežná novomanželka, no je iná ako ostatné nevesty. Nevydala sa za muža ani za ženu. Vydala sa sama za seba.

„Ľudia na mňa divne pozerajú. Akoby som spáchala zločin,“ povedala pre Al Jazeera. Binduina „sologamia“, teda manželstvo so sebou samým, sa začalo minulý mesiac. Mala do detailov prepracovanú indickú svadbu. Cez noc sa stala internetovou senzáciou a zároveň aj prvou Indkou, ktorá sa rozhodla pre sologamiu.

Kshama povedala, že s myšlienkou sologamie prišla len tri mesiace pred svadbou. Inšpiroval ju seriál Anne With An E z dielne Netflixu. Príbeh o dospievaní mladého osirelého dievčaťa, ktoré ako dieťa trpelo zneužívaním, sa jej hlboko dotkol. Najmä jeden z citátov: „Chcem byť nevestou, ale nie manželkou.“ Mladá Indka si túto myšlienku vysvetlila po svojom a 8. júna konečne vstúpila do manželského zväzku sama so sebou.

Od toho momentu si však 24-ročná žena vyslúžila nesúhlasné pohľady od ostatných. Ale nemohla byť šťastnejšia. Ako vysvetlila pre Al Jazeera, deň svadby bol najlepším dňom v jej živote. „Keď som sa pozrela do zrkadla bola som v úžase. Nemala som žiadne obavy bežnej indickej nevesty. Mala som pocit, že si vystačím sama,“ povedala.

Najlepšie na jej manželstve je, že od svadby sa toho veľa nezmenilo. „Nepotrebujem potvrdenie od nikoho iného. Nemusím rozmýšľať nad presťahovaním sa do iného mesta, pretože sa musí presťahovať môj partner. Môžem myslieť len na seba,“ povedala a dodala, že nikto jej nemôže dať viac lásky ako ona sama.

Kshama Bindu sa týmto stala nezvyčajnou ženou v tradičnej indickej spoločnosti.

Radikálna sebaláska ako reakcia na traumu

Viacerí sa spytujú, že či ide o radikálnu sebalásku, snahu o slávu, alebo glorifikáciu samoty či protest proti spoločenským očakávaniam od žien. Odborníci tvrdia, že takéto vyznanie sebalásky môže byť aj výsledkom traumy z minulosti a neúspešných vzťahov. Dokonca môže poukazovať aj na narcistické sklony.

Anusnigdha, psychoanalytička z Birminghamskej univerzity v Spojenom kráľovstve, verí, že trauma v mladom veku môže vysvetliť takúto extrémnu sebalásku. Pre niekoho, kto zažil nepríjemný zážitok, by seba prijatie tohto druhu mohlo byť nesmierne liečivé. „V spoločnosti, kde sa teraz všetko oslavuje na sociálnych sieťach, sa zdá, že chcela urobiť verejné vyhlásenie, že po ceste uzdravenia sa konečne prijala,“ povedala odborníčka.

image

Bindu hovorí, že mala ťažké detstvo. V ôsmych rokoch bola opakovane sexuálne zneužívaná.

Twitter/talibgibran/

Bindu hovorí, že mala ťažké detstvo. V ôsmych rokoch bola opakovane sexuálne zneužívaná. „Zakaždým, keď sa to stalo, som sa s plačom pozrela do zrkadla a snažila som sa motivovať a inšpirovať samú seba. Musela som si pripomenúť, že som silná. Z tohto dôvodu som dospela oveľa skôr, ako som mala,“ povedala.

Podľa údajov indického Národného úradu pre evidenciu kriminality (NCRB) z roku 2020 sexuálne zločiny páchané na deťoch v Indii vzrastajú. Až 40 percent z nich pritom tvorí sexuálne násilie.

image

Čo všetko ešte spravia pre fame? Muž natočil influencerku, ako sa fotí pred jeho domom, vydávala ho za svoj

Odpočívaj v pokoji patriarchát a rodové pravidlá

Bindu tvrdí, že je proti nespravodlivosti. Vie, že niektorí ľudia ju nemajú radi. Prehovorila aj o tom, že patriarchát ju zasiahol v mnohých fázach života. Práve preto si dala vytetovať na svoje ľavé zápästie nasledujúce slová: „Odpočívaj v pokoji, patriarchát a rodové pravidlá.“

Anusnigdha sa domnieva, že tlak na ideálne manželstvo pre ženy v indickej spoločnosti by mohol byť tiež hnacím faktorom v Binduinom manželstve so sebou samou.

„Väčšina prípadov sologamie na celom svete sú ženy. Od mladého veku sú dievčatá pripravené na manželstvo. Môže sa to prejaviť ako veľký tlak. Tým, že sa vydala, umlčala ľudí,“ vysvetlila.

Čo je to sologamia?

V západnej populárnej kultúre existuje viacero odkazov na sologamiu. Dokonca sa táto myšlienka objavila v niekoľkých populárnych hollywoodskych filmoch a televíznych seriáloch, napríklad Sex And The City, Glee či Doctor Who.

Organizácie ako Marry Yourself Vancouver v Kanade a IMarriedMe.com v Spojených štátoch ponúkajú pomoc pri sobášoch so samým sebou. Kshama spomína, že takáto možnosť ju vôbec nešokovala. Avšak priznala, že predtým o nej nikdy nepočula.

image

Najlepšie na jej manželstve je, že od svadby sa toho veľa nezmenilo.

Instagram/kshama Bindu/

Po vzhliadnutí seriálu sa však pustila do hľadania. Zisťovala, že či takýto zväzok je v Indii legálny. „Keď som o tom čítala, prišlo mi to normálne a dokonca atraktívne,“ povedala. Ale pre jej priateľov a rodinu to bol blesk z jasného neba. Nakoniec ju však podporili. Ako uvádza Al Jazeera, kamaráti jej dokonca pripravili rozlúčku so slobodou.

Bohužiaľ sa nemohla uskutočniť pre nápor ľudí z médií pred jej bránou. „Bola som v akomsi domácom väzení kvôli médiám vonku, nemohla som ísť von. Aj susedia mali námietky,“ objasnila.

Feministická trendsetterka

Po tom, čo sa prevalili správy o jej manželstve, média sa hrnuli pred jej dom, aby získali rozhovor. Jej príbeh priniesol zmiešané reakcie. Väčšina správ ju však vykresľovala ako priekopníčku svojho druhu.

Psychoanalytička má pocit, že Bindu úspešne využila potenciál sociálnych sietí. Vytvorila so seba trendsetterku a feministickú ikonu. Hovorí, že aj svadba, akt seba prijatia, bola urobená akoby hraným spôsobom.

Nebola to však ľahká cesta. Nielenže sa ľudia Kshame za toto rozhodnutie posmievali, ale došlo aj k politickému odporu. Len týždeň pred jej svadbou kňaz, ktorý ju mal sobášiť z toho vycúval.

„Je to preto, že sa do toho zapojila politika,“ hovorí Bindu s odkazom na opozíciu, ktorej čelila, zo strany Sunity Shukla, političky z vládnej strany Bharatiya Janata Party, ktorá vyhlásila, že nedovolí, aby sa svadba konala v hinduistickom chráme.

Kvôli vyhrážkam bola Bindu pod tlakom, aby zachoval diskrétnosť manželstva. Obrad usporiadala vo svojom dome pred plánovaným dátumom. Svadba aj napriek tomu bola v tradičnom duchu. Shukla pre média povedala, že takéto manželstvo by bolo proti hinduizmu.

„Po svadbe som dostala veľa otázok o tom, aký bude môj sexuálny život. Aj keď je pravda, že som sa zaviazala, že sa nebudem stretávať, znovu sa nevydám ani nebudem mať sexuálny vzťah s nikým okrem seba, svoje potreby môžem plne naplniť,“ povedala Bindi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:32