Unsplash/Tomáš Malík
StoryEditor

Homosexualita nie je ľudský výmysel. Tieto zvieratá dokazujú, že je prirodzenejšia, ako si myslíš

Miroslav Kamody20.04.2022., 08:00h
Homosexualitu v zvieracej ríši je možné nájsť na každom kontinente. To zároveň dokazuje, že je prirodzenejšia, ako sú niektorí ochotní si priznať.
Lajkuj Brainee.sk na

O necelý mesiac, presnejšie 17. mája, uplynie mimoriadne dôležité výročie. Bude to totiž 30 rokov od momentu, kedy Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyradila homosexualitu zo zoznamu medzinárodnej klasifikácie chorôb.

Aj keď sa postavenie tejto komunity rokmi postupne zlepšuje, mnoho ľudí po celom svete (vrátane Slovákov) akoby stále žilo ďaleko v časoch pred tromi desaťročiami. Často používajú práve argument, že homosexualita je choroba alebo že si ju ľudia jednoducho vymysleli. Aj samotná príroda nám však ukazuje, že to tak ani zďaleka nie je.

Ako pripomína nadácia People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), rovnako ako ľudia, niektoré zvieratá sú heterosexuálne, niektoré homosexuálne a niektoré niekde medzi tým. Do homosexuálnych vzťahov či úletov „na jednu noc” sa zapájajú aj druhy, ktoré ti predstavíme nižšie.

Delfíny Unsplash/Ranae Smith

Delfíny 

Viaceré výskumy a správy ukazujú, že delfíny skákavé sa zapájajú do nereprodukčnej sexuálnej aktivity bez ohľadu na biologické pohlavie. Jeden druh delfínov z rieky Amazonky bol dokonca zaznamenaný pri homosexuálnom skupinovom sexe.

Sexuálne stretnutia medzi samicami vyzerajú tak, že jedna samica vsunie zobák do otvoru pohlavného orgánu druhej, pričom jemne pláva dopredu. Medzi samcami sa prejavuje trením pohlavných orgánov o seba, čo niekedy vedie k tomu, že plávajú „z brucha na brucho”, niekedy vkladajú penis do konečníka.

Žirafy

Tieto pozoruhodné tvory by sme mohli dokonca označiť za homosexuálnych rekordérov. Podľa štúdií totiž pohlavný styk medzi samcami tvorí viac ako ako 90 % všetkej pozorovanej sexuálnej aktivity u týchto zvierat. To znamená, že žirafy sa venujú omnoho viac láske k rovnakému než k opačnému pohlaviu.

Okrem toho sa žirafí samci zaujímajú najmä o seba. Je o nich známe, že si navzájom obtierajú krk o telo a veľa hodín strávia dvorením a maznaním svojho potenciálneho partnera.

Žirafy Unsplash/David White

Levy

Tieto vznešené zvieratá sú dlhodobo známe svojou homosexualitou. Celé desaťročia vedci pozorovali samcov levov, ako sa k sebe túlia, maznajú a lezú na seba. Jednoducho povedané, zapájajú sa do sexuálnych vzťahov. Okrem toho však aj samice levov v niektorých prípadoch uprednostnia iné samice. Je to však omnoho menej pravdepodobné ako u samcov. 

Tučniaky

Už na základnej škole sme sa učili, že tučniaky sú monogamné a hľadajú si celoživotnú lásku. Medzi týmito dlhotrvajúcimi, milujúcimi vzťahmi je však aj nespočetné množstvo párov rovnakého pohlavia, ktoré držia spolu v dobrom aj v zlom.

Už v roku 1911 George Murray Levick pozoroval homosexuálnu aktivitu v kolónii divokých tučniakov na Cape Adare na Antarktíde. Odvtedy boli zaznamenané tisíce ďalších párov tučniakov rovnakého pohlavia. Medzi nimi sú dobre známi Ronnie a Reggie, homosexuálny pár, ktorý žije v londýnskej zoo.

Japonské makaky

Homosexualita nie je cudzia ani iným primátom. Svoje by o tom vedeli povedať aj japonské makaky, ktoré často vykazujú bisexuálne správanie, a teda skúmajú sexuálnu aktivitu s rovnakým aj opačným pohlavím. Samice japonských makakov niekedy sledujú sexuálnych partnerov rovnakého pohlavia, a to aj keď o ne prejavuje záujem aj samec.

V niektorých skupinách až jedna štvrtina samíc vytvára takéto väzby a ich trvanie sa líši od niekoľkých dní do niekoľkých týždňov. Z takýchto párov často vznikajú silné a trvalé priateľstvá. Muži majú tiež vzťahy rovnakého pohlavia, zvyčajne s viacerými partnermi rovnakého veku. S takýmito vzťahmi sú zvyčajne spojené láskavé a hravé aktivity.

Slony

Po predchádzajúcich riadkoch ťa už možno ani neprekvapí, že aj africké aj ázijské slony majú homosexuálny styk a vzťahy. Samci aj samice sú rovnako milovaní svojimi partnermi rovnakého pohlavia. To sa dokonca netýka iba sexuálnej aktivity. Spoločne robia aj veci, akými sú čistenie, bozkávanie a prepletanie chobotov. Tieto vzťahy často trvajú celé roky.

Albatros laysanský

Tento druh albatrosov, ktorý hniezdi na Havaji, je známy pomerne veľkým počtom homosexuálnych partnerstiev. Dokonca až približne 30 percent párov na ostrove Oahu tvoria dve samice. Sú monogamné a zvyčajne spolu zostávajú celý život.

Prispieva k tomu aj fakt, že na úspešné vychovanie mláďaťa sú potrební dvaja rodičia. A ako sa k nim dopracujú? Vo väčšine prípadov sú splodené samcami, ktorí už síce v nejakom vzťahu sú, no očividne nie sú najvernejší. 

Albatros Unsplash/Mac Gaither

Divé kačice

Trošku inak to majú divé kačice. Tie totiž tvoria heterosexuálny vzťah iba do momentu, kým samica neznesie vajíčka. Potom si ide každý, takpovediac, svojou cestou. Tento druh má potom pomerne vysokú mieru sexuálnej aktivity medzi samcami. V populácii je približne 19 percent všetkých párov tvorených iba samcami. Podobne sú na tom aj čajky.

​Samozrejme, toto ani zďaleka nie sú všetky druhy zvierat, ktoré medzi sebou udržujú homosexuálne vzťahy či „jednorázovky”. Menovite môžeme spomenúť ešte čierne labute, supy, holuby, bizóny, netopiere, svište, tchory, značnú časť primátov či ovce (8 až 10 % baranov má výhradnú homosexuálnu orientáciu a ďalších približne 18 až 22 % baranov je bisexuálnych).

Opomenúť nemôžeme ani hyeny, vážky, korytnačky, jašterice, ovocné mušky a dokonca aj ploštice. Vidíš, prirodzená homosexualita je všade okolo nás. O to bizarnejšie potom vyznievajú tvrdenia niektorých homofóbov, ktorí sú presvedčení o tom, že ide iba o „výmysel” a nejaký „súčasný trend”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. apríl 2024 09:58